hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組
開啟左側

[建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組

214P_world 發表於 2021-10-16 01:42 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-10-15 22:38
我既前提係有 13X 作為效果相同或相近替代,車費本身就平過 213X,仲要兩繁尖沙咀樂華走線同 13X 相同
你都識講只得兩繁回程走線相同,何來效果相同? 定還是非繁快車唔搭 要改坐兜路車 / 好啦啦貴1成變貴3成完全冇問題?

你肯定翠林經將隧、觀繞入啟德隧道,會快過寶達後跟 213X 走線入啟德隧道
可能你睇唔到,再重覆多次「我冇話一定要行將隧 93K提速就算行寶琳路都得」,除非你覺得觀繞慢過兜樂華
btw參考埋九巴,將轉至翠林~14min(690+290),經寶琳路至翠林~14min(98A+1min將軍澳道至曉光街),路面暢順時將隧同寶琳路其實差不多
而繁忙時間塞車,唔知遲D有將藍隧道分流嘅將隧塞D,還是安愉道路口,安秀道路口,寶達巴士站,寶琳路至秀茂坪道車流塞D呢?

寶林、寶達、上秀無因為 93K 213X 換線方案而少左條線,你呢個又係偽命題
寶琳,上秀秀暉樓 93K 9部車→0部車,新線亦唔經,咁都唔叫少咗條線? 寶達要慢有13X,213X,
要快行7分鐘有98D,296D,796P,犧牲1000零1條油麻地線去再換第6條尖沙咀線 (已經唔計98P,213X特車,98D特車,796X等)?

點解我擺個 213X + 93K 換線方案出來,安達臣出尖沙咀快十分鐘呢個好處又可以睇唔到?
咁多方犧牲 仲要拎埋油麻地條93K換 先得個咁嘅by-product,倒不如一步步來,213X特車(X213)加轉乘及加班→客量上升→再加班
→客量再上升→半全日→客量再上升→全日→舊213X如cut唔成就(好似你走線咁)拉翠林,但不同之處係到時X213已有一堆穩定車源,
就算係減 可能都係93A,93K,95,95M每邊減1架半架車,唔駛一吓trade走條油麻地線93K,若提速成功又可以保留轉車之用。
你可能問 in case X213客量唔一步步升, 令213X拉唔到去翠林咁點算,咁可能: (1) 根本唔夠客拆, or (2) 人哋唔想做翠尖直車

建立左呢個被迫要「自 製特快」既偽命題
冇偽唔偽命題之分,「出發至到達」快咗就係成功解決問題,慢咗(兼冇埋舊選擇)就係製造更多問題,另外就係是否可行
不論出油麻地,佐敦,尖沙咀,93K提速方案(行隧道/寶琳路)都係係快咗=成功解決問題,唔知"213X方案"又成唔成功呢?
獨學而無友,則孤陋而寡聞
S3BL100 發表於 2021-10-16 22:16 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-16 01:42
你都識講只得兩繁回程走線相同,何來效果相同? 定還是非繁快車唔搭 要改坐兜路車 / 好啦啦貴1成變貴3成完全 ...

就算係今時今日,除非係去安達泰,否則我好懷疑彌敦道有幾多人會死等 213X,見 13X 都唔上車

事實係 13X 係 213X 既替代品,完

可能你睇唔到,再重覆多次「我冇話一定要行將隧 93K提速就算行寶琳路都得」,除非你覺得觀繞慢過兜樂華
btw參考埋九巴,將轉至翠林~14min(690+290),經寶琳路至翠林~14min(98A+1min將軍澳道至曉光街),路面暢順時將隧同寶琳路其實差不多
而繁忙時間塞車,唔知遲D有將藍隧道分流嘅將隧塞D,還是安愉道路口,安秀道路口,寶達巴士站,寶琳路至秀茂坪道車流塞D呢?

反方向你又唔提?康盛花園呢?

同埋我睇緊九巴網站數據,曉光街去翠林,93A 93K 98A 等線,全部 13 分樓下有找。爬山線就將軍澳道計起,隧道線就轉車站起計,你贏晒

寶琳,上秀秀暉樓 93K 9部車→0部車,新線亦唔經,咁都唔叫少咗條線? 寶達要慢有13X,213X,
要快行7分鐘有98D,296D,796P,犧牲1000零1條油麻地線去再換第6條尖沙咀線 (已經唔計98P,213X特車,98D特車,796X等)?

再畀多次機會你,將尖繼續擺寶林,佢地點樣 9 部車變 0 部車?

秀暉樓 93K 換條 213X 行繞道出尖沙咀,又點樣 9 部車變 0 部車?

同埋我只係見到你不斷誇大油麻地重要性,事實係油麻地根本無人 care,換走 93K 只係得寶林無巴士替代品,但佢地有地鐵

2013/14 果期 RPP 夠出過 93K 一腳縮去九龍城轉車站,最後拉倒,原因根本唔係斷左油麻地直車,而係因為換唔到其他佢地想要既野返來,例如全日尖咀線,佢地寧願維持現狀

你又認為翠林康盛點解需要兩條全日油麻地線,但同時無全日車去尖沙咀?

咁多方犧牲 仲要拎埋油麻地條93K換 先得個咁嘅by-product,倒不如一步步來,213X特車(X213)加轉乘及加班→客量上升→再加班
→客量再上升→半全日→客量再上升→全日→舊213X如cut唔成就(好似你走線咁)拉翠林,但不同之處係到時X213已有一堆穩定車源,
就算係減 可能都係93A,93K,95,95M每邊減1架半架車,唔駛一吓trade走條油麻地線93K,若提速成功又可以保留轉車之用。

你覺得安達泰唔係作為幾個區出巿區必經之路,最終可以同時有兩條尖沙咀線並存嗎?

再者,而家 93K 咪就係車源。相反你既做法咪又係要不斷加車,你認為有可能嗎?點解唔係直接搵一個唔駛加資源落去既方法去做?

fb.com/scientisthk2usa/
214P_world 發表於 2021-10-17 03:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-10-16 22:16
反方向你又唔提?
而繁忙時間塞車,唔知遲D有將藍隧道分流嘅將隧塞D,還是安愉道路口,安秀道路口,寶達巴士站,寶琳路至秀茂坪道車流塞D呢?」係問晒來回方向
去/回程將藍隧道就唔識分流? 去/回程架巴士就曉飛, 唔駛經安愉道,安秀道路口? 去/回程將軍澳道轉上/轉自寶達就冇車流塞?

康盛花園呢?爬山線就將軍澳道計起,隧道線就轉車站起計
將尖繼續擺寶林,佢地點樣 9 部車變 0 部車?
翠尖又好, 翠佐又好, 翠油都好,我上文係以翠林上落估算車程,其他by-products(例如你提到嘅安達臣快10分鐘,康盛都快咗等等)你有興趣可以再計
將軍澳道嘅邊個位我講得唔清楚,補充返: 係將軍澳道「爬山線與隧道線」分岔位,至曉光街~400米,至將轉~150米,
所以暢通下相差約≤1分鐘,即約莫都係3個字,所以我至話「爬山與隧道都冇所謂, 分別在兜秀茂坪,樂華與否」

擺寶琳就仲衰,93K 本身只係「半廢線」,至少可以新都城貴價出觀塘 (98A唔經新都城), 兜大圈但瞓到油麻地落, 旺火返包有位,
但扯上秀茂坪,樂華,尖東,尖沙咀 唔經油麻地,旺角,完全重疊 98D 但慢好多,仲要留喺個總站 衰過直接抽走 比290A入總站上落

油麻地根本無人 care,你又認為翠林康盛點解需要兩條全日油麻地線,但同時無全日車去尖沙咀?
油麻地大把公司同餐廳,旺嘅程度僅次於旺角,冇人care就唔會有795X,X795,而點解康翠2條油麻地線,
呢個問題同為何98C,95,93K要3條旺角線一樣,你問九巴答案可能準確d,但在翠林立場,95縮短有乜所謂? 只係縮完d車去邊

1314RPP 正正反映居民同九巴各自「願望」間之分歧,同一方案難以滿足兩邊各自所有願望,
滿足唔晒(又要直車,又要快)就寧願維持現狀,正正係我唔主張「換線」嘅原因,提速飛觀塘,土瓜灣算

慢係問題1,冇直車係問題2
要1個方案解決晒2個問題,好難: 一係開小巴(難開, 而且入唔到彌敦道),一係求邨巴加班,一係求98P全日
分2個方案各自解決問題: 前半等93K提速轉車,後半就算望實13X,26,26X,98D,213X,215X,219X,296D睇吓邊條肯延長,
最多93/95字頭各減1-2班車落個pool,都唔駛成條93K 9部車 trade off去換 (而換完只解決得問題嘅一半)...
S3BL100 發表於 2021-10-17 22:26 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-17 03:36
「而繁忙時間塞車,唔知遲D有將藍隧道分流嘅將隧塞D,還是安愉道路口,安秀道路口,寶達巴士站,寶琳路至秀茂 ...

將隧第時會塞成點係水晶球問題,但將藍好明顯分流唔到過海以外車流

翠尖又好, 翠佐又好, 翠油都好,我上文係以翠林上落估算車程,其他by-products(例如你提到嘅安達臣快10分鐘,康盛都快咗等等)你有興趣可以再計

乜你覺得你用翠林代表晒成座山,連康盛都唔計,好客觀?

擺寶琳就仲衰,93K 本身只係「半廢線」,至少可以新都城貴價出觀塘 (98A唔經新都城), 兜大圈但瞓到油麻地落, 旺火返包有位,
但扯上秀茂坪,樂華,尖東,尖沙咀 唔經油麻地,旺角,完全重疊 98D 但慢好多,仲要留喺個總站 衰過直接抽走 比290A入總站上落

我唔認為擺寶林有咩問題,首先至少維持總站線數目不變

其次 98D 站位唔太方便寶琳路北段,尤其第時起的新樓。呢條新將尖線爬山經樂華走但可以直出尖東,加上慳返步行時間,有一定吸引力

同埋樂華而家直頭一條新界線都無,新線仲可以做埋樂華 - 寶林流水,至少方便佢地去新都城行街

油麻地大把公司同餐廳,旺嘅程度僅次於旺角,冇人care就唔會有795X,X795,而點解康翠2條油麻地線,
呢個問題同為何98C,95,93K要3條旺角線一樣,你問九巴答案可能準確d,但在翠林立場,95縮短有乜所謂? 只係縮完d車去邊

1314RPP 正正反映居民同九巴各自「願望」間之分歧,同一方案難以滿足兩邊各自所有願望,
滿足唔晒(又要直車,又要快)就寧願維持現狀,正正係我唔主張「換線」嘅原因,提速飛觀塘,土瓜灣算

油麻地旺既程度僅次旺角?你講笑吧?
成條彌敦道計,人流、暢旺程度,旺角 > 尖沙咀 > 佐敦 > 油麻地 >= 太子係常識,點解咁多區都想有尖沙咀直車而唔係油麻地直車?點解成堆咩 98D 296D 開線果陣都係去尖沙咀而唔係學 93K 咁屈返上油麻地旺角?

旺唔旺係相對,但事實係油麻地以住宅為主,795X X795 根本係用來填窿,走線本身就唔係正常,何況佢地都唔會話先開線做油麻地而唔去做尖沙咀 796P

因為油麻地有 93K 而縮 95?玩夠未?
如果你覺得因為樂華有 13X 而用將尖線取代 213X,加價但有同路替代品都好大問題的話,95 縮短唔做油麻地,油麻地往來康翠貴 $1.6 兼再無其他替代品,又無問題?
油麻地返秀茂坪,得返條特慢 1A,又無問題?
如果油麻地咁重要既話,一腳縮短 95 搞到四順無直達車出油麻地,又無問題?你覺唔覺得你好雙重標準、前後不一?

換線點解唔係 solution?根本事實係西貢區議會多年來主動要求重組路線,呢點已經同其他好多區好大分別。只要換到其他野返來,佢地根本無人介意過抽走油麻地直車。實情係用舊資源換翠林版 213X,九巴當年推區域重組果期,曾經私下向議員放過風摸底;只係後尾突然有安達臣因素,九巴被迫拎新資源做 213X 兼唔做翠林康盛生意,寶達至尖沙咀之間走線同當日放風版走線一模一樣,繼而成個將軍澳區域重組難產

但換線當日係 solution,今日都會係 solution,反正前提係唔擺新資源落去

根本討論左咁耐,成個問題係有大大個解決問題既方案擺上枱面,你就偏要睇唔到、唔當係一個解決問題既方法,然後就諸多藉口,話問題解決唔到,又或者強行要推一個解決唔到問題既方案,就當係解決到問題

214P_world 發表於 2021-10-18 00:42 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-10-17 22:26
將隧第時會塞成點係水晶球問題,但將藍好明顯分流唔到過海以外車流
若將藍分流唔到非過海車流,唔知T2主幹線,中九龍幹線 接駁將藍隧道來做乜呢? 康城又為何咁興奮18分鐘直出西九?

新線仲可以做埋樂華 - 寶林流水,至少方便佢地去新都城行街
經將轉就「多幾個持分者, 第時再改線又要問多幾班人云云」,經樂華就「做埋流水, 方便行街」,然後下一秒仲問人覺唔覺自己雙重標準...

其次 98D 站位唔太方便寶琳路北段,尤其第時起的新樓。呢條新將尖線爬山經樂華走但可以直出尖東,加上慳返步行時間,有一定吸引力
(唔想dwell on by-products, 但都覆你一句) 疏夾兜, 果然夠吸引力,btw想慳步程車程 點解唔93K提速轉215X? 又,寶琳總站"半廢線"變"總站區"

油麻地返秀茂坪,得返條特慢 1A,又無問題?
你問翠林點解要95,93K 2架油麻地車共存,我答若95(油麻地段)cut車換到好嘢, 翠林又有乜所謂,幾時話秀茂坪冇問題?

乜你覺得你用翠林代表晒成座山,連康盛都唔計,好客觀?
對應翠尖/翠油/翠佐車程需求 用返翠林做起點/終點 我諗好合理掛? 翠林出發 唔通康盛上車?
我冇話翠林代表晒全座山, 呢個只係你諗多咗,但翠林14幢樓 (翠林邨8+景明苑3+CUSCS+VTC+匡智) 需求應該沿線最高?
而如果康盛至翠林中間 嗰3分鐘車程真係咁大分別,唔知繞經樂華,秀茂坪,及尖東又係咩概念呢?

成條彌敦道計,人流、暢旺程度,旺角 > 尖沙咀 > 佐敦 > 油麻地 >= 太子係常識
點解成堆咩 98D 296D 開線果陣都係去尖沙咀而唔係學 93K 咁屈返上油麻地旺角?
問得好,點解旺角旺過尖沙咀 但98D,296D做尖沙咀都唔做旺角 而要比98C,296C做?
點解康翠 3條油/旺/太 3條觀塘 2條土瓜灣 但0條尖沙咀? 點解康坑早晨特快係去尖沙咀 而唔係旺角?

只係後尾突然有安達臣因素,繼而成個將軍澳區域重組難產
若當年一個安達 就通通難產,依家有齊將轉, 康城, 137區, 百勝角中醫院, 將南聯用大樓, 坑寶新屋邨, 將藍隧道等...
又,翠尖車程繼續被無視... 當年未有將轉啟轉, 想快但做唔到(除非一區一線), 今時今日能快卻選擇慢...?
S3BL100 發表於 2021-10-18 22:20 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-10-18 00:42
若將藍分流唔到非過海車流,唔知T2主幹線,中九龍幹線 接駁將藍隧道來做乜呢? 康城又為何咁興奮18分鐘直出西 ...

將藍隧道通車之時,T2 起好未?

你問翠林點解要95,93K 2架油麻地車共存,我答若95(油麻地段)cut車換到好嘢, 翠林又有乜所謂,幾時話秀茂坪冇問題?

你剷走左我上面問你呢句:

//如果你覺得因為樂華有 13X 而用將尖線取代 213X,加價但有同路替代品都好大問題的話,95 縮短唔做油麻地,油麻地往來康翠貴 $1.6 兼再無其他替代品,又無問題?//

對應翠尖/翠油/翠佐車程需求 用返翠林做起點/終點 我諗好合理掛? 翠林出發 唔通康盛上車?

康盛而家無人住?

問得好,點解旺角旺過尖沙咀 但98D,296D做尖沙咀都唔做旺角 而要比98C,296C做?
點解康翠 3條油/旺/太 3條觀塘 2條土瓜灣 但0條尖沙咀? 點解康坑早晨特快係去尖沙咀 而唔係旺角?

咁人地已經有 98C 296C 做旺角,尖沙咀線仲需唔需要做旺角生意?

我個 point 就係,明明尖沙咀需求大過油麻地咁多,亦係居民願望,仲要無人關心油麻地問題,你就偏要講到油麻地好重要、唔甩得走,寧願迫尖沙咀客轉車都要保留油麻地直線,簡直就係本末倒置

若當年一個安達 就通通難產,依家有齊將轉, 康城, 137區, 百勝角中醫院, 將南聯用大樓, 坑寶新屋邨, 將藍隧道等...
又,翠尖車程繼續被無視... 當年未有將轉啟轉, 想快但做唔到(除非一區一線), 今時今日能快卻選擇慢...?

無視車程?我既立場一直都好清晰,就係要有架合理地快既直車,唔係一定要最快走線,但至少要合理地快。事實上,一程車直達但係要坐多十分鐘,對比起你果D所謂自製特快,九成乘客都會揀前者,唔好講到你個方案好似好滿足到居民需要

214P_world 發表於 2021-10-19 02:53 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-10-18 22:20
將藍隧道通車之時,T2 起好未?

• 將藍隧道通車之時,93K提到速未? 而都係嗰句,唔鍾意隧道咪爬山,我冇所謂
  • 樂華尖沙咀快線零補償加價,與康翠油麻地慢線換線無可比性,除非你想cut走康翠快線
  • 康盛有人住,85#亦已清楚回應何者需求較高/邊個走線較快
  • 旺角需求大於尖沙咀前設下,點解98D,296D 5號幹線特快係去尖沙咀 而安排較多中途站嘅98C,296C去旺角呢?
  • 如果冇人care油麻地,咁795X,X795插旗做乜、95,93K兩條全日線經足咁多年做乜
  • 當年40只係提速就衍生咗69A,唔知93K飛起現有範圍(油旺)改去尖東會如何呢? 觀塘連轉乘都唔補又會有乜反應?
  • 你確定翠尖只係兜多10分鐘? 去尖東本身可以98A→215X 所以唔係首當其衝嘅問題,但去尖沙咀,佐敦仍兜上加兜
  • 我方案當然唔能完全滿足所有居民需要,快,直車,直入彌敦道 基本上同一方案內只可3揀2,除非同時做多於一個方案
    快+直車=開小巴,快+直入彌敦=例如93K提速,直車+直入彌敦=例如296D延至康翠,單純直車=例如你方案
  • btw 如果安達入伙 就通通難產,將轉已啟用 若鬥緊插旗康城/137,又何來有信心唔使通通難產?

tonychow 發表於 2021-10-19 11:54 | 顯示全部樓層

拗咗咁耐,我唔理解如果九龍灣站攞得走,點解行樂華會快過寶達觀繞直出仲要係一個主要考慮
如果係嘅話,基於 93K 行樂華唔會差過寶達上公路,直接將 98D 改行樂華就得,應該無人嘈先啱,而 214P_world 唔似係反對 93K 行山寶達尾站
如果最後坑口 98D 出市區經樂華會慢過行觀繞好多,咁將 214P_world 版友嘅走線直接改做寶達尾站就搞掂

另一樣係如果 95 要縮,縮新界段上石礦場會合理過縮九龍段;到時彩虹以東仲有 290A 補位,有人嘈彩虹道再加轉乘
至於長遠發展,唔知大家點睇旺角經東廊啟隧觀繞返寶達,換 98C 撤出旺角加快車程,然後 93K 入埋坑口;返新界旺角堅持要經世運嘅話就自己 BBI
S3BL100 發表於 2021-10-19 22:11 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-10-19 11:54
拗咗咁耐,我唔理解如果九龍灣站攞得走,點解行樂華會快過寶達觀繞直出仲要係一個主要考慮
如果係嘅話,基 ...

98D 行將隧,出將隧後點樣行返上樂華?
S3BL100 發表於 2021-10-19 22:29 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-19 02:53
  • 將藍隧道通車之時,93K提到速未? 而都係嗰句,唔鍾意隧道咪爬山,我冇所謂
  • 樂華尖沙咀快線零補償 ...

• 如果 93K 直接改行觀繞東九廊但繼續爬山既話,就更無理由做油麻地唔做尖沙咀,因為由翠林到寶達都仲有其他往來油麻地選擇,93K 完全無獨巿位!

我幾時有打算 cut 走康翠特快線?唔好含血噴人

旺角需求大於尖沙咀前設下,點解98D,296D 5號幹線特快係去尖沙咀 而安排較多中途站嘅98C,296C去旺角呢?

調返轉,你應該問既問題係,點解由觀塘、將軍澳出來咁多條旺角線,除左 93K 之外,全部都係直行太子道西或亞皆老街入?

乜你以為東九廊係一條走廊,去旺角就會快得過主流走線?

如果冇人care油麻地,咁795X,X795插旗做乜、95,93K兩條全日線經足咁多年做乜

調返轉,新巴有無話未開 796P 半全日去尖沙咀之前,就先走去開 795X X795 做油麻地生意?

所以我話你本末倒置

而且我係講緊西貢區議員無人 care 油麻地,但議員同居民唔 care 唔代表其他區唔 care,根本 95 93K 呢兩條線時至今日仍然存在於油麻地既原因都同將軍澳無關,93K 存在原因更加同觀塘無關。 不過反正你都搣走左 93K 存在於油麻地既唯一原因(即係土瓜灣上路),點解仲堅持要做油麻地而唔係做眾望所歸既尖沙咀?

你確定翠尖只係兜多10分鐘? 去尖東本身可以98A→215X 所以唔係首當其衝嘅問題,但去尖沙咀,佐敦仍兜上加兜

尖東唔係尖沙咀一部分?

安達嫌 213X 兜未?有無要求 213X 改行佐敦入尖沙咀?

根本如果係去半島酒店北京道一帶,兩種行法無邊種明顯比另一種快。你咁都搵來講,擺明係打稻草人

我方案當然唔能完全滿足所有居民需要,快,直車,直入彌敦道 基本上同一方案內只可3揀2,除非同時做多於一個方案
    快+直車=開小巴,快+直入彌敦=例如93K提速,直車+直入彌敦=例如296D延至康翠,單純直車=例如你方案

呢個係你既假設,你用你既錯誤假設去遷就你既結論