hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?
開啟左側

[問題] 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?

jacky03 發表於 2021-9-20 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2021-9-20 12:54
所以咪諗唔明某部份版友死都唔肯面對現實 成個山下落地鐵既人係佔大多數
...

我亦都諗唔明某部份版友死都唔肯面對現實 102小巴已經退步緊
poondriver 發表於 2021-9-20 13:45 | 顯示全部樓層
jacky03 發表於 2021-9-20 13:43
我亦都諗唔明某部份版友死都唔肯面對現實 102小巴已經退步緊

所以咪落左地底
係某部份版友鐘意坐102姐

kay 發表於 2021-9-20 14:06 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2021-9-20 12:54
所以咪諗唔明某部份版友死都唔肯面對現實 成個山下落地鐵既人係佔大多數
...

應該咁講
潛力論係有限制
(每一種論述都有局限)

係MTR佔優
或舊區需求萎縮既地方
根本就套用唔到

有D版友話搭咩車係個人意志
但香港地或者將軍澳
係有種好強既集體意志或者共識

I LOVE MTR不是講笑

講真
如果潛力論真係用到
巴士小巴就唔駛咁慘情
當然可以拗路線有問題
但將軍澳巴士去得既地方
都係D大路區

純粹只係自己友支持度不足問題

好似98
本身定位康城專線
最後比人拎黎返工用

九巴年年西貢RPP,將軍澳接近交白卷
唔係無原因
自己做開個D需求見左頂
康城見新巴做黎做去得個吉
都唔會特登係坑口拉條線入去

反而我認為坑口總站拉線入康城
照計都會批
唔拉即係九巴都認為個邊無客

對上個條都已經係290X

不過290X又反映樣野
走去康城插旗
最後全日左佢

插旗意義重大

自己拎左將荃經營權,踩到入康城
世界很簡單 人類很複雜
User12345678910 發表於 2021-9-20 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層

其實香港市民保鐵好可能係因為傳媒,成日話新鐵路邊度去邊度快過巴士幾多,又唔話邊度去邊度巴士仍然較快(例如屯馬綫通車後,大西北去東九龍唔塞車仍然係巴士較快)
kc_loo 發表於 2021-9-20 14:21 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2021-9-20 12:52
咁你就錯了 大把人轉幾次車都要落地底
反而我就少聽坐2個鐘都要坐巴士
...

你要攪清楚, 佢係因為佢自己個人原因, 而唔係要"保"人地而選擇交通工具
你自己都講左佢個人原因

kc_loo 發表於 2021-9-20 14:24 | 顯示全部樓層

其實都已經差左好幾年了
GK3258 發表於 2021-9-20 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-9-20 12:58
地區本身有幾多人口係一回事,但當中有幾多人肯搭巴士又係另一回事。
寶林已經係全將軍澳山下最支持巴士嘅 ...

講真康城唔係因為兩巴爭食的話,依家嘅巴士服務應該同清水灣一樣
係多個工業邨有啲線擦邊式提供服務
98C290 發表於 2021-9-20 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層

自己倒走曬啲客,有等過嘅就知,又貴,又冇車,有車又冇位,都真係幾難頂

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
214P_world + 1 + 10 精闢見解
kc_loo + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

98C290 發表於 2021-9-20 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-9-20 12:58
地區本身有幾多人口係一回事,但當中有幾多人肯搭巴士又係另一回事。
寶林已經係全將軍澳山下最支持巴士嘅 ...

我覺得坑口比較有需要加嘅只係直出旺角長深荔同埋經六幹嘅荃葵線,拎返98D特、98S、102、298B、even 691/692出嚟講冇乜意思,各自有自己問題

98D特隧道入口又差,之後大部分路段又要塞車,未至於載空嘅,但肯定唔會好好客。98S快過98C幾多大家心裏有數,而且仲係慢過鐵。102上面個post我答咗,有搭過嘅就知,等車都幾難頂,啲客自己趕走。出觀塘(298B)、過海線(691/692)本身地鐵已經好強勢,加上前者有102,而且車程好短但298B疏車,吸引力好難高; 而後者鐵出北角直情唔使轉車,銅鑼灣、中環地鐵亦都好快

即係總括嚟講,坑口直出唔快過鐵嘅唔會多好多客(98D vs 98D特),但其實98S都有接近1/3係坑口客,98D返將軍澳更加高,計返人口同埋車程算係唔錯。如果好似荃葵咁真係快過地鐵,我相信吸引力一定有,應該可以嘔到寶琳嘅2/3客

Btw 796A/B/M/S出觀塘,同298B問題一樣,注定失敗,尤其調景嶺完全冇得玩。同埋796P客量係唔標清,但係都唔算差,尤其返將軍澳都算唔錯

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
214P_world + 1 + 10 796系列重組便是成功例子

查看全部評分

poondriver 發表於 2021-9-20 15:20 | 顯示全部樓層

98C290 發表於 2021-9-20 14:55
自己倒走曬啲客,有等過嘅就知,又貴,又冇車,有車又冇位,都真係幾難頂 ...

非繁有時行過坑口都係見佢車等人多
繁時會唔會係因為塞車所以回唔到車?