hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴反對城巴修改20A路線/城巴申重組啟德線 九個月未批 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴反對城巴修改20A路線/城巴申重組啟德線 九個月未批

TommyS58 發表於 2021-9-17 23:26 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-9-17 15:07
其實1A都唔會有人由頭坐到尾中間飛唔飛其實都唔會影響到頭尾段直達客
反而會整臭1A個朵...搞到短途客仲煩 ...

都唔係既
下繁整幾班太子站直飛九龍灣站都未嘗唔得
唔停站條路係幾順燈
而且的確有唔少人係太子旺角→九龍灣觀塘
~~
kmb71k 發表於 2021-9-17 23:30 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-9-17 07:50
22M好易搞,本身班次疏,路線無大改,只係延長,無理由咁難搞

但新22M真係隨時同5A/5D攬炒
以上回應,是否可行?是否合適?
cz9328 發表於 2021-9-17 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2021-9-17 13:16
講真,新城現在的困境都只係暫時性。當疫情過去後(俾夠2025年乜都搞掂啦)。就算機場線未能起死回生,過境 ...

大吉利市講句,唔計2003年沙士,睇番歷史,再上一次呼吸道傳染病大瘟疫(Tuberculosis肺癆)係搞咗幾十年至搞得掂,未有藥物之前,人係靠呼吸戶外空氣休養來控制病情。
(室內空氣隨時會變細菌病毒嘅溫床)

板友嘅意思似乎係2025年B3/B5等巴士路線一定有望翻生...似乎對傳染病歷史認識不足......呢次隻病毒嘅疫苗無錯係發明得好快,但有些人唔敢打,而好不幸隻病毒係不斷變種......2025年瘟疫能收科呢個都係我嘅願望,但唔敢咁實牙實齒講話乜都搞得掂囉。

社會大眾普遍對邊度啲空氣安全啲而邊度啲空氣危險啲/中招風險大啲又唔識分,缺乏判斷力,我就唔敢咁樂觀嘞。

機場巴士線方面,我知道世衞WHO更新咗worldwide travel 嘅指引,未得閒睇,但航空方面想要回復2018年時規模似乎仍是漫漫長路。

借呢篇文順便講埋世界衞生組織嘅一些local 規模嘅建議:世衞一直建議在人多地方應多開窗,local transport 方面亦有建議搭公共交通時應多開窗以減低車廂內循環使用嘅空氣變成病毒傳播鏈嘅風險...

但香港嘅巴士業似乎對WHO嘅建議係當耳邊風囉...

連官方衞生機構嘅直接指引都唔識跟足,我唔期望巴士圈內人士對呼吸道疫症具備足夠知識去做決策判斷。

hihiman 發表於 2021-9-17 23:33 | 顯示全部樓層

如果屎巴真係覺得開條20A 刷存在感而會令收入好D , 就真係錯錯地ge

不如真係做D 比較實際少少的舉動吸新客會好D
例如:
1. 前排948 頭車爆到9 彩, 但700-800 又過密呢D 安排
2. 除左太古坊堆寫字樓, 其實柴灣都有OFFICE, 醫院架bor, 繁時開條線直去西隧又可唔可行呢?
3. 旅遊線, 一開波咪咁大貪, 收人幾倍其實都有得做架wo
4. 拜山線, 同旅遊線一樣道理, 將南又能否開條線去和合石呢?
kay 發表於 2021-9-17 23:39 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2021-9-17 23:33
如果屎巴真係覺得開條20A 刷存在感而會令收入好D , 就真係錯錯地ge

不如真係做D 比較實際少少的舉動吸新客 ...

你應該咁睇城巴咁難得九龍有經營權
有權就要用盡佢

你睇新巴
將軍澳線無得唔係將軍澳開
海麗南昌又要係返個邊開

啟德係有地利優勢
行太子道西轉個彎就係彌敦道

雖然市區係需求跌
但彌敦道客可以講長做長有

九巴嗌反對就知條街值錢

九巴都係彌敦道問題
24唔經要陰乾
11唔經要嗌取消
世界很簡單 人類很複雜
0q9w8e 發表於 2021-9-17 23:49 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2021-9-17 23:33

不如真係做D 比較實際少少的舉動吸新客 ...

拜山線可以開條33R
置富<>華富<>域多利道<>堅城<>中灣繞<>33X沿線去西灣河
dennis28a 發表於 2021-9-18 00:04 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-9-17 11:18
九巴自己點對24?
根本就唔關新城事...
依家只係借呢樣嘢去反對對家啫

其實九巴係 24 減班前想係沐安街路口爆個站出黎,或者 5A 5D 改行承啟道,
運吉就係以城巴做緊相近服務,同埋沐安街可以行去德朗邨重疊為由拒絕。

當年九巴將 24 踢入洗衣街要找數,就算而家九巴想踢番 24 出彌敦道要自己搵線找數,
但轉個頭運吉就批左條 20A 改行彌敦道一架車都唔洗城巴交。

運吉偏幫城巴到咁,你係九巴條氣點順?

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
cz9328 發表於 2021-9-18 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層

講番巴士,熟識尖沙咀嘅巴士路線車務狀況就應該知道,未有疫情前嘅2018至2019年11月或之前,入尖沙咀嘅巴士數量,似乎已超出尖沙咀路面嘅負荷能力。近年最新開辦嘅213x只行彌敦道北行單一個方向,但連該方向都試過間歇性大塞車。疫情時代,社交距離/堂食限制逐步放寬後,尖沙咀嘅路面情況...

結論係:已經超負荷嘅尖沙咀路面,能否容得下20A開入去呢?

dennis28a 發表於 2021-9-18 00:12 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-9-17 06:26
俾5A, 5D行承啟道,即刻開到20A, 22M

最大問題係運吉同城巴聯手唔比呢,慘到連 RPP 都上唔到。
dennis28a 發表於 2021-9-18 00:16 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-9-18 00:09
講番巴士,熟識尖沙咀嘅巴士路線車務狀況就應該知道,未有疫情前嘅2018至2019年11月或之前,入尖沙咀嘅巴士 ...

其實更大問題係柯士甸道、佐敦道、廣東道交界,20A 仲要來回 4 次。
咁都上到文件都真係痴線。

不如索性比城巴接手 5A 先,再一拆二做新 5A 同 20A。