hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?
開啟左側

[問題] 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?

3ASV174 發表於 2021-9-19 02:25 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-9-19 02:16
計返車程
坑口逆走將南入六幹,按返現時既ETA同公路里數,大約45分鐘左右到葵芳
呢個時間,290基本上要沿 ...

有無六幹,坑口都唔一定需要行山
如果唔想經寶琳路,可以搭港鐵,由坑口站至葵芳站,只需 47 分鐘

繁忙時間亦可以選擇搭邨巴,唔搭港鐵,都唔一定需要搭 290

如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2021-9-19 07:20 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-9-18 23:41
唔影響將藍將隧車流量下
坑口將南善用鐵路,繁忙時間用返現有邨巴輔助
專利巴士留返俾遠離鐵路嘅居民使用

一次過覆曬幾個帖
唔好成日用人口撻人啦,你坑口 80000 人 80% 係鐵路 die-hard
康翠寶達 60000 人有 50% 客長期搭巴士為主,已經大餅過你
鐵路沿線潛在客量我會當笑話睇
反正最後開咗線啲客都係潛水,例如 98D 坑口直出特班

山下市佔率肯定唔及山上,呢點人人皆知
但你望下同樣係鐵路沿線既寶林,290可以單區落40-50人
寶林人口幾多?8.5萬

290喺寶林,其實只係快過地鐵一個馬鼻
繁時新清塞一塞,已經平手甚至更慢

如果290系搵其中一條逆走,將南尾站行全條六幹
將南<>荃葵 既時間優勢,會遠大過現時290 寶林<>荃葵 一段
而將南人口,約16萬

將南<>荃葵 行 六幹
其實獨立成線都夠客撐起10-20分鐘一班全日
就算點悲觀都好,加埋坑口都一定會夠客

專利巴士留返俾遠離鐵路嘅居民使用

你呢啲魚蛋論心態,實在令人側目

山上山下交通,其實本質上並唔對立
抽走曬山下服務,唔代表山上服務會好咗
唔擺資源落將南,唔代表資源會去咗山上,只會去咗第二區
所以,無論住山上定山下,都好應該擺脫零和遊戲心態
山上服務差,唔係山下既問題;山下服務差,都唔係山上客錯
巴士公司講到底都係睇錢睇客量做人,你搵到個重組方案吸到新客/賺多到錢,佢自然會做

六幹通車之後
將南<>荃葵 無論講需求定市佔率,都係一隻好吸引既金蛋
真係無理由唔搵方法去做,問題純粹係點樣減輕對現有乘客既影響,避免重演74A式既悲劇

有咩問題?將南咁多巴士線,只係得 290 系列同 A29P 係行寶琳路,基本上全部都係將隧六幹,唔見得已經有鐵路做選擇既目的地,一定要再有唔行寶琳路既巴士做次選

將軍澳去荃葵搭鐵
車程長又轉兩次車,中間亦唔會有位坐,真係可免則免
大局計,班客搭足全條紅綠線,佔用三四個短途客既車廂空間,亦相當唔理想
宜家道路網絡所限,巴士飛唔起,無計
但有乜理由六幹通車都唔搵辦法做返好?

我要求本身唔高,將馬/將青呢啲需求唔大既路線,唔開也罷
但 坑口將南<>荃葵,麻煩認真做好佢,就算唔開將馬將青來換,我都覺得值
teddybus 發表於 2021-9-19 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-9-19 01:29
真係唔想再花咁多口水,討論一個 FF
其實同一個人,一方面話坑口唔應該搭 290 行山,另一方面又建議 A29 改 ...

人哋身為專業hiker
梗係assume你哋個個學佢咁行路上山落山啦!
巴士?no way!
User12345678910 發表於 2021-9-19 16:39 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-9-19 07:20
一次過覆曬幾個帖

「290喺寶林,其實只係快過地鐵一個馬鼻」依句唔認同,計過時290非繁快成10-15分鐘
fleetline 發表於 2021-9-19 17:51 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-9-19 02:20
有咩問題?將南咁多巴士線,只係得 290 系列同 A29P 係行寶琳路,基本上全部都係將隧六幹,唔見得已經有鐵 ...

唔計康城直出果兩條,
將南出市區得13條全日/半全日線,
有4條要經本身唔順路的寶林路,
其實比例上已經高得有點唔合理.

當將藍隧道和中九龍幹線通車,
由將軍澳到葵芳時間估計小於30分鐘,
比起越來越塞既清水灣道和龍翔道,
我唔見得唔改有甚麼好處.

除了將軍澳到新界西路線外,
估計由觀塘到新界西路線都會大改.

儲錢
kay 發表於 2021-9-19 18:08 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2021-9-19 17:51
唔計康城直出果兩條,

接近7成路線都唔經寶林路
比例高得非常合理
世界很簡單 人類很複雜
poondriver 發表於 2021-9-19 18:45 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-9-19 07:20
一次過覆曬幾個帖

你要攪清一點
人地從來都冇抽走山下服務 反而係你不斷咁要求山上讓車落來成就坑口有得行隧道

以前都講過 架車行山但你唔坐 係你自己問題
事實上 山下就算唔坐巴士 都有代替品 佢叫地鐵

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

98C290 發表於 2021-9-19 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-9-19 18:08
接近7成路線都唔經寶林路
比例高得非常合理

康翠只係一個區,又唔係特登兜路避開,比較路線數目有咩意義

而家康翠爭嘅最主要係尖沙咀同埋沙田, 全部路線都經康翠有用咩,而290逆走亦冇乜影響,反而問題在於寶琳同寶達

寶琳逆走有機會會慢咗,而290X經戲院就站位問題

寶達問題更加大,成條快線畀人抽走咗,雖然可以開 240 油塘 <> 碧雲道 <> 安達泰 <> 黃大仙 <> 荃葵,但安達泰會收平咗,另外290X點搞?康城+寶琳+康翠+寶達 唔會唔夠客,但肯定少客過290,結果寶琳康翠都係少咗車

而且逆走後290肯定會疏咗,繁時可能落12/even 15,要睇下坑口將南接唔接受到
poondriver 發表於 2021-9-19 19:38 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2021-9-19 17:51
唔計康城直出果兩條,

唔係唔改 而係唔應該好似該位版友所講咁改

想要架車行新路 開新線就得 冇客既線巴士公司自然會陰乾
好過攪一大場大龍鳳但唔見得邊一區係有著數過
SE7378 發表於 2021-9-19 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-9-18 13:47
根本依家討論將軍澳六幹巴士線係無意思,除非係東隧過海線
否則 T2 通車後究竟車流係咩情況根本到時先知, ...

戴頭盔,個人建議 290 改行將隧、觀繞、啟福道、中九幹同三幹,
純粹基於 798 依家響山下嘅客量分佈,認為寶林值得做尾站而定。

不過,康翠、寶達 <> 荃葵 班次水平降低呢個問題的確唔易處理;
但參考返 98C 呢個 case,日後 290 行埋康翠同寶達先上中九幹,
應該未嘗不可?山上同山下出入荃葵都可以提速,大家開心。