hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) P968開線後, 968縮水轉用12米巴士情況
開啟左側

P968開線後, 968縮水轉用12米巴士情況

Quanta 發表於 2021-10-1 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-10-1 08:48
但元朗居民願意UPGRADE呢
九巴開心得黎唔切

明顯係前者
九巴目標從來係劏客 寧願趕客都要劏
GU9338 發表於 2021-10-1 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-10-1 14:52
明顯係前者
九巴目標從來係劏客 寧願趕客都要劏

元朗相對算幸福
直梯數目少

睇下青沙同城隧線
換樹檔車 換安全帶車 行 e 度嘟
三番四次高載換低載 甚至 12800 變直梯
唔知當城隧線既客係咩

劏唔劏到客都係後話
不過成間公司啲部門各自為政
政策行起上黎一時一樣 受害既咪會係班客

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 政策行起上黎一時一樣 受害既咪會係班客.

查看全部評分

barking 發表於 2021-10-1 19:51 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-10-1 18:15
元朗相對算幸福
直梯數目少

新西多大帝,並非傳聞。
或許某些班次短咗0.8米而導致頂閘不能上車

Jamesho81 發表於 2021-10-1 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-10-1 18:15
元朗相對算幸福
直梯數目少

根本九巴冇心做城隧線,甚至冇心做新界東,因為搞e度嘟冇晒12.8米車,唔夠裝機車又派低載頂上,未搞e度嘟前成日有V6X/3ATENU,搞咗之後冇晒咁滯。元朗線起碼起碼好賺,分得多高載車清到客。近排又話唔夠人,又放啲字軌俾外廠,車都調埋出市區廠
JC8385 發表於 2021-10-1 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Jamesho81 發表於 2021-10-1 20:33
根本九巴冇心做城隧線,甚至冇心做新界東,因為搞e度嘟冇晒12.8米車,唔夠裝機車又派低載頂上,未搞e度嘟 ...

968都就嚟收得信用卡架啦
出親都係舊頭,差在好彩未係水塘/雙輪椅
AtrHenu 發表於 2021-10-1 22:26 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-10-1 20:46
968都就嚟收得信用卡架啦
出親都係舊頭,差在好彩未係水塘/雙輪椅

若果968要嘟卡服務我諗實要似49X,40X一夜間滅走曬大部份E6X掛牌去曬掛60X,58M,69X同它堆舊頭交換兼被人投訴囉.
JC8385 發表於 2021-10-1 22:38 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-10-1 22:26
若果968要嘟卡服務我諗實要似49X,40X一夜間滅走曬大部份E6X掛牌去曬掛60X,58M,69X同它堆舊頭交換兼被人投 ...

而家事實上都無咩分別
HL1352@68A 發表於 2021-10-2 01:42 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-10-1 22:38
而家事實上都無咩分別

繁時堆12米真係多到爆
我非繁坐就無乜所謂, 好小會企
舊頭坐感仲好過既紅色FL
但繁時對打工仔黎講多0.8米就多8個位
不過無計, 鬼叫P968既路同968咁接近, 特別係返元西
下繁12米車就特別多, 動機就自己諗啦

不過樓上都有講
元朗呢邊算好, 得一部直梯無乜水塘, 起碼多59+31座位既車
城隧個邊直梯又多水塘又多仲要有堆有行李架
血肉長城 發表於 2021-10-2 15:16 | 顯示全部樓層
Jamesho81 發表於 2021-10-1 20:33
根本九巴冇心做城隧線,甚至冇心做新界東,因為搞e度嘟冇晒12.8米車,唔夠裝機車又派低載頂上,未搞e度嘟 ...

元朗線係好賺,但我相信城隧線都唔差,不過 S 廠呢邊都唔係咩好嘢,47X、89D、680 本身做到全高載,冇啦啦又要換幾架低載車入嚟做少數民族;48X、281A 咁多年來都冇辦法做到全高載;75X、81C 到依家為止都仲有一半掛牌係低載車,寧願將啲高載車上 71K、73/73A、76K、79K、80X、85A、85B、86A 呢啲低載車都夠載嘅路線。

hadboy5 發表於 2021-10-2 15:44 來自手機 | 顯示全部樓層

76K,73同73A等疏車路線,萬一不幸頂閘要留後,做乘客一定會問候