hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組
開啟左側

[建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組

214P_world 發表於 2021-10-12 17:43 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-10-10 00:01
我立場一路都好清楚,搵 93K 改線去尖沙咀,就唔會係經埋觀塘土瓜灣,一定係用合理地快方法入機隧

冇封翠尖線後路,所以並非雙重標準

但殺93K而換翠林版213X,為咗條兜齊秀茂坪,樂華,尖東先到尖沙咀嘅直車,
而令樂華食加價,減班,冇晒加班潛力、令翠林至尖沙咀特快被封後路、令寶琳,翠林,寶達冇咗油麻地線係冇問題?

獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-12 17:43 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-12 17:25
如果有心插旗,其實唔駛等2010,再加上唔一定用89換,89延長或者其他線揾幾部車出來,開咗線再慢慢加班都 ...

係 TD 要老九用 89 換

關佢咩事
.
S3BL100 發表於 2021-10-12 21:57 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-12 17:43
冇封翠尖線後路,所以並非雙重標準

但殺93K而換翠林版213X,為咗條兜齊秀茂坪,樂華,尖東先到尖沙咀嘅直車 ...

繼續歪理連篇,講到好似有服務地區日後無得加班,問題仲大過無服務地區永世無服務

翠林寶達來往油麻地,仲有大大條 95

根本問題係翠尖線只能用現有路線資源一換一,你果堆咩安峯入伙拆 226X 之類全部都係空頭支票。開空頭車票畀人 false hope 然後話無封後路,真係夠晒意思

fb.com/scientisthk2usa/
214P_world 發表於 2021-10-13 04:00 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-10-12 21:57
繼續歪理連篇,講到好似有服務地區日後無得加班,問題仲大過無服務地區永世無服務

翠林寶達來往油麻地, ...
如果為咗成全「兜路嘅康翠尖東直車」而要其他區硬食加價+減班都冇問題,是否88,214,613都可以分返半條線入翠林?
翠林都冇大圍,白田,東區車喎,如果你認為93K可以「一換一」213X,咁是否93A,95M,296M都可以拎去換88,214,613?

翠林寶達來往油麻地,仲有大大條 95
唔知邊個方案先至係封緊「翠林至佐敦/尖沙咀/油麻地特快」後路呢?
當翠林去油麻地南京街,由~48min 93K,唔提速至~32min "93K提速方案",反而封後路/焗人搭~72min 95?
恐怕距離「願望」邁進咗一大步,係「向後邁進」嗰隻

S3BL100 發表於 2021-10-13 21:38 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-13 04:00
如果為咗成全「兜路嘅康翠尖東直車」而要其他區硬食加價+減班都冇問題,是否88,214,613都可以分返半條線入 ...

再重申一次,樂華用將尖換走 213X,佢地仲有大大條 13X 可以揀,無得加班係一件事,但首先無被減班,其次亦因為有 13X 揀,實際上無被加價

反而你有口話人無口話自己,就算畀你兌現到安峯夾康翠呢張空頭支票,乜走線會快得過翠林停寶達後跟 213X 直去?

唔知邊個方案先至係封緊「翠林至佐敦/尖沙咀/油麻地特快」後路呢?
當翠林去油麻地南京街,由~48min 93K,唔提速至~32min "93K提速方案",反而封後路/焗人搭~72min 95?
恐怕距離「願望」邁進咗一大步,係「向後邁進」嗰隻

乜你認為去油麻地提速比起有車去尖沙咀更加緊要?我相信任何一區居民都唔會係咁諗囉

我之前都提過,你將 93K 咁改,之後要再改就要問過大半個將軍澳

你開既空頭支票,無機會實現到,就唔好畀人 false hope

214P_world 發表於 2021-10-14 00:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-10-13 21:38
再重申一次,樂華用將尖換走 213X,佢地仲有大大條 13X 可以揀,無得加班係一件事,但首先無被減班,其次 ...

如果加213X價 叫樂華坐13X無問題,咁290,293S,91P,91A是否可以加價 叫乘客坐290A,N293,91M,91?

就算畀你兌現到安峯夾康翠呢張空頭支票,乜走線會快得過翠林停寶達後跟 213X 直去?

所以個願望究竟係邊樣? 「翠尖特快」? 「直車凌駕一切」? 「我全部都要」?
只講速度,可93K提速;只求直車,可等安峯/天降/延長其他線;如全部都要,睇怕只可祈求98P全日+行寶琳路 (但可能性高嗎?)
之前講"226X"其實係講「"有冇直車" 與 "用唔用9部車去換"/"93K提速後嘅後路" 冇必然關係」,
例子之一安峯入伙可(非必然有)由翠林開新線,例子之二可如其他版友咁296D延長,並非你所謂嘅支票

我之前都提過,你將 93K 咁改,之後要再改就要問過大半個將軍澳

93K提速後,可直接轉14X/219X單向,98D,296D車海,特快來往佐敦尖沙咀,已滿足「翠尖特快」願望,除加班外仲有乜要改?
再講多次,唔想經將轉可以行寶琳路,我冇話一定要經將轉,只不過停將轉多一班客,比巴士公司更大誘因提速
又,"93K提速"只係土瓜灣,觀塘2區反對,"翠林版213X"連油麻地,寶琳合共4區都反對,今次都唔知過唔過到 何來下次再改?

樓主| 天空之神 發表於 2021-10-14 10:18 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-12 16:28
定線上可行,但要視乎九巴肯唔肯加車 & 康城夠唔夠客支持98,98D兩線 (本身尖沙咀返康城都能98D轉98密轉密 ...

298E 298F 個pool 有 4 架車
98P 本身抽緊 3 車

我諗要額外再係 93K 95 再抽 2-3 車解決
.
S3BL100 發表於 2021-10-14 23:29 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-14 00:18
如果加213X價 叫樂華坐13X無問題,咁290,293S,91P,91A是否可以加價 叫乘客坐290A,N293,91M,91?

213X 本來回程就已經貴過 13X,仲要 13X 兩繁上樂華走線同 213X 無異,況且去程一樣有分段

上得 RPP 既話,都係會叫人坐 13X 作為替代之一

所以個願望究竟係邊樣? 「翠尖特快」? 「直車凌駕一切」? 「我全部都要」?
只講速度,可93K提速;只求直車,可等安峯/天降/延長其他線;如全部都要,睇怕只可祈求98P全日+行寶琳路 (但可能性高嗎?)
之前講"226X"其實係講「"有冇直車" 與 "用唔用9部車去換"/"93K提速後嘅後路" 冇必然關係」,
例子之一安峯入伙可(非必然有)由翠林開新線,例子之二可如其他版友咁296D延長,並非你所謂嘅支票

而家係你強行搞偽二元對立。點解唔可以係一條走線合理地快既直車?

我就擺左個 solution 出來,係你唔認為呢個係 solution,一定要用其他方法

93K提速後,可直接轉14X/219X單向,98D,296D車海,特快來往佐敦尖沙咀,已滿足「翠尖特快」願望,除加班外仲有乜要改?
再講多次,唔想經將轉可以行寶琳路,我冇話一定要經將轉,只不過停將轉多一班客,比巴士公司更大誘因提速
又,"93K提速"只係土瓜灣,觀塘2區反對,"翠林版213X"連油麻地,寶琳合共4區都反對,今次都唔知過唔過到 何來下次再改?

要轉車已經唔係「翠尖特快」,一般人常理理解既「特快」係要一程過,係你偷換概念

你唔好講到你咁改 93K 只得兩區反對,實際上康翠無左車落德福淘大一樣都會反對,而且係有往蹟,你肯定你個方案過到佢地一關?

如果因為咁而拉埋 95M 去搞,又會製造其他問題,巴士公司亦未必有誘因變相大幅減價

相反我既 213X 換線方案,就唔會有德福淘大問題,而且寶達亦無因此而少左條線

214P_world 發表於 2021-10-15 17:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-10-14 23:29
213X 本來回程就已經貴過 13X,仲要 13X 兩繁上樂華走線同 213X 無異,況且去程一樣有分段

上得 RPP 既 ...

for 樂華,本身213X只係貴13X 1成,而拉去翠林後"新213X"貴過13X 3成,btw 寶達來回都被加價
易地而處,如果一條本身夠客/好地地嘅線 無啦啦拉去第區兼加價3成 (e.g.如果98c拉去康城&加到$14.5) 會係咩感受?

點解唔可以係一條走線合理地快既直車?我就擺左個 solution 出來,係你唔認為呢個係 solution

兜勻秀茂坪,樂華,尖東 先去尖沙咀,佐敦 都叫合理地快? 點解翠林不論去佐敦,尖沙咀,油麻地 想節省每日通勤時間都唔得?

你唔好講到你咁改 93K 只得兩區反對,實際上康翠無左車落德福淘大一樣都會反對,而且係有往蹟,你肯定你個方案過到佢地一關?

九龍灣只需95M延長至福淘街,加少少價/雙向分段,唔通一個有solution嘅九龍灣 問題大得過"213X方案"寶琳,寶達,上秀,油麻地4區「1換0」?
btw 寶達"93K提速方案"either寶達邨站/將轉都有得上落 (再講多次, 我冇話一定要行將隧)

要轉車已經唔係「翠尖特快」,一般人常理理解既「特快」係要一程過,係你偷換概念

快同慢我估由出發至到達咁計? 都係嗰句,翠林邨口行去對面寶琳北路個站,仲遠過將轉落車到上車嗰幾步路,就算隻腳"玻璃做" 都不成問題
加上巴士公司冇「特快直車」就惟有用BBI自製特快(即快車轉快車),康城識98D轉98,坑口識796C轉A29,尚德識690轉296A,調景嶺識798轉796C
如果翠林去油佐尖30分鐘多d都唔叫快,咁可能巴士呢種交通工具滿足唔到呢個願望,或者的士小巴可能適合d?

S3BL100 發表於 2021-10-15 22:38 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-15 17:33
for 樂華,本身213X只係貴13X 1成,而拉去翠林後"新213X"貴過13X 3成,btw 寶達來回都被加價
易地而處,如 ...

由頭到尾,我只係見到你用一堆錯誤前設去推導同遷就你先入為主既結論。但不斷重複你果堆錯誤前設幾多次都好,錯就係錯,謬論就係謬論,唔會突然間變成岩

1. 你呢個 98C 拉長既假設性例子,同我用將尖線換走 213X 根本無可比之處。我既前提係有 13X 作為效果相同或相近替代,車費本身就平過 213X,仲要兩繁尖沙咀返樂華走線同 13X 相同,同你將 98C 夾硬加價而沿途無車費更低、時間相近既替代相比,點同?

兜勻秀茂坪,樂華,尖東 先去尖沙咀,佐敦 都叫合理地快? 點解翠林不論去佐敦,尖沙咀,油麻地 想節省每日通勤時間都唔得?

再畀多你一次機會,你肯定翠林經將隧、觀繞入啟德隧道,會快過寶達後跟 213X 走線入啟德隧道,尤其繁忙時間?

你既論點只係當翠林經將隧快過經樂華先至有可能成立,但呢樣野唔成立既話,你既論點亦不能成立,重複幾多次你既錯誤前設都改變唔到

又,如果兜樂華果十分鐘咁緊要既話,點解我擺個 213X + 93K 換線方案出來,安達臣出尖沙咀快十分鐘呢個好處又可以睇唔到?

九龍灣只需95M延長至福淘街,加少少價/雙向分段,唔通一個有solution嘅九龍灣 問題大得過"213X方案"寶琳,寶達,上秀,油麻地4區「1換0」?

呢個方案九巴研究過,肯定唔會做

寶林、寶達、上秀無因為 93K 213X 換線方案而少左條線,你呢個又係偽命題

加上巴士公司冇「特快直車」就惟有用BBI自製特快(即快車轉快車),康城識98D轉98,坑口識796C轉A29,尚德識690轉296A,調景嶺識798轉796C

你重複幾多次「自製特快」呢個 point 都無用,根本問題在於成個現有框架下都解決到問題既 solution 你當睇唔到、唔存在,於是建立左呢個被迫要「自 製特快」既偽命題