hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組
開啟左側

[建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組

JX9097 發表於 2021-10-6 14:18 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-10-6 13:18
留意返我改 93K 同埋你個方案其實無衝突
只係有人講做大轉乘所以要搞將轉,我就覺得九展轉車仲值得大 ...

單靠旺角/ 油麻地
夠唔夠客撐起條93K?
(旺角仲要同98C爭食)

tonychow 發表於 2021-10-6 14:28 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-6 14:18
單靠旺角/ 油麻地
夠唔夠客撐起條93K?
(旺角仲要同98C爭食)

我又唔會咁諗,因為條線係轉乘用
對家固然有 795,但係九展轉車覆蓋範圍大過將隧好多(觀塘、康翠、寶達)
加上呢段路巴士除咗 1A 95 之後,基本上無線去到九東將軍澳咁滯;如果推得起轉乘,可以搶返巴士市場佔有率;
另一個方向,康翠寶達都可以特快轉 N 飛車出尖沙咀
加上飛走咗流水段,有條件令 93K 市區段再拉長,當然去邊度係後話
JX9097 發表於 2021-10-6 14:39 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-10-6 14:28
我又唔會咁諗,因為條線係轉乘用
對家固然有 795,但係九展轉車覆蓋範圍大過將隧好多(觀塘、康翠、寶達 ...

既然做大93K的話
不如試下將93K拉入去大角咀
進取啲直頭入埋南昌or even海盈
反正93K喺太子兜圈都用咗唔少時間
將佢拎嚟拉去一啲盲點都好
214P_world 發表於 2021-10-6 19:03 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-10-6 10:57
咁做法康翠都要經隧道出佐尖
我唔知其他版友點睇啦,我會揀將 93K 直接掉上觀繞,九展加佐尖線 BBI,又慳 ...

BBI做法的確慳車又慳配額,但有版友「非直車唔收貨」;而296D方案行隧道都慳車,但有版友「行隧道亦唔收貨」......
只能說各人有各人願望,我自己要求低D,有得啟隧/將隧是旦一邊轉車已經好滿足

同意你建議93K直上九展,但93K似乎難入承啟道,加上有105,297,11X,796X競爭下,直去油麻地應該比落土瓜灣客量高?
而正如你32樓所講,條線希望吸納轉乘客提高市佔率,所以值得停啟轉(轉往東九龍)+將轉(轉往將軍澳)
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2021-10-6 19:09 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-6 11:46
承啟道九巴根本唔可能入到去
所以回程冇乜空間改

都啱,始終九巴同調景嶺都想296D入彩明揾新客源,要拉上翠林可能仍有難度
214P_world 發表於 2021-10-6 19:23 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-6 12:40
我有一個諗法

213D 93K 95 重組後剩返既車

呢個方案比25樓嘅方案好,但例如呢個時段98D,296D轉215X返啟田,就算當296D冇到,連轉車平均都只係等5分鐘(215X 5分鐘一班, 98D 6分鐘一班),
或者98D,296D,796P返寶達,秀茂坪,興田,就算當296D,796P冇到,平均亦只係等3分鐘(6分鐘一班),20分鐘一班嘅"298D"能否吸引呢班乘客選搭?

而比98P還要慢嘅"298D"相信寶琳唔會坐,最終只得康翠達坐,若有心咁開線,又有齊資源,又何必兜落藍田,啟田呢?

樓主| 天空之神 發表於 2021-10-6 19:34 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-6 19:23
呢個方案比25樓嘅方案好,但例如呢個時段98D,296D轉215X返啟田,就算當296D冇到,連轉車平均都只係等5分鐘 ...

咁目標客源的確係康翠而唔係寶林
寶林站直出點搶 98D都無用
無速度唔夠快尤其尖沙咀擺明係同 98D 296D 796P 係反方向
比較少受塞車影響

寶林邨比較遠既就可能會諗下
但主力如果改為做藍田山直出
或者會有數圍

215X 剩係觀塘市中心足夠嘔返突行車時間
有車直插藍田未嘗不可
.
S3BL100 發表於 2021-10-6 21:41 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-6 00:13
明白,簡單來講我「BBI自製尖沙咀特快」已好滿足 (正如康城有得796P轉797, 98D轉98,便如願已償),
但你認 ...

袋往先?袋完就日後永世無直車

而且我要再強調一次,而家唔係無「BBI 自製特快」,你既將轉方案比起 98A+215X 仲慢,咁鍾意用呢個方法轉車經將隧走既話仲有 296M+98D。咁點解要食一D根本無帶來實質進步既野?

行樂華平均只係比觀繞稍慢,就係說明無好強烈理由一定要行觀繞不可,或者一定要行樂華落山不可囉。但唔好忘記,213X 仲會有石礦場加持,秀暉樓尾站都會夠客

而且我唔知點解你會得出「九巴想做隧道油麻地線,相信只能由翠寶坑開出」既結論。尚德係九巴既有覆蓋範圍,油麻地都係,情況根本就同承啟道唔畀九巴插旗差好遠

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2021-10-6 21:44 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-6 12:40
我有一個諗法

213D 93K 95 重組後剩返既車

298D 定線暫時唔覺有咩大問題

不過要慳車既話,唔需要無啦啦拉埋 95 213D 重組,燒埋更多人身上;直接將條 93K 收檔或者轉兩味都得啦

反正 93K 存在既兩大原因,上路旺角、康翠觀塘道,都畀你拎走左

fb.com/scientisthk2usa/
214P_world 發表於 2021-10-6 21:59 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-10-6 19:34
咁目標客源的確係康翠而唔係寶林
寶林站直出點搶 98D都無用
無速度唔夠快尤其尖沙咀擺明係同 98D 296D 79 ...

如寶琳冇客 可以翠林開,唔駛辛苦乘客行到橋底先有得上車,亦慳里數減低脫班風險