hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?
開啟左側

[問題] 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?

teddybus 發表於 2021-9-15 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-9-15 02:50
運吉有冇咁好死畀你坑口直出先
有咗將轉都冇坑口直出啦
分分鐘條綫係寶琳坑口食埋將南先出去將藍

其實又真係冇坑口直出
差唔多條條將隧線都要停將轉
應該叫興田直出就啱

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

JX9097 發表於 2021-9-15 22:04 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-9-15 14:44
其實自從有埋290X之後,as山上角度已經好耐冇理條290A,尤其東行290X係拍得住290
不過荃灣方向點都係290 ...

碧雲道安達臣去葵荃獨立成線的話
1. 收唔番290個價(畀盡跟33)
2. 新城會唔會走出嚟搶?
而且又要開一條線去serve安達臣《》將南
全日未必夠客

JX9097 發表於 2021-9-15 22:06 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-9-15 21:05
建議把619分拆多一條支線--619A,同619X走線一樣,但停秀暉樓,藍田診所,啟田商場,基孝中學,東隧,取道東廊,直 ...

咁搞法不如直接重組601/ 619
(不過難度極大...)
castanopsis 發表於 2021-9-16 13:47 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-9-15 12:26
若果A29改到咁就食唔到坑觀(雖然只係單向)
但係依家執102雞都幾和味
經常性都有人上車畀$10入去

不時會喺九龍東搭A29返坑口
但邏輯上無理由為咗單向流水客而唔重組

觀塘道<>機場 本身仲有其他方法處理
我以前提出個方案大致變成——

A29 康翠<>坑寶<>康城<>六幹<>機場
A29X 將南<>藍田<>觀塘道<>機場
A26 油塘<>秀順<>機場(與A28聯合班次)
A28 油塘<>安達臣<>機場 (與A26聯合班次)
A22 縮短,撤離觀塘道
A29P 取消

宜家睇返轉頭,仲有其他組合可以考慮
但應該點都會砌到唔經東九既將軍澳A車
castanopsis 發表於 2021-9-16 14:22 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-9-15 14:44
其實自從有埋290X之後,as山上角度已經好耐冇理條290A,尤其東行290X係拍得住290
不過荃灣方向點都係290 ...

290逆走,效益點都大過改290X落六幹
如你所講,如果290X行六幹,就要再開多兩條全日線,處理 安達臣<>荃葵 同 安達臣<>將南
290逆走,290X微調,就可以完全唔牽涉新資源之下,做到 坑口/將南<>荃葵 特快

龍翔道新清越來越塞
六幹如果全線通車,坑口兜曬全個將南入六幹,都會快過上山10-20分鐘
咁既情況下,坑口係無理由繼續過山走,甚至連寶林部分時段都係兜將南飛六幹快

至於你話康翠無咗290會慢咗
290X安達臣後,飛走白虹樓/彩虹站/豐力樓/筆架山花園四個站
車程會比宜家再快多三四分鐘,應該拍的住,甚至快過宜家既290
唯一係早繁西行,新清倒塞安達臣可能會慢,但呢個可以再開特班處理

poondriver 發表於 2021-9-16 14:26 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-9-16 13:47

你數少左樂華

不過都幾肯定屎水唔會改 而家叫佢執多條線出來都唔肯 咁點會同你大重組
JX9097 發表於 2021-9-16 14:47 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-9-16 13:47

A29X用將隧出九龍?
大方向我唔反對咁拆
但係有啲位未必咁易過關
例如:樂華,三彩
尤其是上過RPP有全日車
雖然最後唔成事,但期望大重組嘅時候都要諗諗佢

又或者將A22縮去翠屏,協和街上山
經樂華,三彩後返回原線
呢個方案係唔完美,但由冇變有
(朝早兩班A26特車keep住,未必冇價講)

若果A22真係搞唔搭樂華三彩
大可以將A22縮去彩虹,經啟德返回原線
User12345678910 發表於 2021-9-16 15:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-9-15 11:46
幾時有話過坑口直出?
我係話290逆走,寶林>坑口>尚德>調景嶺>六幹>荃葵 咁行
然後290X入寶林+安達臣後飛 ...

根據本人計算,寶林現時非繁往葵芳只需約35-40分鐘,你咁改可能仲慢過290A(寶林計)
User12345678910 發表於 2021-9-16 15:21 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-9-15 11:48
A29我覺得有機
康翠>寶林>坑口>康城>六幹 咁行,應該夠客
當然觀塘道機場要另外搵線去補位

由於E22A單向不停觀塘道,E22A改會較方便
JX9097 發表於 2021-9-16 16:33 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-9-16 15:21
由於E22A單向不停觀塘道,E22A改會較方便

城巴未必想改E22A因為要谷E22客upgrade