hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署回應元天A/E線屯門加站問題+A33X、E33和E36A載客 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署回應元天A/E線屯門加站問題+A33X、E33和E36A載客率

天空之神 發表於 2021-9-29 09:57 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-9-29 08:12
好大可能E33P已成雞肋,甚至眼中釘。
收得$12,但「回車」速度比E33慢得多,成本高。
同路大部份位又有A3 ...

E33P 最後果下試 1900 都縮返啦
如果客量唔夠我諗大快活會諗計郁佢
.
arfung 發表於 2021-9-29 10:19 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-29 09:57

係啦,以公司角度,乘客用E33P直達目的地收得$12,部車要好兜。但用E33只載到龍門路/市中心轉車,都係收緊$12,仲隨時多賺駁腳費(例如短途分段58M/58X等),又或d客用A34屯赤轉E就多收$3。
大搞E33P絕不化算。

樓主| AE367 發表於 2021-9-29 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-9-29 10:19
係啦,以公司角度,乘客用E33P直達目的地收得$12,部車要好兜。但用E33只載到龍門路/市中心轉車,都係收緊 ...

而家長勝可能後悔當初開咗E33P

搞到而家想壯大A車都被班區佬窒住
Sita1004-1017 發表於 2021-9-29 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2021-9-29 15:12
而家長勝可能後悔當初開咗E33P

搞到而家想壯大A車都被班區佬窒住

依家嘅A34同開線初期嘅A33都相似
arfung 發表於 2021-9-29 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-9-29 15:57

你指客量還是走線相似?

A34感覺上比E33P食住,可能機場恢復正常才有機會發大。
 樓主| AE367 發表於 2021-9-29 16:16 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-9-29 15:57

都多少少分別嘅

A34起碼多咗和田、良景、大興,加埋藍地洪水橋。
lrv1092 發表於 2021-9-30 00:08 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-29 09:57

就係客量唔差…  咁先麻煩。依家咁既環境,每行都坐左人,想自己單獨坐都難

7pm個班都唔少客,但可能搶埋A車僅餘既轉乘客,所以6點後叫大家搭A車去屯赤轉啦!
又平又方便過搭輕鐵去屯市轉嘛
 樓主| AE367 發表於 2021-10-2 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-9-29 08:05
那些年962往新界方向的電牌真係出「屯門962」...

A33往屯門方向的電牌依家係出「屯門A33」,「轉車站」三隻字都慳返。

以前就係「屯門A33」同「悅湖山莊A33」

nokia 發表於 2021-11-30 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層
龍運目標係36元朗,37係天水圍,33/34係屯門,所以正常係唔希望撈亂,免得通關後,要抽返就難。
GD1570 發表於 2021-11-30 14:12 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2021-11-30 12:32
龍運目標係36元朗,37係天水圍,33/34係屯門,所以正常係唔希望撈亂,免得通關後,要抽返就難。 ...

36A咪一樣服務晒屯元天...

你有你可愛,我有我好笑。