hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線通車後,何紅巴士觀察
開啟左側

[經歷分享/報告] 屯馬線通車後,何紅巴士觀察

xdxd 發表於 2021-9-15 23:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

屯馬線通車之後,為九龍城區帶嚟更加方便嘅鐵路服務,對本身巴士服務帶嚟一定影響。
小弟想喺度分享吓自己喺通車前後所觀察到嘅巴士客量轉變,同埋對巴士前景嘅睇法。

何文田
1.8仔比預期中好客。
大8比人一向嘅印象都係比小8食住,的確齋論尖沙咀/紅磡-何文田嚟講,8號客量確實不佳,往往運凳為主。
但係路線嘅前半段又係另一種講法,講緊係返學返半日、但下晝依舊坐滿人上山,反向坐緊六、七十人,唔似係一條日中開緊25-30嘅線應有嘅客量。
當中,最多乘客喺何廣落車(約30人),其次係民裕街同埋愛民,過咗寶其利街之後得返十零廿個。
唔知條線可唔可以考慮縮短落黃埔,提升返回車效率?

2.45真係好客過41。
咁講青北大帝可能衝出嚟鬧人,但事實係45雙向上座率都更高。
上山嚟講,45介乎35~60人左右,41係個位數去到大約50人都見過;
落山(有聯合班次)就係45有25~60人,41都約莫係呢個數。
要合併嘅,真係留45好過啦。

紅何共同觀察
12A/17似乎太過依賴學校客。
斗膽講,12A同17算係厹比較有心少少做嘅紅何線,當然呢兩條線真係交得出好成績,部分時間頂閘留後唔新鮮。
有咗屯馬線對返放學時段兩線客量無大影響,反而非繁兩條線就有少少炆水,
有時望到等17落山嘅客仲少過等7B;
又或者12A得廿零個出黃埔。
當然亦都有可能係派車出事,試過夜晚九點幾12A喺九龍城三拖,前車企人而後二載空嘅情況
但兩線部分時段係有微調班次嘅空間。

紅磡
1.297反cup796X?
297兜九龍灣呢樣本身都已經嚇怕部分往來坑寶紅土客,寧願搭105/796X轉車,綠線延伸亦都帶走部分紅磡客。
而796X嘅速度優勢相當明顯,昔日上公路嗰陣即使非繁亦都經常有六、七成載客量。
但鐵路通車之後,796X客量跌幅明顯,有時連窗口位都坐唔滿,同時條線亦都更為依賴上路客,有時只會二、三十客轉入下路;
297反而保得住基本盤,甚至有時不跌反升,月頭試過十一點坐滿入九龍灣,七成上觀繞,
同時紅磡客亦都更傾向上297而非796X。

2.帶走最多客嘅路段,係土瓜灣-九龍西。
6C/F客量跌幅應該名列前茅,6C坐滿嘅機會率越來越少,
至於6F,如果唔係孭住QE呢個死位,其實都並唔樂觀。

3.5X全日會對慈雲山有利,至於15X...?
5C、21呢兩條彩虹道線,唔多唔少跌客都幾明顯,
5C還好,大部分時段都叫坐滿七、八成窗口位,
21就直頭得返兩繁有客,同11K/26就即刻比下去。
想保住慈雲山-尖沙咀一段唔受紅土跌客同交通情況困擾,5X係真心有需要開全日,
反而同3X掉轉,行彌敦道一帶就未必咁急。
15喺客量上依舊唔錯,藍田/觀塘道-上路-紅磡都係多客過14/93K,大部分時間都坐滿六成,
係咪真係有需要15X全日?

4.客量跌幅較多係經過嘅路線,令減班更加棘手。
小弟觀察,跌幅頗為嚴重嘅會係5系、6C/F、28同796X,
28即使係牛頭角-紅土-尖沙咀嘅主要路線,
但亦有機會被13X取代;
5系就不嬲重組空間唔細,可惜厹冇做到,呢樣唔太理想。

展望將來,土瓜灣面臨緊多多少少嘅重建,未來或者有反盤機會;
但紅何發展都七七八八,短期內都未必有太大變化,
只可以希望要做嘅一啲合理路線重組,去提升返巴士嘅競爭力。

紅磡人。
 樓主| xdxd 發表於 2021-9-19 14:01 | 顯示全部樓層

今日有嘢做,分別搭咗796X同297往來將軍澳,客量統計如下:

19/9 796X 將軍澳 5830 WA3855
(唔知係收車定過鐘 但遲咗唔少)
1048 家維邨 7+8
1051 北拱街 +2
1052 江西街 +1
(前面架85起碼執咗10個客)
1054 天光道 +8
1056 洋葵樓 -1(非兩蚊客) +11
1058 亞皆老街球場 +2
1059 富豪東方酒店 -1+2
1101 譽港灣 -2
1102 景泰街 +1
(85X 窗口位約七 八成上大隧)
(681坐滿入東隧)
1108 將轉 -2 (有人等797同埋98D/297)
(297大半滿出城)
1116 調景嶺站 -12
(4人等796C,796X約50客出城)
1119 唐明苑 -1
1120 尚德 -6(含本人) +10
  • 始終唔係高峰時段,客量未必好值得參考,但印象中未有鐵都係類似客量

19/9 297 紅磡 WF6380
1256 培成路 8+8
1258 厚德邨 +2
1300 景林邨 +1
1301 欣明苑 +3
1305 新都城 +7
1306 梁潔華 +3
1308 茵怡花園 +10
1311 寶康公園 +1
1315 將轉 +1
1323 常悅道-13 +3
(15A有12個等)
1326 臨華街 -1
1327 輔警總部 -1
1329 九展 +1
1335 貴州街 -4
(5C TV8480 尖沙咀方坐滿 開始跟尾 5人等)
1336 落山道 -3 (5C+4)
(9人等6C/F 5人等41/45)
(12A 北行 50人左右)
1338 鴻福街 -1 +1 (5C +2 6C/F 5人等 41/45 2人等)
1339 庇利街 -2 +2
1341 鶴園街/紅磡廣場 -4 (6C/F 21人 41/45 5人)
(民裕街5C 5人 街市6C/F 8人等)
1344 德民街 -12

1348黃埔總站 38人等8P ~10人等8A 5人等115

紅磡人。
FBI2 發表於 2021-9-15 23:24 | 顯示全部樓層
成個紅土,巴士基本冇得做,完! 想有得做,唔該先改善好道路網,否則點都係死.
E500facelift 發表於 2021-9-15 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層

你認真??5系、6C、28同796X跌幅大??有冇試過繁忙時間去睇過??我見通車之後有時客量都唔差,而且又有獨市位,難重組
 樓主| xdxd 發表於 2021-9-15 23:30 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2021-9-15 23:24
你認真??5系、6C、28同796X跌幅大??有冇試過繁忙時間去睇過??我見通車之後有時客量都唔差,而且又有 ...

繁時其實還好
非繁先係問題

796X起碼跌走1/3客
6C、28亦都係本身基數大而跌幅頗明顯
6C以前講緊坐滿,而家有時窗口位都填唔晒

東九線好啲
15上座率依舊,係14有時樣衰咗少少
11X/K都只係微跌
紅磡人。
E500facelift 發表於 2021-9-15 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-9-15 23:30
繁時其實還好
非繁先係問題

將隧轉車站全面啟用後,應該要將297改行下路同承啟道,上路客去寶琳坑口建議改撘796X去將隧轉車站轉乘694,798

至於11X,28,往安泰, 樂華都要改下路線
無敵風火輪 發表於 2021-9-15 23:42 | 顯示全部樓層

41靠亞皆老街搵食

AtrHenu 發表於 2021-9-16 01:30 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-9-15 23:30
繁時其實還好
非繁先係問題

我諗九巴稍後時間幫6C做完3ATENU化後會正式落紙申請減班而6F減到回定30班後轉營走212條線做蘇屋,南昌,蔬果家禽統營處個堆新樓,荔枝角道一帶去QE,紅土呢個獨市死位.

Ohm 發表於 2021-9-16 01:42 | 顯示全部樓層
睇第一段就覺得樓主係咪真係熟行情
8號小巴一向服務欠佳,據某fb群組所講,成日何文田開出後偷雞唔入忠孝街,與其受小巴氣,睇住ETA等8號巴士咪仲好,所以無話邊個被邊個食住嘅
如果縮短落黃埔,咁咪即係同7B、觀塘線仲有黃埔免費巴重疊,同埋無人會肯少咗條尖沙咀巴士線走去捱小巴
jpoon 發表於 2021-9-16 03:56 | 顯示全部樓層

796X去將軍澳方向差咩?真係唔係好覺
我作為紅磡客,真係好日都唔會搭297,真心寧願行去歐化(行15分鐘)都唔搭297
796X呢,同297根本唔同客源,297去到將南咩?

反而九龍段去尖咀,796X真係跌咗客就真啦,尤其土瓜灣站入閘減1蚊,價錢上比796X更有競爭力,而響半島中心附近返工,亦可以拍2蚊機,回程去土瓜灣只需2.4,對5/5C/28嚟講打擊仲大

至於條8號小巴,以前就好客,非繁響義達都大把人排隊,而家響義達見佢去尖咀方向好多時都唔滿,甚至仲要等客,真係有咁耐風流有咁耐折墮

6C/6F呢,有心做唔會死嘅,見過紅磡廣場呢個食糊位都仲有唔少人排隊,只係6F孭住平過6C嘅原罪,九巴未必想做好佢囉
話搏重建反彈,但真心唔太樂觀,未來幾年係拆樓高峰期,響未有新客前運吉會唔會畀機會你先
http://jpoon9394.blogspot.com/
RyanPun 發表於 2021-9-16 06:38 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-9-16 01:42
睇第一段就覺得樓主係咪真係熟行情
8號小巴一向服務欠佳,據某fb群組所講,成日何文田開出後偷雞唔入忠孝街 ...

偷雞事少,唔入何廣條8仔,唔少司機經常博懵喺housing對面巴士站等到客滿,問過冇人落愛民/忠孝街就直飛家維邨,我喺忠孝街等小巴,let say 大8半粒鐘一班,直頭可以半粒鐘內都唔會有車經過,就算經過都冇人落,喺食足半粒鐘風。

依家何文田站可以直落紅磡,唔怕行大斜路嘅,真係好過等小巴,忠孝街班客都比佢趕走唔少人。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬