hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城服務退步主因是港島區分析
開啟左側

新城服務退步主因是港島區分析

269X 發表於 2021-9-17 18:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

港島區巴士路線規劃大多過時,未能回應現今需求,常常出現供過於求的情況,亦是導致Bravo虧損的原因。

例子1:路線重疊,資源過剩

赤柱至中環CBD平日會有至少5條路線(6,6A,6X,260,66),但載客率低,同一時間西貢至彩虹卻只有1條,到CBD更是完全沒有。

例子2:路線規劃不符需求

利東區只有約10座樓的人口,卻坐擁2條全日線(96,97)。深灣72A,75等線服務人口狹窄,只有約7座樓的人口,接駁地鐵和市區。相反58M線服務至少40座樓的人口,而59M亦有至少50座樓的人口,接駁地鐵和市區。

例子3:未有善用轉車站

香港仔隧道轉車站與瑪麗醫院轉車站的使用人數低,而途徑的路線有部份重疊。善用轉車站可提升巴士載客量,減少空載,例如取消72A,75,96,97,改為加密深灣與轉車站接駁,類似252。屯門和大欖轉車站就是成功例子。
Ref: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2122343-1-1.html

例子4:票價低廉

以城巴10為例,單程里數11.3公里,收費4.0
同一時間,九巴86K,單程里數只有9.7公里,收費6.5

港島巴士問題影響所有新界和九龍居民,不斷承受加價,要為港島區無止境的虧損負責,實屬荒謬。

PS. 我接受任何理性回應,但請先提出論據支持你的觀點
leo_ku 發表於 2021-9-17 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-9-17 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層
例子3 除非去銅鑼灣,太古城行街  否則香隧都唔係去到好多市區 咁就同252搭一程駁就去到大半市區冇得比 (香隧既過海線得107,170,171,671) 同埋如果要唔過香隧而做到轉車站  有啲遠  可能駁鐵仲正嚕(反正大家轉完車之後都好有可能要再轉多程)
WongKinYat_WKY 發表於 2021-9-17 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層

我睇唔出西貢至彩虹平日需要2條或以上巴士線出彩虹
m1210h 發表於 2021-9-17 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
港島條鐵太勁,基本上有人嘅地方就有鐵,得薄扶林、赤石、小西灣做得到,但係前面兩個地方又亂咁做
Quanta 發表於 2021-9-17 19:05 來自手機 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2021-9-17 18:59
港島條鐵太勁,基本上有人嘅地方就有鐵,得薄扶林、赤石、小西灣做得到,但係前面兩個地方又亂咁做 ...

有咩咁勁 大把地方冇鐵喎
南區大半人口 成個東半山區 小西灣 你食咗?

近年italk好多人用新界思維嚟諗港島市區, 完全無視地區差異
唔講第二樣,淨係睇港鐵 vs 巴士

喺九龍+新界區嘅路程,
港鐵嘅客量, 即使唔計鐵巴同輕鐵, 係多過五間專營巴士公司嘅總和
但計港島區嘅車程嘅話,
就算近年因為西港島綫南港島綫跌客, 新巴城巴都仲係多過港鐵一截

ATSE40 發表於 2021-9-17 19:05 | 顯示全部樓層

四點都唔合理

1. 西貢出城有幾多條路,赤柱出城又有幾多條路?西貢仲有兩條線係去沙田區架喎

2. 你所舉嘅南區嘅例子都係屈咗入去要兜就係 T 字型咁行法,我又想知九巴有幾多跨區線係區內係 T 字型走線出而會佔車程一大部分?

3. 取消晒原有嘅線唔係叫善用資源,係叫對乘客做成不便。例子就唔係 252 路啲本身就不便而係一次過 cut 晒 67MX 之後叫人去轉車。開線同 cut 線嘅難度係一樣咁高,所以先有先嚟先上岸呢樣嘢。

4. 10 同 82 係收緊九巴價嘅話晨早俾過海線劏晒啦你仲見到佢?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Quanta + 10 英雄所見略同

查看全部評分

腦補當真,真要補腦
nchmt 發表於 2021-9-17 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層
咁啱我今日坐796P 又咁啱我睇到呢個topic就嘴砲下啦
又成日話司機唔夠 塞車過鐘 壞車
做個796P做到咁個死樣
將軍澳出尖東淨係比得果80分鐘司機
預著塞車 識飛都過鐘啦
今日五點半去到六點三 一架車都冇
六點三開左架又頂閘
之後六點九又脫一班
真係冇眼睇

我想講退步個主因真係上面班上大人 啲縮數橋越黎越過分 就黎車都唔開架啦
whzzzz 發表於 2021-9-17 19:39 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-9-17 19:05
四點都唔合理

1. 西貢出城有幾多條路,赤柱出城又有幾多條路?西貢仲有兩條線係去沙田區架喎

南區道路綱搞到要T形兜半天的問題好難合併,例如91上利東前基本上沒客

可以跟好似樓話齋開善用轉乘,深灣不是252物體而係加密72A,因為巴士去銅鑼灣仲有競爭力

利東就唔知留邊條好,96本身都唔好客。。。
leo_ku 發表於 2021-9-17 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層

whzzzz 發表於 2021-9-17 19:44 | 顯示全部樓層
回應#4
係九巴收得太貴,平的的流水都取消晒🤭

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
214P_world + 5 Huge C

查看全部評分