hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 關於北港島線
開啟左側

關於北港島線

tina 發表於 2021-9-24 18:29 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2021-9-24 11:54
唔理政治因素,廣州比香港大甘多,而且又唔係太保鐵(當然巴士車廂既質素又係另一回事),起幾多鐵路我冇意 ...

人哋廣州嘅巴士全部都係市政府營運,都壟斷晒就咩都冇所謂啦
265B 22年不變
HV7025 發表於 2021-9-24 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2021-9-24 02:21
北港島綫可以話係現時最無迫切需要興建嘅一條新鐵路線!甚至我會係反對興建北港島綫添呀!

1)灣仔繞道通 ...

單係要紓緩朝早將軍澳線喺北角轉港島線等幾班先上到嘅樽頸,面對將軍澳仍會增加嘅人口,北港島線已經有迫切性
至低限度都要延長將軍澳線到灣仔/會展,令港島線同將線兩批客各自進入市中心

但同意形式同走線可以唔沿用原有方案,例如安排將線同西部外走廊交匯甚至直通
00742603 發表於 2021-9-24 20:34 | 顯示全部樓層
冇上蓋物業,唔理lu。
JX9097 發表於 2021-9-24 20:48 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-9-24 18:25
建議將軍澳綫及東涌綫統一車門位置及信號系統,經銅鑼灣北至添馬直通運行,改稱將東綫,長遠可考慮四線化, ...

若果得,北港島線就可以用番換綫
天空之神 發表於 2021-9-24 21:44 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-24 20:48
若果得,北港島線就可以用番換綫

如果真係到左 LAR , LAR-K 同 K 一齊換車既時間的確最好係將將軍澳線同東涌線駁返埋

但要做一架有 K 既加速度,LAR 既最高車速
市區線闊度同過彎半徑
仲要有過五桂山隧道都可以靜音既車

呢架車唔會平左去邊
最大機會係中車自己左抄右抄變出黎
.
I20091157 發表於 2021-9-24 22:35 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-24 21:44
如果真係到左 LAR , LAR-K 同 K 一齊換車既時間的確最好係將將軍澳線同東涌線駁返埋

MTR咁愛國,
新車唔係中車公司做就奇。分分鐘連bill都唔使jill。

不過希望唔好好似Q train R train咁雪咗半個decade先至首航啦。

3ASV174 發表於 2021-9-24 23:19 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-24 21:44

屯馬綫已經示範咗
兩條唔同級別嘅路綫駁埋係唔 work
東涌綫站距係西鐵,接近區域綫,將綫係多人版馬鐵
仲要有段青馬橋限班次,將軍澳仲要係支綫
駁埋嘅話班次肯定爛到嘔
如要討論,請先自貼差餉單一次
ryumew 發表於 2021-9-24 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2021-9-24 09:35
認同經過反修例一役,以及持續至今的疫情,
現在修建北港島線的迫切性有所降低,也讓方案有繼續修改的空間 ...

睇番廣州18/22號線高速地鐵橫空出世,我認為前海到洪水橋應該用160車速,加上西鐵而家繁忙時間過百幾載客量,趁機會接駁屯荃鐵路分流元天既客流,設快車到九龍東(荃灣直達九龍塘甚至啟德觀塘);另一條南北160俾北區大埔快速到西九荃葵,解決吐露港擠塞之苦(遠期到東大嶼),北港島線想開新線為港島160,小西灣開始直達北角站至維園,然後直到香港站至堅尼地上狂奔東大嶼至機場到屯門接前海線。
希望一切有生之年完成就好
天空之神 發表於 2021-9-24 23:46 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-9-24 23:19
屯馬綫已經示範咗

怪獸車一定要訂架啦

班次受完康城 / 寶林問題
仲要食埋西隧 / 青馬樽頸

東涌線 4 分,之前有人講過大嶼線可以做到每小時最密 32 班
將軍澳線 2 分,理論可以再密小小

但.....無需要
應該有一半以上班次要會展 / 香港折返,剩返 1/4 青衣折返
剩返先做到小毫灣,東涌東西站
另一邊寶林單線問題變左要康城食大部分既班次

結果就係搬日本果套直通運轉黎香港
但香港都幾乎唔可行
.
User12345678910 發表於 2021-9-24 23:50 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-9-24 23:19
屯馬綫已經示範咗

所以我提議將東綫設區間車:
1.寶林/康城至北角
2. 寶林/康城至添馬
3. 康城至調景嶺
4.添馬至青衣
5.香港至東涌/青衣