hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (新修訂版2) 建議開辦281D來往新田圍及大角咀 ...
開啟左側

(新修訂版2) 建議開辦281D來往新田圍及大角咀

tt777 發表於 2021-9-22 22:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時大圍搭287X前往旺角、大角咀需要途徑佐敦、油麻地,顯得十分迂迴,而且路線客量高企,因此建議開辦281D來往新田圍及大角咀
281D 新田圍 <一一一一> 大角咀 ( 循環線 )
1. 新田圍巴士總站
2. 富圍樓
3. 秦石邨石瑩樓
4. 文化博物館
5. 銅鑼灣村
6. 美林邨
7. 美松苑
8. 美槐樓
9. 美城苑
10. 青沙公路轉車站
11. 大角咀中匯街
12. 奧運站
13. 富貴街
14. 銘基書院
15. 新填地街
16. 弼街
17. 基榮小學
18. 塘尾道
19. 楓樹街
20. 港灣豪庭
21. 青沙公路轉車站
22. 美松苑
23. 美槐樓
24. 美城苑
25. 美桃樓
26. 銅鑼灣村
27. 文化博物館
28. 秦石邨
29. 秦石邨石瑩樓
30. 新田圍巴士總站

收費:$ 7.5

班次:
星期一至五:
06:00 - 06:40        20
06:40 - 08:00        10
08:00 - 16:45        15
16:45 - 18:15        10
18:15 - 22:00        15
22:00 - 23:40        20

星期六:
06:00 - 07:00        20
07:00 - 22:00        15
23:00 - 23:40        20

星期日及公眾假期
06:00 - 09:00        20
09:00 - 22:15        15
22:15 - 23:35        20

用車: 11
81 cut 2 部車 + 減班
87B cut 1 部車 + 縮短至秦石
85B 取消
81K cut 1 部車
80 cut 1 部車

AVBE46 發表於 2021-9-22 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
循環運作令班次不穏,但係雙向總站令用車數量大增,而且為咗湊數令唔係太關事嘅路線cut車,接近冇乜可能
JH_LE4612 發表於 2021-9-23 07:33 來自手機 | 顯示全部樓層
咁坦白講,新田圍同埋六美呢兩區啲車,唔擺落新線嘅話最終都好大機會收歸國有,咁嘅話倒不如搏一鋪,順便幫青沙補下啲盲點好過。上繁10分鐘一班做奧運太子似乎唔大作為,應該可以跌翻落12/15,至於下繁仲可以 10到嘅。另外冧緊聚魚道之後,做南昌站(同286X一齊做大大圍去南昌嘅客)會唔會開拓到新客源呢?
cz9328 發表於 2021-9-23 09:37 來自手機 | 顯示全部樓層

條線要兜美松苑先至上青沙公路,新田圍客未必有興趣搭,客量不足。另外,如果再開線經青沙公路去大角咀,應優先諗諗點樣可以幫287x飛走柏景灣;不過坦白講,樓主條線就算改到經柏景灣,都仍然預期唔夠客and非常蝕錢,10分鐘一班直頭係嚴重放血級別。
天空之神 發表於 2021-9-23 10:29 | 顯示全部樓層
281M + 85B 既車加埋做都可以啦
.
HM3044 發表於 2021-9-26 20:31 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-9-23 09:37
條線要兜美松苑先至上青沙公路,新田圍客未必有興趣搭,客量不足。另外,如果再開線經青沙公路去大角咀,應 ...

如果一出尖山去咗富榮先又得唔得?
不過柏景灣就由公路前尾站變一落公路嘅頭站

再唔係就將287P改為新田圍-大角咀-旺角循環,換287X唔入柏景
2076 發表於 2021-9-28 02:23 | 顯示全部樓層

其實新田圍用87B+281D雙向分段收費就可以取代到RPP入面281的功能,兼比新田圍可以駁通青沙轉車站,一定有好處,美松苑本身都唔太會搭286X,寧願出大圍駁鐵,本身對外交通又欠奉,有條青沙線係會有客出到來,兼推高青沙使用率。不過281D我認為行 青沙>太子>旺角>大角咀>柏景灣>南昌>青沙 的循環,放走287X柏景灣,兼做多兩個青沙盲點位會有著數。
至於87B因為要頂 新田圍<>顯徑 功能,所以難縮短。但如果82K算係合理替代的話,其實87B擺大圍站/顯徑都十分足夠,唔駛擺到去秦石咁遠。
抗議962B重組
還我962全日服務
無敵風火輪 發表於 2021-9-28 14:40 | 顯示全部樓層
81咁有用都要cut???