hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 281M 縮短服務時間, 並開辦 281
開啟左側

[服務調整] 九巴 281M 縮短服務時間, 並開辦 281

cz9328 發表於 2021-9-29 16:26 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-9-29 16:20
去大圍站密咗,去顯徑又密咗,出九龍塘都揀 80M 啦,仲有咩好投訴

係喎, 圍邨後山仲有架俾多幾毫子 ($5.4>$6) 就可以唔駛繞經 (眼中釘) 顯徑直出九龍塘嘅80M, 咁應該都冇乜太多意見可言。
cz9328 發表於 2021-9-29 16:30 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2021-9-29 16:26
btw九龍塘開1730係咪早得滯

九龍塘學校區放學嘅會嫌太遲, 但市區放工客多數會嫌太早, 依家 17:30 可能兩頭唔到岸。

實際上6 點鬆啲都叫做有啲客, 5 點半近年冇乜留意。
tina 發表於 2021-9-29 16:33 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-9-29 16:30
九龍塘學校區放學嘅會嫌太遲, 但市區放工客多數會嫌太早, 依家 17:30 可能兩頭唔到岸。

實際上6 點鬆啲 ...

遲/早 1個鐘會好好多
只不過我都係估佢遲啲都會收埋呢㗎車

265B 22年不變
Eddie 發表於 2021-9-29 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-9-29 16:20
去大圍站平咗又密咗,去顯徑價錢一樣又密咗,出九龍塘都揀 80M 啦,仲有咩好投訴,不如睇下 87B 個雙向會 ...

80M要行一大段過橋去獅隧公路先搭到,好似係
szeto993 發表於 2021-9-29 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
JF6839@88K 發表於 2021-9-29 14:28
應該係82B食281
改做圍邨-四美循環線
廢物利用 又唔使冇啦啦彈多架281出嚟 ...

最理想就係咁,既留到美田極力爭取嘅82B又可以回應新田圍要大圍穿梭巴士線
cz9328 發表於 2021-9-29 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2021-9-29 16:46
80M要行一大段過橋去獅隧公路先搭到,好似係

就算去獅隧公路搭80M 要行多些少, 夾得岩ETA 嘅都應該快過條繞經顯徑巴士總站嘅281M.

上咗年紀嘅如果需要出九龍, 活動範圍定於南昌街/旺角, 亦有87B線可以搭。
S3bl430 發表於 2021-9-29 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2021-9-29 18:38
最理想就係咁,既留到美田極力爭取嘅82B又可以回應新田圍要大圍穿梭巴士線 ...

你知道82B取消前非繁每班車都係遊街狀態嗎?同時段82K亦唔多客

根本新田圍往返大圍就係客源稀少。要解決大圍/顯徑往返新田圍的問題,我覺得將803K延長至新田圍係能夠滿足多方需求
szeto993 發表於 2021-9-29 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-9-29 19:34
你知道82B取消前非繁每班車都係遊街狀態嗎?同時段82K亦唔多客

根本新田圍往返大圍就係客源稀少。要解決 ...

當年極力爭取82B全日去分流小巴,係大圍人都知小巴非繁唔係難等,數據都好清楚依家留落嚟嘅班次係最好客啊幾班,依家只不過係將2條路線合併叫好睇啲

其實87B雙向分段減到$4.4加密返,又或者補償畀國松做都係可行,281始終都係單純回應新田圍所謂訴求
tina 發表於 2021-9-29 21:55 | 顯示全部樓層
82B客量紀錄

82B(1330 28/5)

大圍站:+2
積輝街:+2
海福花園:0
美輝街:0
美全樓:0
美田:0
美致樓:0
美松苑:0
美槐樓:0
美城苑:+1-2
大圍街市:-0
大圍站:-3

九巴肯開返全日我請食飯
265B 22年不變
kmb71k 發表於 2021-9-29 21:55 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2021-9-29 13:16
大幅縮線都只係平1蚊?唔通大圍至九龍塘係$1距離...?
新田圍-大圍得果大約1.5公里,跟71B收$2.2左右/以下 ...

71B定價係收得過份平
冇得比
睇下北區條273
轉幾個街口就到就已經收$3.8

以上回應,是否可行?是否合適?