hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?
開啟左側

[問題] 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?

castanopsis 發表於 2021-9-19 20:22 | 顯示全部樓層

98C290 發表於 2021-9-19 19:31
康翠只係一個區,又唔係特登兜路避開,比較路線數目有咩意義

而家康翠爭嘅最主要係尖沙咀同埋沙田, 全 ...

呢啲就理性討論啦,大家和而不同
唔似得樓上t字頭版友,剩係識串人但係講既嘢一啲建設性都無

寶琳逆走有機會會慢咗,而290X經戲院就站位問題
而且逆走後290肯定會疏咗,繁時可能落12/even 15,要睇下坑口將南接唔接受到

290X停茵怡+寶儉樓+寶林北路
基本上已經覆蓋曬全個寶林
站位我估唔會係大問題

同樣地,將南去荃葵快咗一倍
班次疏少少唔見得佢地會介意

寶達問題更加大,成條快線畀人抽走咗,雖然可以開 240 油塘 <> 碧雲道 <> 安達泰 <> 黃大仙 <> 荃葵,但安達泰會收平咗,另外290X點搞?康城+寶琳+康翠+寶達 唔會唔夠客,但肯定少客過290,結果寶琳康翠都係少咗車

寶達就真係要解決,呢個我認同
但未來油塘同碧雲道都可能會想行六幹走,所以開240一類過山線,未必好理想
可能最後都係要拆返開兩條線行

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 剩係識串人但係講既嘢一啲建設性都無.

查看全部評分

castanopsis 發表於 2021-9-19 20:42 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-9-19 20:11
戴頭盔,個人建議 290 改行將隧、觀繞、啟福道、中九幹同三幹,
純粹基於 798 依家響山下嘅客量分佈,認 ...

寶林多客純粹係因為巴士快得過地鐵
如果將南做到同樣既速度優勢,按返人口,客量應該會更佳
你見796C/296C 將軍澳<>西九 既客量,其實都多過98C/S山下段

不過你呢個方向其實幾理想
寶林康翠寶達上秀,谷曬落一條 觀繞+中九龍幹線 既線,應該夠客
然後留290X做 將南<>安達臣<>荃葵
將南坑口再另外開線處理
98C290 發表於 2021-9-19 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-9-19 01:29
真係唔想再花咁多口水,討論一個 FF
其實同一個人,一方面話坑口唔應該搭 290 行山,另一方面又建議 A29 改 ...

最主要係睇康翠有冇快到,我就咁睇就見唔到,我估就應該打和或者慢少少,不過的確密車咗

A29改經將藍更加應該搵將南搞(尤其將站、海皮),A29P真係太慢,有時仲輸畀E22A。橫掂而家將南都冇乜人上A29P,縮短都問題不大。將南點都有賺,坑寶、康城就更加明顯,係觀塘道要搵第二條線
User12345678910 發表於 2021-9-19 21:07 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-9-19 20:22
呢啲就理性討論啦,大家和而不同
唔似得樓上t字頭版友,剩係識串人但係講既嘢一啲建設性都無

「站位冇問題」你當富麗怡心花園唔存在?要行去茵怡花園上車仲要兜入寶豐丶寶北
kay 發表於 2021-9-19 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層
有新路新需求開新線係現今做法,根本無人話一定要現有路線改,減少不必要爭議,遊戲規則容許開新線,繁時線越開越多就知咩事
fleetline 發表於 2021-9-19 22:12 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-9-19 18:08
接近7成路線都唔經寶林路
比例高得非常合理

而家大家都講求快, 直接,
正常來講一條都叫多,
你睇屯門又有幾多條線行青山公路走?
你睇天水圍又有幾多條線行屯門公路走?
你睇大埔又有幾多條線行大埔公路走?

當然啦, 如果路線本身唔夠客要兜路都冇計,
不過將軍澳3條線去荃灣3條都行山就有點過份.

儲錢
User12345678910 發表於 2021-9-19 22:19 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2021-9-19 22:12
正常來講一條都叫多,

寶林去龍翔道嘅話行山係直接過隧道(假設2邊都唔塞車),當然去將軍澳道就將隧快大約10分鐘
3ASV356 發表於 2021-9-19 22:20 | 顯示全部樓層
其實將軍澳隧道留畀九巴用~
將南畀晒新城線有冇得諗~
kay 發表於 2021-9-19 22:23 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2021-9-19 22:12
正常來講一條都叫多,

一條都叫多真正意思係
你要既野無
唔要既野比左你
先一條都叫多

咁唔想行山
咪主動放棄行山線
清零都係選擇

但今時今日一換一唔係唯一條件

33 X42C 249X都全日啦
原有路線除左減班
一條毛都無郁過

不過最大機會又係康城自肥
世界很簡單 人類很複雜
fleetline 發表於 2021-9-20 06:47 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-9-19 22:19
寶林去龍翔道嘅話行山係直接過隧道(假設2邊都唔塞車),當然去將軍澳道就將隧快大約10分鐘
...

google map同實際經驗話比我聽,寶林去龍翔道行山唔會係首選,
又用返有數據參考例子,
停坑口和觀塘道A29會比290更快到黃大仙.

儲錢