hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 新輝系列雙體船數問
開啟左側

新輝系列雙體船數問

ky26042008 發表於 2021-9-12 04:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時新渡輪新輝系列雙體船係屬於新加坡Marinteknik船廠嘅產物,除咗新渡輪之外,採用同廠雙體船嘅公司重有愉景灣航運同埋珀麗灣客運

後兩者嘅Marinteknik雙體船係採用噴射推進,最高航速達29-33節,但係新渡輪嘅新輝系列雙體船係採用傳統車葉,極速只有24節,所以本人有以下問題:

為何當年新渡輪購買新輝系列雙體船時要捨棄更快嘅噴射推進而採用較慢嘅傳統車葉設計?

當年油麻地晚期購置嘅港輪系列flying cat雙體船都係採用噴射推進,極速達33節,為何新公司接手後反而會倒退改用返極速得24節嘅雙體船?

另外有關油麻地小輪數問:

想問吓當年油麻地小輪係幾時將公司標記由HYF變為HKF? 以兩間公司名義運作嘅船隻又有冇唔同?

(香港油麻地小輪HYF係屬於香港小輪HKF嘅子公司,但係翻查舊片段,又甚少人會用香港小輪呢個名黎稱呼油麻地小輪)
E21A 發表於 2021-9-12 08:22 | 顯示全部樓層
因為用噴筒好食油
天空之神 發表於 2021-9-12 12:48 | 顯示全部樓層
24 節都夠收你快船錢點解要 33-35 節

輪二基本上程程都蝕錢
.
kei_hk 發表於 2021-9-12 17:29 | 顯示全部樓層

輪二﹐當年買船原則上係澳門線的﹐只係客串做下本地線。

當然時代唔同左﹐新記無左澳門線好耐﹐又唔多夠快線﹐於是繼續Keep隻新輪二做加班之用。

你見這隻船都只係每日走一兩轉﹐你就明白隻船的成本係幾高啦。

HYF 及 HKF 如果我無記錯﹐應該係專營轉做牌照的時間轉名的。

E21A 發表於 2021-9-12 22:02 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-9-12 17:29
輪二﹐當年買船原則上係澳門線的﹐只係客串做下本地線。

當然時代唔同左﹐新記無左澳門線好耐﹐又唔多夠快 ...

輪二好似聽講係當年賣唔出先焗住留係新記,不過而家有補貼,已經行多咗,要搭佢唔洗再好似以前咁倒塌咁早入長洲。
kei_hk 發表於 2021-9-12 22:13 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-9-12 22:02
輪二好似聽講係當年賣唔出先焗住留係新記,不過而家有補貼,已經行多咗,要搭佢唔洗再好似以前咁倒塌咁早 ...

隻船的確當初係買來跑澳門﹐又真係無錯。

當年仲係油記牌頭﹐再去到新記牌頭﹐都係跑澳門。

至於賣澳門線比噴記﹐點解留番一隻﹐局內人才知。
但係﹐佢又真係淨係用來跑加班船﹐除了早上固定跑一轉長洲﹐就只有大時大節才有機會出動。

好彩的話﹐都會因為突發性頂更出來走番轉的。

我反而想問下﹐新輝18而家是否主要行長洲?  每日/周會出動多少次? 是否只會用 2x 節行駛?

E21A 發表於 2021-9-12 23:19 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-9-12 22:13

平日好少留意,但而家隻舊輪已經唔止繁時同節日假班先出黎行,以我呢一個月觀察,星期六下午都會出來跑,直到夜晚的。
新輝十八間唔中都會走下梅窩,網上睇片好似都上到28-30節。
天空之神 發表於 2021-9-12 23:33 | 顯示全部樓層

以前有輪二輪三 keep 住係手的
輪三係新渡輪澳門轉手第 2 年就賣左去巴西

就剩返一隻留係香港

.
EAL_SP1900 發表於 2021-9-13 00:43 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-12 23:33
以前有輪二輪三 keep 住係手的
輪三係新渡輪澳門轉手第 2 年就賣左去巴西

有傳過其實輪二都想賣走
未fc
 樓主| ky26042008 發表於 2021-9-13 01:51 來自手機 | 顯示全部樓層

當年油記港外線高速船係咪諗住用飛翔船搞掂哂? 油記又冇入過類似新輝嘅大型港外線高速船,飛翔船又成日都唔夠載,油記當年有冇咩方法解決呢個問題?

既然噴射推進成本高,珀麗灣同愉景灣又點解會使大錢買噴射船? 兩間公司嘅客源比新記更唔穩定,乘客更疏落,營運唔係應該更困難咩? 定係噴射船只係當年用作售樓招徠,宣傳大於實際作用?