hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴54區線行大欖隧道的可行性
開啟左側

城巴54區線行大欖隧道的可行性

FBI2 發表於 2021-8-30 08:55 來自手機 | 顯示全部樓層

行欖隧俾貴咁多
kitarolo 發表於 2021-8-30 09:18 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-8-29 23:46
如果唔計隧道費,
唔係無得諗。

與的士司機交談
有客指定屯門來往
港島係經屯赤+青嶼幹線
專利巴士咁做又行得通嗎?
 樓主| ky927 發表於 2021-8-30 09:27 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-8-30 09:18
與的士司機交談
有客指定屯門來往
港島係經屯赤+青嶼幹線

好似話多10公里

其實私家車咁行自有so因為車速上限可以高至110,但巴士係咪都行70

而且青嶼轉車站城巴個網已經好完整
 樓主| ky927 發表於 2021-8-30 09:28 | 顯示全部樓層

astrial 發表於 2021-8-30 00:35
N969都頂唔順欖隧

54區線日間嘅客量未至於衰過N969呀Xdddd
kitarolo 發表於 2021-8-30 09:44 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-8-30 09:27
好似話多10公里

其實私家車咁行自有so因為車速上限可以高至110,但巴士係咪都行70

嗰一段青嶼 110 vs 70
行車時間相差少於三分鐘……
用多10公里嚟呃里數收費表、
或青嶼停站可能遭否決都唔定。
GD1570 發表於 2021-8-30 09:51 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-8-29 23:25
係.......一半半啦。但263M當時都係行下路。

我諗法係crazy,只不過我切入點係難得城巴有2條市區線,

如果按你所講行元朗公路,即係齋做54區嘅客,
咁我又想問,點解要行條遠啲嘅路線,而唔用近啲里數肯定少啲嘅路線呢?
再深入一層,巴士線都行欖隧嘅話,我點解唔去搭屯馬綫呢?
你有你可愛,我有我好笑。
1320 發表於 2021-10-28 10:37 | 顯示全部樓層

屯門公路有巴士專線, 所以早繁問題不大,
反而係市中心一帶宜家易塞車 (市中心段亦無巴士專線)

The Designer
groom1002 發表於 2021-10-28 10:42 | 顯示全部樓層
既然想行欖隧,點解唔行屯赤呢?
3asv@59x 發表於 2021-10-28 10:51 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2021-10-28 10:37
屯門公路有巴士專線, 所以早繁問題不大,
反而係市中心一帶宜家易塞車 (市中心段亦無巴士專線)

其實而家屯門人返工
最塞車都唔係屯門公路
因為正正就係有巴士專線
而家朝早會塞車都係因為荃灣路唔知發生咩事同汀九橋唔知發生咩事
至於黃昏放工返屯門
就好似日日都會發生事
leo_ku 發表於 2021-10-28 10:55 | 顯示全部樓層