hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區路線大型重組計畫 - 包括85系,九龍塘M線,N線... ...
開啟左側

沙田區路線大型重組計畫 - 包括85系,九龍塘M線,N線.....

黑白小王子 發表於 2021-9-20 15:53 | 顯示全部樓層

89C/281X(全日)唔經沙田未必夠客?
89C: 不如拉去馬鞍山市中心做總站加經鑽石山? 反正有人想留286M咪用佢黎取代,89D又可以唔洗入富安
281X: 等市中心總站改建好後搬埋入去?
89C/281X(馬鞍山段):
1) 馬鞍山市中心總站
2) 馬鞍山公園
3) 馬鞍山警署
4) 雅景台
5) 恆安巴士總站
6) 曾璧山中學
7) 頌安巴士總站
8) 錦鞍苑
9) 欣安邨
10) 保泰街
11) 德信中學
12) 錦泰苑
13) 富安花園巴士總站
14) 亞公角
15) 沙田醫院
16) 獅子山隧道

89D 雲海*做總站?已更正

tszhinchan3 發表於 2021-9-20 16:27 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2021-9-20 15:53
89C: 不如拉去馬鞍山市中心做總站加經鑽石山? 反正有人想留286M咪用佢黎 ...

89D與其入落禾沙,不如加強X89D服務仲好!
281X全日之後如果只行第一城唔行彌敦道一定唔夠客!
89C咁拆線法到最後只會變成兩條都30分鐘一班!
無敵風火輪 發表於 2021-9-20 18:26 | 顯示全部樓層
80M又冇想像中少客喎
HG6729 發表於 2021-9-20 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層

威爾斯 愉田苑有281A 又放281B入去會唔會過多…?
cz9328 發表於 2021-9-20 19:02 | 顯示全部樓層
SN56AWP 發表於 2021-9-18 17:21
回程欣翔道左轉海泓道直入匯民道,再學 W3 上返公路
280X 繞經西九龍站原意係補返 W3 不經沙田站
閣下如 ...

W3 繼續停沙田站有乜問題呢?

280x 不能改之餘, 80M 線亦不見得要去到取消嘅地步。80M 需要做嘅係延長路線搵多啲客 (不過穗禾苑巴士站似乎唔太容許類似85號線班次嘅路線延長上去).

至於85A, 經獅隧去樂富其實唔係慢, 唔一定要推客去大老山隧道吧, 但如果85A 客量跌到近乎85B 嘅級別, 則另作別論。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
tonychow + 1 精闢見解

查看全部評分

樓主| SN56AWP 發表於 2021-9-21 02:24 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2021-9-20 18:28
威爾斯 愉田苑有281A 又放281B入去會唔會過多…?

放 281B 入去只係為左個總站坑位,石門站對開經常有違例泊車
 樓主| SN56AWP 發表於 2021-9-21 02:30 | 顯示全部樓層

黑白小王子 發表於 2021-9-20 15:53
89C: 不如拉去馬鞍山市中心做總站加經鑽石山? 反正有人想留286M咪用佢黎 ...

馬市總站重建後應該塞唔落兩條大線;不過如果 89C 改全日不經石門小瀝源取代 286M 就得
89D 全日拉入泥涌應該要等到泥涌發展成熟先得
tonychow 發表於 2021-9-21 10:56 | 顯示全部樓層
樓主係咪同新田圍有仇
就算要取消都係取消條 85B 啦,區內有 87B 補位
黑白小王子 發表於 2021-9-21 18:01 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-9-20 16:27
89D與其入落禾沙,不如加強X89D服務仲好!
281X全日之後如果只行第一城唔行彌敦道一定唔夠客!
89C咁拆線 ...

89D 更正總站為雲海
到時281X拉到馬市都唔夠?
我89C點拆兩條

黑白小王子 發表於 2021-9-21 18:04 | 顯示全部樓層

SN56AWP 發表於 2021-9-21 02:30
馬市總站重建後應該塞唔落兩條大線;不過如果 89C 改全日不經石門小瀝源取代 286M 就得
89D 全日拉入泥涌 ...

我想89D拉入雲海+飛走富安
迫77區果D搭89C,又唔會因為經第一城而慢左
286M冇左 D車可以加埋89C到