hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組
開啟左側

[建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組

214P_world 發表於 2021-10-9 01:07 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-10-8 23:37
但係車程穩定性呢?將隧加東九廊,我好肯定你個版本既 93K 穩定性仲差過舊走線

不過原則性問題先係最大 ...

東鐵過海,將藍通車前,相信新舊走線(齊齊塞加士居道,將軍澳道)都唔穩定,而新走線有啟隧至平治街站一段,
將隧朝早要塞 (都係嗰句, 嫌塞就改行寶琳路, 我冇話一定要行將隧),舊走線有觀塘道,寶達朝早要塞,
但就算肯改,由研究,到RPP,到討論,到落實,分分鐘一年半載都唔得,到時兩樣通晒就唔駛塞

有多過1個人反對絕對合情合理,檢討結果:
(1) 93K不論全條減班,或是提速翻身做康翠特快,對土瓜灣而言都係削減服務,當條線仍「健在」時反對提速係合情合理
(2) 各人願望不同,有人希望有「翠尖特快」不介意用BBI轉車, 最緊要快,亦有人認為直車重要性遠遠凌駕於車程快慢
(3) 若要零反對及避免無法滿足一部份人願望,只能唔改,客量變化自然會隨班次調整反映,如果0部車就唔駛有支持與反對

---

"如95有配額, 點解唔改93K入尖沙咀":
經觀塘,土瓜灣往尖沙咀? 反正都係慢, 但95密d+可幫6號線清客, 至少非0誘因改線, 而做起條線後又有提速/加班"後路", 但93K沿線已有26
觀繞+東九龍走廊往尖沙咀? 如同98P開全日, 夠唔夠客+有冇誘因轉左落佐敦 而唔轉右上油麻地?
加上兩種改法土瓜灣都可以反對, 值得檢討,而且前者太慢, 就算直車都唔係人人肯搭

"將93K變經樂華尖沙咀線, 同13X重疊有乜問題":
係唔係93K經樂華之後, 213X就會拎走? 咁樂華就會因為「康翠直車」呢個願望而加價, 減班, 被封"安峯入伙加班"嘅後路
如果唔拎走213X,九巴又肯唔肯用多9部車做樂華線? 若要唔重疊又唔抽走, 213X縮短去安達,
"226X"(翠林安峯安泰後跟26X)似乎更啱口味,天降又得,等93K客量變化帶來嘅班次自然調整揾車又得,
"零"反對,係直車, 快過其他兜大圈方案, 而又乎合"93K提速翻身封人後路, 唔改好過改"嘅宗旨,
但就要睇安峯入伙快 還是93K客量變化快 及到時有冇誘因唔直接延長213X上安峯當搞掂

獨學而無友,則孤陋而寡聞
xdxd 發表於 2021-10-9 08:03 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-8 19:21
冇錯,正正係「對打」795先有最大誘因尤其是康翠人口基數本身唔高,安達臣車又唔經康翠,如果冇任何誘因, ...

覺得你諗得實在太理想化。
唔見得厹真係肯為咗打795系而走去谷密新93K,
仲要記住795X係會入埋長深荔,客路一定闊過只去油麻地加半個旺角嘅新93K。
油麻地係咪大區?同旺角/佐尖/長深荔比就一定唔係,而家795X經停唔多唔少都係試下水溫,你一嘢將條93K咁改仲諗住開15-20?
呢條唔係98,路程長咁多兼塊餅又細,就算有齊將轉啟轉都唔見得夠做。

將軍澳山要轉車嘅,98A落山轉巴士/鐵都大把選擇,
係咪應該將僅有可以調配嘅資源掟去一條可以直去尖沙咀嘅線?
夾埋樂華/四順/一兩條山上嘅邨再出市區,實用性一定高過轉車線。
214P_world 發表於 2021-10-9 16:56 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-10-9 08:03
仲要記住795X係會入埋長深荔,客 ...

的確我諗得太樂觀,觀乎最近20年,93K大致改動只係 由個位數字班次 減至20/25,直接再減班比任何重組方案都更現實
新走線比舊走線大概慳25分鐘(參考44,58樓),就算無新資源下,相信班次由20-25提升返上15-20都仲有車淨
只靠油麻地一區的確唔夠客,但經埋旺角,太子,加士居道,啟轉,將轉,寶琳,塊餅未必好完美,但好難差過現時塊餅

98A轉車coverage係唔差,但問題去尖沙咀,佐敦,油麻地,彌敦道,加士居道係盲點所在,落寶琳轉冇優惠,亦做唔到寶琳出觀塘轉車客
S3BL100 發表於 2021-10-10 00:01 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-9 01:07
東鐵過海,將藍通車前,相信新舊走線(齊齊塞加士居道,將軍澳道)都唔穩定,而新走線有啟隧至平治街站一段,
...
"如95有配額, 點解唔改93K入尖沙咀":
經觀塘,土瓜灣往尖沙咀? 反正都係慢, 但95密d+可幫6號線清客, 至少非0誘因改線, 而做起條線後又有提速/加班"後路", 但93K沿線已有26

我立場一路都好清楚,搵 93K 改線去尖沙咀,就唔會係經埋觀塘土瓜灣,一定係用合理地快方法入機隧

"將93K變經樂華尖沙咀線, 同13X重疊有乜問題":
係唔係93K經樂華之後, 213X就會拎走? 咁樂華就會因為「康翠直車」呢個願望而加價, 減班, 被封"安峯入伙加班"嘅後路

封後路?至少樂華唔係無服務,加唔加班同埋有無服務點可以相提並論?至少呢條用 93K 改出來的新線,寶達至尖咀一段走線同而家 213X 一模一樣,足以取代 213X 樂華角色,唔鍾意回程加價仲有大大條 13X

乜你覺得樂華被封加班後路就有問題,康翠被封尖咀線後路就無問題?算唔算雙重標準?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-11 20:38 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-10-9 08:03
仲要記住795X係會入埋長深荔,客 ...

其實如果油麻地站一帶值得做,老九一早重插落去做

當年取消應該係 93K 唔係 293P

條線比 105 打到傻
.
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-11 20:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-10-10 00:01
我立場一路都好清楚,搵 93K 改線去尖沙咀,就唔會係經埋觀塘土瓜灣,一定係用合理地快方法入機隧

其實可以借用 298 298E 298F 同埋 98P 個殼,砌返 2 條線出黎

但就要變左
298D 康翠逆走返寶林景林
98D 將工康城百勝角坑口

反正將軍澳線有雙向分段係大條道理殺短途線
.
214P_world 發表於 2021-10-12 16:24 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-10-11 20:38
其實如果油麻地站一帶值得做,老九一早重插落去做

當年取消應該係 93K 唔係 293P

咁又未必,將沙特快都值得做,但最終由新巴798開辦
214P_world 發表於 2021-10-12 16:28 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-11 20:41
其實可以借用 298 298E 298F 同埋 98P 個殼,砌返 2 條線出黎

但就要變左

定線上可行,但要視乎九巴肯唔肯加車 & 康城夠唔夠客支持98,98D兩線 (本身尖沙咀返康城都能98D轉98密轉密)
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-12 16:55 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-12 16:24
咁又未必,將沙特快都值得做,但最終由新巴798開辦

798 係用 796B 換但老九要用 89 換

公唔公平呀
一條蝕到入肉
一條當年仲賺緊錢

同樣道理觀荃要用 40 換就跌哂流水客比其他人
.
214P_world 發表於 2021-10-12 17:25 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-10-12 16:55
798 係用 796B 換但老九要用 89 換

公唔公平呀

如果有心插旗,其實唔駛等2010,再加上唔一定用89換,89延長或者其他線揾幾部車出來,開咗線再慢慢加班都可以