hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有地區組織與運輸署交流屯門區巴士服務 ...
開啟左側

[其他] 有地區組織與運輸署交流屯門區巴士服務

珀島魚蛋 發表於 2021-9-7 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2021-9-7 23:56 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-9-7 11:46
61A開6點幾咁早都預咗冇客
純粹開嚟試下水温

其實61M最密8分鐘一班,如果淨係呢段時間拆61A,

一班61A、一班61M咁開,咁非61A沿線都係16分鐘一班,可以接受~

反正而家有轉車站,千色店、光輝圍都多左人見車就上,

唔想轉車就等耐少少~
珀島魚蛋 發表於 2021-9-7 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-9-8 00:46 | 顯示全部樓層

珀島魚蛋 發表於 2021-9-7 16:15
屯門交通已經好好 無需再改

知喇,全香港交通最差嘅地方係赤柱嘛。
快啲叫成立一個垃圾組織,爭取開哂18區嘅線啦
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
ricky 發表於 2021-9-8 07:02 | 顯示全部樓層
除非突然開車就做全日及跟62X/259D行九龍的路段,否則城巴54區至觀塘預計只係返放工時間有車,照計同62X/259D改組無關
前荃葵青區居民
GD1570 發表於 2021-9-8 09:58 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-9-8 07:02
除非突然開車就做全日及跟62X/259D行九龍的路段,否則城巴54區至觀塘預計只係返放工時間有車,照計同62X/25 ...

我個人反而希望城巴開全日線。
反正厹咁多年都無視62X/259D嘅問題,
抵畀佢重蹈44系綠小嘅覆轍囉。
你有你可愛,我有我好笑。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-9-8 10:47 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-9-8 09:58
我個人反而希望城巴開全日線。
反正厹咁多年都無視62X/259D嘅問題,
抵畀佢重蹈44系綠小嘅覆轍囉。

問心,九公司今次推62X/259D算有誠意,隨時畀新城平時更好
真心值得畀佢做

反而寧願城巴全日綫係九龍站旺角西廊特快嗰條而唔係東九龍嗰條
63X無曬前幾年私下加班之餘,間唔中仲奉旨收車或遲開
(尋晚9-11pm最密時段12分鐘一班又遲咗開始,反而268X有鬼車攝喺正常班次中間ETA冇報)
明明做旺角特快收貴人但又零宣傳
就算想改路兜奧運站飛美孚又冇誠意力推
arfung 發表於 2021-9-8 11:00 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-9-8 10:47
問心,九公司今次推62X/259D算有誠意,隨時畀新城平時更好
真心值得畀佢做

兩三年前的63X,晚上北行的確做得比現在好。
除了有來自68X系列的柯打,好像還有N車提早開工攝一單果種加班車。
2000後都幾穩定開到12分一班,甚至更短間距。

但現在就連呢個黃金時間都保唔住,當然都和油旺區市民活動生態改變有關既。
反而希望佢晚繁1800-2000能加密到起碼15分一班,現在20分起跳繁時來說都很趕客。

另,同意今次提案改62X/259D算有誠意,希望真係實行到。
GD1570 發表於 2021-9-8 11:26 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-9-8 11:00
兩三年前的63X,晚上北行的確做得比現在好。
除了有來自68X系列的柯打,好像還有N車提早開工攝一單果種加 ...

63X其實好有條件18:00-20:00開到15分鐘一班車的,但硬行唔知點解厹唔肯做。
拉疏少少60X其實已經可以搞得掂啦...

62X/259D個方案無疑係唔錯,
只不過我只係站在「無競爭就闊佬懶理,有競爭就即刻乜都肯制」依個邏輯嚟講。
講真,62X/259D方案對於我依啲最鐘意叫幾飛嘅人當然係有晒著數啦...
但正如我喺其他文都有講,厹嘅服務態度真係「強差人意」囉...
真係要畀人踢一踢先肯郁囉...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
1320 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

你有你可愛,我有我好笑。
he_01 發表於 2021-9-8 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-9-8 11:26
63X其實好有條件18:00-20:00開到15分鐘一班車的,但硬行唔知點解厹唔肯做。
拉疏少少60X其實已經可以搞得 ...

63X係元朗廠資源 呢排元朗廠仲要失勢 邊到得閒攞資源服務你屯門