hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組
開啟左側

[建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組

214P_world 發表於 2021-10-4 23:54 | 顯示全部樓層

可能順便幫佢upgrade上$7.6呢
獨學而無友,則孤陋而寡聞
流星☆雨 發表於 2021-10-5 02:31 | 顯示全部樓層
成條13D吞落肚,曉麗/協和、牛頭角道、大角咀深旺道,零補償?
趕客路上 理_得你
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-5 07:06 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-10-5 02:31
成條13D吞落肚,曉麗/協和、牛頭角道、大角咀深旺道,零補償?

本身想 13D 改寶達直出曉光街落山慳車不過都係算數無再寫

只係取消 95
13D 無變
.
xdxd 發表於 2021-10-5 07:18 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-4 23:39
後生仔囡mikiki落+行過去可能好方便,但95沿線翠林,康盛,寶達,秀茂坪,四順,彩雲,彩虹,黃大仙d邨住咗唔少老 ...

完全唔認同93K逆走係一件好事。
康翠冇得用將轉又點?咁咪用手上嘅廢線換過山尖咀綫返嚟囉,點解要特登屈落山+迫人轉車?
喺寶琳路塞同落山塞將隧相比,無錯寶琳路近年係差咗,但對康翠而言耗時上(應該)點都唔會耐過塞將隧…
更何況寶琳尾站有98D、297,塞多條線落去唔係好合乎你口中嘅效益。

另外,直落油麻地有咩好處?
除咗直打795系之外似乎並唔明顯,
尖佐市場遠比油麻地加單邊旺角為大,
更唔應該已有其他線為理由扼殺山上要尖沙咀線嘅要求。
214P_world 發表於 2021-10-5 12:57 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-10-5 07:18
完全唔認同93K逆走係一件好事。
康翠冇得用將轉又點?咁咪用手上嘅廢線換過山尖咀綫返嚟囉,點解要特登屈 ...

康翠冇得用將轉會點:

• 由紅磡/黃埔返翠林105有排行,地鐵又轉餐懵,最後小巴↔297,埋單又貴又"受氣" ➜ 新93K↔297
  • 由南昌/海盈/海麗返翠林98C有排行,地鐵亦轉餐懵,唔通296C↔296M咩 ➜ 新93K↔296C
  • 由九龍灣返翠林106要行到企業廣場,111又有緣人班次,當年93K又入唔成九龍灣 ➜ 新93K↔297
  • 雖然上述唔係市中心/旺區,但唔代表零需求,正如將轉一直都少人轉去康城以外嘅區,但少唔代表完全冇
    (就算每班車一兩個都係客),甚至見過"奇怪"嘅轉乘組合(例如見過一班車幾個客一齊由796P轉798入寶坑,
    可能因為冇咁貴/98D咁啱脫班?)。相比呢類"奇怪"組合,康翠更可以轉去尖沙咀/上述各區,需求絕對有
  • 翠林一直有呼聲想有接駁線,至少唔使「有得睇冇得用」,或690增優惠轉現有路線 (未計未來跨區新線)

廢線換過山尖咀綫:

• "廢線"真係可以換到翠尖線?
  • 殘酷嘅現實係98P過咗20年都只得全日5班、NR26削至一班+cut回程、屯馬通車93K無償減班
  • 若"廢線"能換其他線,相信康城能換旺角線、澳南,坑口能換觀轉線、翠林93及95系列更能換到"盆滿缽滿"

屈落山+迫人轉車:
  • 依家直頭車都冇得轉,改動後可行幾步去佐敦,轉車站又有得轉車海去尖沙咀,多咗選擇=迫自己轉車?
  • 翠尖線若能「的士走線」(山路直落尖沙咀)當然最好,但98P加班都咁難,全日方案不斷loop就能成事?
  • 新區(e.g.康城,安達臣,油塘)可能lur幾次有直出線,213B,88X,獨市舊區(e.g.東北葵,坑口,聯和墟,馬鞍山)有晒版睇
  • 如果改道後唔係逆走去油麻地(而係山路直落尖沙咀),即類似98P加車全日化,九巴肯唔肯先?
    肯就唔駛loop足咁多年啦,唔肯又何不退而求其次、至少有得轉車海去尖沙咀?

寶琳尾站有98D、297:

• 98D雖茵怡尾站,但上到將轉冇九巴直落旺角,舊93K↔98D又冇優惠,但對家就放咗796C↔798搶客
  • 翠林落轉車站一定要經寶琳,所以為免重疊,去到新都城,景林嗰邊就好上轉車站,唔使再兜茵怡
  • 加上坑口有班客好鍾意景榕樓行一大段路,揾佢地幫補吓93K條數都唔錯,等93K唔駛長期減到25,30分鐘一班

直落油麻地有咩好處:
  • 油麻地有唔少商廈/住宅/餐廳,不論通勤還是純粹去食飯都有需求,否則對家795直上西九龍走廊飛得油麻地

唔應該已有其他線為理由扼殺山上要尖沙咀線嘅要求:
  • 同我講都幫你唔到,否則將南觀轉線,坑口觀轉線,翠林駁鐵線,翠林版88,翠林版214,安達中環線一早開晒

tonychow 發表於 2021-10-5 17:11 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-5 12:57
康翠冇得用將轉會點:
  • 由紅磡/黃埔返翠林105有排行,地鐵又轉餐懵,最後小巴↔297,埋單又貴又"受氣"  ...

• 康城有條鐵,換線方面點可以同換線比較?
    你堆例子入面,基本上南昌海盈同黃埔全部都可以宋皇臺轉 98C,亦係合理轉法;再唔係,做好駁腳,觀塘轉車亦係合理

如果單純係要條接駁線,咁開條小巴線去連德道自己行落去算啦

10598C 發表於 2021-10-5 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-4 20:23
    若93K重組後經將軍澳轉車站,就能解決九龍灣站問題了(免費轉乘296C)

至於93K直出尖沙咀... 可能性未必太 ...

叫人搭去將軍澳隧道轉296C去九龍灣簡直難聽過講粗口,要轉車而家咪有98A轉3D
    我自己作為康翠居民,並唔係好企硬要留車去九龍灣,但有的話絕對唔反對

暫時見過比較好嘅係早前S3BL100版友提出過嘅方案:將93K縮短至翠林,減班並改經安達臣;另開寶琳至尖沙嘴循環線,經康翠後接回213X原線,同時比213X將來延長上石礦場後改經觀塘繞道

一方面康翠繼續有車到淘大一帶(九龍灣站有98A轉乘,新線到淘大更有用)亦唔使下下經觀塘,有振華道作為alternative
    同時安達臣有快車去尖沙嘴,亦都有車去油麻地,而佢地先係真正需要車去油麻地 – 康翠、秀茂坪一早有車去
    只要新線回程兜一兜牛頭角總站,以及將縮短後嘅93K改去大角嘴,就已經功德圓滿

另一個簡單少少嘅做法會係直接將296D延長到康盛,變相93K個11部車直程可以攞去做其他野
    214P_world 發表於 2021-10-5 20:28 | 顯示全部樓層
    tonychow 發表於 2021-10-5 17:11
    康城有條鐵,換線方面點可以同換線比較?
    你堆例子入面,基本上南昌海盈同黃埔全部都可以宋皇臺轉 98C, ...

換線係康城有班人想797換"康城版796C",但結果換唔成

宋皇臺轉98C係可以,但若屯馬沿線(例如尖東,土瓜灣,大圍)就叫康翠居民轉,而不設直達線/轉乘網合,
    似乎唔太合理吧,而且紅磡碼頭亦距離黃埔站有一段距離,多個選擇絕非壞事 (反正93K本身都冇乜人搭)
    認同要做好駁腳/連德道轉乘,但咁多年都未成事,唔知是否工程難度或其他問題加唔到站?
     樓主| 天空之神 發表於 2021-10-5 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層
    10598C 發表於 2021-10-5 19:06
    叫人搭去將軍澳隧道轉296C去九龍灣簡直難聽過講粗口,要轉車而家咪有98A轉3D
    我自己作為康翠居民,並唔係 ...

其實我相信康翠無人想要將轉線
    做好轉乘仲實際

98P 一類其實好難全日,寶林開even 行山路出市區
    但本人支持康翠甚至寶達應該要有直達尖沙咀車
    寶林有 98D 直出基本上好難會上 98P

如果將以上 93E 再改快
    延長埋去中港碼頭甚至學 20A 兜一圈
    會唔會幫到手?
    JX9097 發表於 2021-10-5 21:22 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-10-5 19:06
    我自己作為康翠居民,並唔係 ...

我個人就prefer將296D拉上康翠,加1車咁剩低嗰10架車就可以諗下點用