hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組
開啟左側

[建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組

S3BL100 發表於 2021-10-5 22:29 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-10-5 19:06
叫人搭去將軍澳隧道轉296C去九龍灣簡直難聽過講粗口,要轉車而家咪有98A轉3D
我自己作為康翠居民,並唔係 ...

要留意 93K 早前減到得返九部車,我當日變相將 93K 拆兩條既方案可行性已經跌到接近零

我依然認為最理想做法係同 213X 重組,但相信結果會係 93K 收埋檔,就咁睇應該都慳到三四部車收歸國有既

上路旺角問題,最多用我早前建議 6F 11 合併去做

但至低限度係無理由將 93K 變成一D更不倫不類既野。開唔開到線入尖沙咀係一件事;明明有訴求同需求,而重組路線同時唔滿足之餘,仲封埋人地後路,先係最大問題。與其亂改,夾硬塞人食屎,不如原地踏步好過

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
xdxd + 5 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
214P_world 發表於 2021-10-5 22:59 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-10-5 19:06
叫人搭去將軍澳隧道轉296C去九龍灣簡直難聽過講粗口,要轉車而家咪有98A轉3D
我自己作為康翠居民,並唔係 ...

95M可延至福淘街,近九龍灣站又近淘大

冇印象佢方案細節係點,但初步睇可能有幾個問題
(1) 尖沙咀至翠林 如兜樂華,秀茂坪,佐敦尾站唔塞車~45分鐘,尖東頭站更要~1個鐘先到翠林,
  同樣時間98D到將轉/寶琳淨~25/20分鐘轉上翠林,或者213X特快方案寶達轉都快過兜樂華
(2) 運輸署允唔允許一個山頭3條尖沙咀線呢? 例如213X官方意義為安達臣而設,
  若改道唔經安達臣嘅同時,開新線做安達臣,會否令213X偏離咗開線目的及主要客源?
(3) 安達臣同康翠,基本上除咗無論如何都保鐵嘅人之外,九巴已覆蓋大部分客源,新全日特快其實客源
  只係左手交右手,商業上全日化嘅成本重,加翠林仍要兜路,不如寶達比人轉"X213"、繁忙時間慢慢做起
(4) 上次「95上安達臣」事件畀康翠鬧咗幾個禮拜,唔知「93K上安達臣再減班」會有乜迴嚮呢?
(5) 213X本身20分鐘一班,搞完特快兼拉長,可能變30-40,秀茂坪好難哽得落...

296D方案反而快靚正,但要視乎九巴同尚德肯唔肯
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2021-10-5 23:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-10-5 22:29
要留意 93K 早前減到得返九部車,我當日變相將 93K 拆兩條既方案可行性已經跌到接近零

我依然認為最理想 ...

唔知「轉乘14X,"X213",98D,296D車海落尖沙咀」係"不倫不類",還是「93K兜安達臣, 出尖沙咀都要兜秀茂坪+樂華」係"封人後路"呢?

原地踏步... 山下班人有98D,296D,796P咪爽囉,安達秀茂坪有213X,13X咪爽囉,翠林出尖沙咀彌敦道連轉乘都冇揾,真係自求多福
xdxd 發表於 2021-10-5 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-5 23:18
唔知「轉乘14X,98D,296D車海落尖沙咀」係"不倫不類",還是「93K兜安達臣, 出尖沙咀都要兜秀茂坪+樂華」係" ...

對唔住,
喺區外人角度嚟睇,你咁改93K係真係不倫不類,唔改都好過嘅做法…
S3BL100 發表於 2021-10-5 23:37 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-5 23:18
唔知「轉乘14X,"X213",98D,296D車海落尖沙咀」係"不倫不類",還是「93K兜安達臣, 出尖沙咀都要兜秀茂坪+樂 ...

我想講,而家康翠出尖沙咀,本身係有 98A 215X BBI

雖然要塞觀塘,但絕對唔會差得過塞將隧再轉車,而且出尖東係特快

你既重組同塞垃圾畀人食無分別,改完之後製造多一班既得利益者,第時要拎走佢地既野更難

留意我反對你既原因,唔係因為開線入尖咀難,而係因為人地要蘋果,你就以蘋果唔容易得到為藉口,質人食橙,然後令到佢地日後想得到蘋果既難度大增。唔止唔滿足人地願望咁簡單,而係摧毀人地願望

而且我唔認為尖咀問題無可能解決。好簡單,296D 變類似 14X 逆時針循環,已經慳到半邊配額開條線入彌敦道。我當日建議過 296C 296D 二拆三,當時諗法係順時針,但只需改作逆時針就得,而且二拆三可以一次過解決好多問題

同埋我唔認為康翠經樂華落山有幾不倫不類。行觀繞係稍快但一來唔夠客,二來繞道塞車時候根本的士都會行振華道走,睇落跑山食燈但實際上好直接,至少肯定好過逆走將隧行回頭路

fb.com/scientisthk2usa/
214P_world 發表於 2021-10-6 00:13 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-10-5 23:37
我想講,而家康翠出尖沙咀,本身係有 98A 215X BBI

雖然要塞觀塘,但絕對唔會差得過塞將隧再轉車,而且出 ...

明白,簡單來講我「BBI自製尖沙咀特快」已好滿足 (正如康城有得796P轉797, 98D轉98,便如願已償),
但你認為「非直車摧毀願望,寧願唔要都唔袋住先」,只能說各人有各人願望,呢點我唔爭論落去,其他討論:
- 98A-215X BBI 係出尖東用,行去佐敦尖沙咀彌敦道... 都幾遠吓
- 296CD 二拆三係好,但795系插旗後,若九巴想做隧道油麻地線,相信只能由翠寶坑開出;
 而該線以新/舊線名義開,只係名義分別,但離唔開抽車/只加少少車,所以我私心想寶琳拉上康翠開
- 如行觀繞只比兜秀茂坪,樂華稍快,何必建議213X觀繞直上公路呢? 尤其當非繁部車未滿
- 其餘問題: 將隧依家當然塞 但將藍通車就能舒緩,296D變循環線九巴同尚德都未必肯

tonychow 發表於 2021-10-6 10:57 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-10-5 21:22
我個人就prefer將296D拉上康翠,加1車咁剩低嗰10架車就可以諗下點用

咁做法康翠都要經隧道出佐尖
我唔知其他版友點睇啦,我會揀將 93K 直接掉上觀繞,九展加佐尖線 BBI,又慳車又慳配額;至於回程就要經承啟道,道路網關係可能要變經一小節下路

JX9097 發表於 2021-10-6 11:46 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-10-6 10:57
咁做法康翠都要經隧道出佐尖
我唔知其他版友點睇啦,我會揀將 93K 直接掉上觀繞,九展加佐尖線 BBI,又慳 ...

承啟道九巴根本唔可能入到去
所以回程冇乜空間改

揀296D只因為佢客量差
與其由得佢霸住資源
倒不如加一架車畀佢,益埋康翠
老實講,康翠喺正秀茂坪/ 山下中間
而兩者本身都有尖咀線嘅情況下
巴士公司好難平衡到咁多方嘅利益
而康翠自己又真係唔會夠客

巴士公司拉296D亦可以以最少資源,最低風險去完成
唯一障礙就係九巴一路都想用296D去做調景嶺
which運吉都講明唔會批,但九巴唔死心
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-6 12:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-10-5 22:29

我依然認為最理想 ...

我有一個諗法

213D 93K 95 重組後剩返既車
用黎改組 98P 變 298D
寶林 - 尖沙咀循環線

順次序經
寶林北路 康翠
寶達 興田 啟田道 將軍澳道
觀繞 啟隧  
佐敦 彌敦道 尖東
啟隧 觀繞
啟田商場 興田 寶達
康翠 寶康路

用 6 架車 20 分鐘 (+3)
一轉 100 分

咁樣又可以分流到 213X 215X,雖然擺明就係搶
同時可以郁埋 93M 回程 果 2 班車出到藍田又拎埋黎用

有無得諗?
.
tonychow 發表於 2021-10-6 13:18 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-10-6 11:46
承啟道九巴根本唔可能入到去
所以回程冇乜空間改

留意返我改 93K 同埋你個方案其實無衝突
只係有人講做大轉乘所以要搞將轉,我就覺得九展轉車仲值得大搞
我心目中嘅方案當然係因應屯馬通車,流水段 93K 同 14 15 一齊重組;然後 93K 改做旺角 - 油麻地 - 東廊 - 寶達邨咁行
咁嘅話就可以大搞 93K 98D 215X 296D 互轉,一次過補埋九東將軍澳 - 亞皆老街至佐敦一段嘅彌敦道