hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 E11B 站位及服務時間,E11 系改動詳情 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴 E11B 站位及服務時間,E11 系改動詳情

neosan 發表於 2021-9-16 15:00 | 顯示全部樓層

E11後勤區咁少客,不如俾E11B全日 20分鐘一班,
再加E21/22/23免費青馬轉乘,有無得諗?
nwfb1001 發表於 2021-9-16 22:24 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2021-9-16 13:13
放工搭左3日,暫時下繁6點幾皇后街上車(試過派雙輪椅車)都有位坐。😆
不過將來裕雅苑入埋伙就唔知啦。 ...

裕雅苑屬舊E11A範圍,唔關E11B事呢

滿逸打爆E11B出纜車站未? / E11B離開東涌北仲有冇人企?
E21A 發表於 2021-9-16 22:27 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2021-9-16 15:00
E11後勤區咁少客,不如俾E11B全日 20分鐘一班,
再加E21/22/23免費青馬轉乘,有無得諗? ...

其實只要城巴每個鐘肯加多一班車,E11S半全日再加全日回復E11咪搞掂囉...
S3bl430 發表於 2021-9-16 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2021-9-16 22:27
其實只要城巴每個鐘肯加多一班車,E11S半全日再加全日回復E11咪搞掂囉...
...

我其實唔係好明點解要死保E11,
其實E11A/B往東涌班次有沒有可能改為

E11A先東涌北後機場
E11B先松仁路後東涌北以市中心為總站。

至少東涌東西各有一班快車
KE7066 發表於 2021-9-17 00:29 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-9-16 23:20

保E11咪即係唔想後勤區兜曬全東涌/東涌北咁簡單
Ideology 大部分人會想咁拆,兩邊兜嘅時間都唔係特別長,不過現實當然係想推機場島人上 A 線 upgrade 上 $27 都好過 $21

N38 發表於 2021-9-17 02:57 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-9-16 22:24
裕雅苑屬舊E11A範圍,唔關E11B事呢

滿逸打爆E11B出纜車站未? / E11B離開東涌北仲有冇人企?

哦,你想問滿逸打爆未,因為我見你只問E11B打爆未。
我無見過爆住出市中心,我相信應該未爆。
我一向都認為,東涌西非繁真係未有需要有直車過海,所以一向都認為唔需要有E11B,下繁暫時只開E11s回程已經足夠,只不過佢既然開線而我又真係啱用,試過就算兜東涌北都仲接受到,只係怕皇后街會上唔到車。
neosan 發表於 2021-9-17 02:58 | 顯示全部樓層

先逸東後市中心/東涌北,不如淨做逸東,市中心/東涌北客搭鐵去到九龍站,呢條線都唔知上公路未

neosan 發表於 2021-9-17 03:04 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-9-16 22:27
...

E11長期無乜客,我估城巴都想cut,不過過唔到TD/區議會,
E11S就算半全日都一定加迎東,城巴又唔想放棄市中心客,結果就係E11B
N38 發表於 2021-9-17 03:04 來自手機 | 顯示全部樓層

平衡兩方面利益黎講你既建議唔錯,但城巴無咁做,相信係怕東涌北唔肯用E11B,始終東涌北先係主菜。
搭左4晚E11B,高朋滿座入東涌北,但最後都只係大約20至30人入東涌西。
N38 發表於 2021-9-17 03:08 來自手機 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2021-9-17 03:04
E11長期無乜客,我估城巴都想cut,不過過唔到TD/區議會,
E11S就算半全日都一定加迎東,城巴又唔想放棄市 ...

比着我係市中心真係唔會用E11系,又E11/A/
B咁煩,0066最有優勢。