hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 E11B 站位及服務時間,E11 系改動詳情 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴 E11B 站位及服務時間,E11 系改動詳情

harumi7890 發表於 2021-9-18 08:57 | 顯示全部樓層

其實而家個客路真係反映唔到E11個真實情況.
疫情關系,基本上機場入面大部份都係開半日工甚至停工狀態.
但當佢回復正常呢?,而東涌越黎越多新屋入伙,以佢咁樣樣既班次,認真咁講,搭鐵再轉S系真係喺返度
咁點解明明E21,E23做到個效果出黎,E11就要咁樣搵搭客試水溫?

我只可以話,睇住花生睇戲
leo_ku 發表於 2021-9-18 08:59 來自手機 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2021-9-18 09:58 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2021-9-17 14:52
絕對係應該要咁做
不過澄清返一點, E11 後勤區都唔係大家想像中少客, 因為唔塞車既 E11 真係挑得贏地鐵,  ...

我想知一日有幾多班車60分鐘入到後勤區, 朝早10點打後45分鐘到上環已經算快
Sita1004-1017 發表於 2021-9-18 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2021-9-18 09:58
我想知一日有幾多班車60分鐘入到後勤區, 朝早10點打後45分鐘到上環已經算快
...

以前坐開05:40天后開 06:45-06:50到T1
Chnnr 發表於 2021-9-18 13:41 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2021-9-18 09:58
...

返機場早更基本上全部班次都可以 50-60 分到東涌頭站, 後加 5 分鐘再到機場島
Chnnr 發表於 2021-9-18 14:02 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-9-17 15:25
你之前個post(#270)mark果3班車,推斷港島段+公路段車程至少80-90分鐘, 繞東涌北多10分鐘
其實E11趕客原因 ...

1. 下晝時段 E11 系返大嶼山方向, 港島段行車時間係唔穩定, 每次返工基本上係唔知幾點到
以前 6 點前天后開既三班車, 經常可以響東涌痴埋一齊入機場
2.  唔塞車既話, E11 平均行完港島段係 20-25 分鐘左右, 快唔快主要睇灣仔順唔順燈,
朝早到東涌頭站其實都係 50-55 分, 加多五分入機場島,  70 分先到個啲大概都係多人上車燈位唔順或者渣得慢
3. 90 分鐘行車, 或者我咁樣答: 未拆前既 E11A 其實入到後勤區已經大約 90 分鐘
頂得順係因為慣左, 出門口前要睇中環灣仔銅鑼灣塞唔塞車, 塞車已經自動落地底/102 轉 E23A
東涌北其實兜完都係 8 分鐘, 同埋頭站係消防局, 就算塞車塞耐左都可以轉車
而家係加埋個迎東, 起碼都 12 分鐘先走得甩, 頭站唔係消防局即係要青馬轉車
價錢既問題: $ 10.9 & $ 8.0(青馬) vs $4.3 & $4.0(消防局)

2076 發表於 2021-9-18 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層

其實E11咁樣拆法都係因為東涌綫過海實在太吸引,唔靠東涌北根本搞唔掂,機場島逆通勤近乎0客,倒不如試滿逸,至於市中心,E11根本唔係選項,東涌綫贏9條街,所以仲keep到20分鐘算執到,理論上E11B係可以唔入市中心,市中心畀40分鐘一班象徵式服務算
leo_ku 發表於 2021-9-18 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-9-19 07:45 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-9-11 21:42
因為專營權分開嘅原因
東涌居民唔使幫手補貼港島
已經好幸福架啦

其實你而家都補貼緊九龍荃葵將軍澳1
Sita1004-1017 發表於 2021-9-19 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-9-18 14:38
其實E11咁樣拆法都係因為東涌綫過海實在太吸引,唔靠東涌北根本搞唔掂,機場島逆通勤近乎0客,倒不如試滿逸 ...

機場島何來有地鐵站?除咗返客運大樓果d

當返博覽館啲人寧願去迫S1都唔直接坐機鐵,點解仲要迫後勤區啲人落去轉地鐵?