hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【將沙快線】建議798A及798B延長及增加班次 ...
開啟左側

【將沙快線】建議798A及798B延長及增加班次

214P_world 發表於 2021-9-28 13:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時798A及798B線於沙田區的服務範圍狹窄,建議運用其剩餘承載力擴展服務範圍至大圍、秦石、乙明、源禾路(←)、中文大學一帶,並於黃昏各增加一班車及擴展至星期一至六服務,方便大圍、中大通勤的乘客,及便利沙田市中心「一程車」來往康盛花園、翠林邨、日出康城的居民,便利將軍澳隧道轉車站來往將軍澳站、富康花園、康盛花園、翠林邨、景林邨及坑口站等乘客,亦強化大老山隧道的轉乘網絡、方便乘客未來轉乘來往78X等新線,詳情如下:

798A (往大學站) 新增車站:大學站 / 星期一至六 0705
798A (往康盛花園) 新增車站:大學站、禾輋邨、瀝源邨 / 星期一至六 1805, 1825
798B (往大圍站) 新增車站:乙明邨、曾大屋、秦石邨、車公廟、新翠邨新明樓、大圍站 / 星期一至六 0705
798B (往日出康城) 新增車站:大圍站、車公廟、秦石邨、曾大屋、乙明邨 / 星期一至六 1815, 1835
獨學而無友,則孤陋而寡聞
JX9097 發表於 2021-9-28 14:32 | 顯示全部樓層
即係798B唔入沙市,改經河東去大圍?
不過798A/ B最大問題都係開車時間
朝早開07…有幾多人夾到呢個時間?

最慘係呢一兩年798喺將南市佔率有下降趨勢
若果繼續咁落去,個餅越嚟越細就只會越做越縮
0q9w8e 發表於 2021-9-28 14:34 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-28 14:32

塞車冇辦法
E36A 發表於 2021-9-28 17:32 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-9-28 18:39 | 顯示全部樓層

塞車都係次要
問題係新巴將架車當運車
但係夾到後面嗰程,798A/ B就太早
 樓主| 214P_world 發表於 2021-9-28 19:02 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-28 14:32

暫建議798B照入沙田站/沙市,類似798咁沙田圍路 入沙田站/沙市 再出源禾路
(只不過798B唔去源禾路 而行多個路口 沙燕橋出大涌橋路),
長遠如果大圍河東段客量理想/沙田段客量唔理想,先考慮飛沙田站 改經沙角街

798A/B朝早班次的確太早,但據聞車務上係用來運車入去?
加上將軍澳唔少巴士客「朝保鐵、晚保巴/見車就上」,所以朝早班次冇特別建議改,
只係延長少少𢴇吓客,睇吓有冇可能𢴇到d中大通勤客,大圍段只係費事「有回冇去」

而將南跌客問題始乎冇得搞,假設等車+5min、兜坑口+5min、兜寶琳+10min、塞將隧+10min,
呢個情況已經唔特別塞、寶琳燈陣未發功,出將隧已經閒閒地半個鐘(或以上)...
回程(沙市>調景嶺站)理論上快少少,塞將隧+10min、將轉等796c+5min、隧道返調景嶺+5min,
埋單將軍澳道至調景嶺粗略大約20分鐘,而將南(將軍澳站一帶)轉嘅796p/E22A較疏所以未必快。
但事實上並唔多調景嶺乘客咁轉,因為東鐵轉屯馬轉觀塘綫去調景嶺站實在直接,
而相比之下坑口寶琳仲要等多6分鐘車+5~10分鐘車程,兼去最旺嘅重華路/寶儉樓要一段步程,
所以將南於798嘅市佔率越來越差,當798要繼續繞經寶琳及唔增加班次,情況預料只能持續

樓主| 214P_world 發表於 2021-9-28 19:08 | 顯示全部樓層

講開塞車,有時喺將軍澳道塞緊嘅時候,發現唔係次次都係將隧塞,近排竟然多咗係左轉連德道/秀茂坪道嗰個位擠塞,龍尾有時去到觀塘警署/觀塘道/觀繞
JX9097 發表於 2021-9-28 19:30 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-9-28 19:08
講開塞車,有時喺將軍澳道塞緊嘅時候,發現唔係次次都係將隧塞,近排竟然多咗係左轉連德道/秀茂坪道嗰個 ...

呢個位近一兩年的確塞密咗
原因似乎都係不外乎以下兩個
1. 秀茂坪道擴闊工程
2. 安達臣新入伙帶動路面使用需求
 樓主| 214P_world 發表於 2021-9-28 20:06 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-28 19:30
呢個位近一兩年的確塞密咗
原因似乎都係不外乎以下兩個
1. 秀茂坪道擴闊工程

將軍澳道有冇可能增加多條行車線呢? 將隧同秀茂坪道日日互塞都唔係辦法
kmb71k 發表於 2021-9-28 22:30 | 顯示全部樓層

繁時線轉乘繁時線你覺得冇問題?
走咗班車乘客就真係企咗喺度
咁你到時叫佢搭咩車走?
以上回應,是否可行?是否合適?