hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議會交運會2021年第五次會議議程
開啟左側

[其他] 西貢區議會交運會2021年第五次會議議程

214P_world 發表於 2021-9-18 23:21 | 顯示全部樓層

LN92830 發表於 2021-9-18 23:08
即係話由尚德直出來回觀塘道嘅296A可以大幅度減班, 咁就可以騰出d嘅資源去開辦由調景嶺/將軍澳南經將隧來 ...

但尚德反唔反枱、新巴肯唔肯無償比對家踩入去、九巴肯唔肯$5.4咁平先都未計運輸署,似乎已經難過98經調景嶺千千萬萬倍
獨學而無友,則孤陋而寡聞
nwfb1001 發表於 2021-9-18 23:34 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-9-18 23:21
但尚德反唔反枱、新巴肯唔肯無償比對家踩入去、九巴肯唔肯$5.4咁平先都未計運輸署,似乎已經難過98經 ...

98經將軍澳其他區,康城派實衝出嚟

評分

參與人數 3aPower +5 HugeC +30 收起 理由
jacky03 + 1 + 10 大師級作品
214P_world + 1 + 10 大師級作品
kc_loo + 3 + 10 給你一個like

查看全部評分

teddybus 發表於 2021-9-18 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2021-9-9 13:40
坑口直出呀 坑口人一車車打爆佢啦

仲有青北直出!做晒兩邊帝區直出!
214P_world 發表於 2021-9-18 23:42 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2021-9-18 23:34
98經將軍澳其他區,康城派實衝出嚟

30樓版友講嘅296A大幅減班,唔計運輸署,至少3家反晒枱
但如果98改行跨灣大橋+調景嶺,新巴只係清半競爭變調景嶺競爭,九巴至少蝕少啲,得翻1家喺度鬧
咁就睇吓30樓同康城派邊邊大聲D啦
天空之神 發表於 2021-9-19 00:36 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-9-10 00:25
當年796B令新創建蝕到入肉
相信今時今日善水唔會有意欲令佢"復活"

我意思係 796B 既康城版做駁腳,直出觀塘道,新蒲崗,黃大仙康城 - 將轉 - 觀塘道 - 新蒲崗 - 黃大仙

都好過 797 今日既定線行偉業街慢慢經埋九龍灣先出 RPP 建議既新蒲崗

797A 當年已經劃好哂可以入觀塘道但已經比 98 食哂
.
LN92830 發表於 2021-9-19 01:53 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-9-18 23:21
但尚德反唔反枱、新巴肯唔肯無償比對家踩入去、九巴肯唔肯$5.4咁平先都未計運輸署,似乎已經難過98經 ...

296A減班對尚德邨, 廣明苑及唐明苑居民反枱嘅機會微, 反正296C/D/M每日都只係15-25分鐘一班車.
kmb71k 發表於 2021-9-19 06:50 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-19 00:36
我意思係 796B 既康城版做駁腳,直出觀塘道,新蒲崗,黃大仙康城 - 將轉 - 觀塘道 - 新蒲崗 - 黃大仙

都 ...

始終康城有條鐵喺度
做唔到吸引人搭既轉乘既話
呢條線開嚟都係蝕

如果九巴條98冇轉乘既話
又會係蝕大本

以上回應,是否可行?是否合適?
JX9097 發表於 2021-9-19 15:25 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-9-19 06:50
始終康城有條鐵喺度
做唔到吸引人搭既轉乘既話
呢條線開嚟都係蝕

康城道路網都係難搞
淨係停環保又吸唔到大部份客
康城大道咩?巴士又入唔到去

依家98主要都係靠工業邨頂住
唔係話98冇康城人搭,但比例上真係低

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 英雄所見略同
214P_world + 1 + 10 98根本係靠工業邨

查看全部評分

214P_world 發表於 2021-9-19 16:21 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-19 15:25
康城道路網都係難搞
淨係停環保又吸唔到大部份客
康城大道咩?巴士又入唔到去

冇錯,98想做康城 但連康城pti都唔經,繁忙時間都仲有工業邨撐住,一到非繁就即刻運櫈
JX9097 發表於 2021-9-19 16:37 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-9-19 16:21
冇錯,98想做康城 但連康城pti都唔經,繁忙時間都仲有工業邨撐住,一到非繁就即刻運櫈
...

平時夜晚見到轉車站都會有約7-10人上車
加埋觀塘轉車客應該都有20-30人嘅
標青就肯定唔係㗎喇,只係未致於運櫈囉
(同埋轉車站冇乜實際收入,收入唔高就真)