hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議281號巴士線延長至旺角弼街及美孚(循環線), 附v2.1 ...
開啟左側

建議281號巴士線延長至旺角弼街及美孚(循環線), 附v2.1至佐敦

cz9328 發表於 2021-10-8 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議 281 線巴士延長至旺角弼街及美孚(循環線)

(v2.1 延長至佐敦版本在回文3樓)

旺角掉頭版本 - 建議行車走線:
https://maps.app.goo.gl/ttAebrhnL4yjAdAb6

好處:
1. 為新田圍提供無須繞經南昌街往返旺角街市的出行選擇,能較快捷地往返旺角弼街。

2. 新界市區巴士線86號或可不經新田圍,使該線能更容易地策劃改經青沙公路 (新田圍往返深水埗及長沙灣之乘客仍可選乘86c)

3. 為青沙公路轉車站乘客,及西九龍法院一帶建築群提供往旺角弼街之快速巴士服務.

4. 提供由沙田往返柏景灣及西九龍政府合署南座(經富榮花園前往)之快捷巴士服務,可用本線取代287x號巴士線往返柏景灣及沙田。

5. 提供由旺角街市及柏景灣往美孚之快速巴士服務。

6. 為美孚往沙田方向之乘客提供一個較方便的上車站往青沙轉車站,不必再步行至饒宗頤文化館。

7. 假如美林邨一帶居民不反對以本線之建議延長版本取代82K線,則82K線或可因縮短路線節省一輛巴士而能夠安排本線繞經美林邨美槐樓及美松苑,為該處居民提供更方便的巴士服務往返青沙轉車站及旺角。現時美松苑「要步行至美林邨巴士總站才有286x搭然後仲要在轉車站轉287x然後兜完佐敦才到旺角」嘅配套對年長乘客而言都幾unfriendly...而81線兜美林邨巴士總站又會影響沙田市中心及源禾乘客,所以才設計281線延長版來照顧美松一帶年長乘客嘅需要。

服務時間 / 班次(分鐘)

新田圍 > 大角咀 > 美孚 > 新田圍 (循環線)

05:30 - 06:50 / 20
06:50 - 07:05 / 15
07:05 - 22:25 / 20
22:25 - 23:15 / 25

短途班次:新田圍 > 大圍鐵路站 (循環線)
23:30 - 01:10 / 20

建議行車走線:
https://maps.app.goo.gl/ttAebrhnL4yjAdAb6

建議新田圍開出05:30-23:15之班次新增以下車站:

1. 積運街
2. 海福花園
3. 積輝街
4. 美松苑
5. 美槐樓
6. 美城苑
7. 青沙公路轉車站
8. 西九龍法院大樓
9. 弼街 (與87B線現有在上海街停站位置相同)
10. 旺角街市
11. 銘基書院
12. 海富苑
13. 富榮花園
14. 美孚 (與新界市區巴士路線46號線往新界方向同站)
15. 饒宗頤文化館
16. 青沙公路轉車站
17. 美松苑
18. 美槐樓
19. 美城苑
20. 大圍街市
21. 大圍鐵路站 (車公廟路)

之後返回281號原有走線。

全程收費: 按照車費等級表,延長走線版本可收取$10.0
建議分段收費:
美輝街往新田圍 $6.0 (與82K線同路同價)
大圍鐵路站往新田圍 $4.4

建議之八達通分段收費 (使用同一張八達通卡拍卡兩次,即上車時及下車時各拍卡一次):
新田圍往大圍積運街 (近大圍鐵路站)$4.4
新田圍往美城苑  $6.0

建議之八達通優惠收費
海富苑往返沙田收 $7.8  (由沙田乘坐281線延長版本,到海富苑時須先於車內再拍八達通才下車,或下車後再拍一次八達通卡才可享有優惠收費)

全程行車里數: 約31公里 (即新界往九龍之一半里程或會超過15公里)

全程行車時間連司機休息時間: 100分鐘  

(Google map 顯示約60分鐘+30分鐘埋站停車等因慢速而預留之時間。因無須繞經西洋菜南街等繁忙路段,所以預計能節省車輛,但如果籌到多一輛車,而政策上又容許在旺角嘅旺區加站,本人絕不反對)

用車: 5輛

暫定籌車方案:
281 兩輛  

86 或可改為不經新田圍,減一輛車,調至281線

287x 建議改為不經柏景灣,減一輛車,調至281線

以下85B或82K抽車方案二選一:
(i) 82K建議改為循環線,往大圍方向繞經顯耀邨及「名城」後直接前往圓州角方向之「車公廟路近大圍鐵路站外」巴士站,減一輛車,調至281線

(ii) 85B線因屯馬線直通九龍城而致使與鐵路重疊,減一車調至281線。

kmb71k 發表於 2021-10-9 00:30 | 顯示全部樓層
而家條281印象中好似係區議員爭取出嚟既產物
而呢個建議所經過地方有晒249X 286X 287X等等既青沙線
為咗保住載客率
將281拉長到經青沙出旺角應該冇咩可能出現

我反而覺得可以考慮281同282合併
雙向總站往返沙中同大圍站(經新田圍)
咁大圍站亦可以享有密少少既班次往返新田圍
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| cz9328 發表於 2021-10-9 03:26 | 顯示全部樓層

281 延長建議方案 v2.1 版本

建議 延長為 新田圍 至 佐敦(循環線)

建議走線:
A. 如果不能途經佐敦道並需要以「佐敦(廣東道)」作司機換更站點

B. 如果可以途經佐敦道

建議新增車站:
6. 積運街 (近大圍鐵路站)
7. 海福花園
8. 積輝街
9. 美松苑
10. 美槐樓
11. 美城苑
12. 青沙公路轉車站
13. 西九龍法院大樓
14. 弼街 {與87B線現有在上海街停站位置相同}
15. 麥花臣球場  {與203c線往佐敦道方向同站}

A走線:(假如因佐敦一帶太繁忙而不能途經佐敦道)
16.  拔萃女書院{與6c線往美孚方向同站}
17.  甘肅街{與2E線往佐敦方向同站}
18.  佐敦道(廣東道)   {即「油麻地電力站」,近北海街}
之後經渡船街往大角咀/旺角/美孚方向。

B走線:經佐敦道
16. 九龍佑寧堂  
17. 佐敦白加士街  
18. 佐敦炮台街   
19. 西九龍站   {近新界市區巴士路線46號線總站}
20. (Optional) 新填地街 {與87B線往新界方向同站
21. (Optional) 旺角街市
22. (Optional) 銘基書院
23. (Optional) 美孚站 {與新界市區巴士路線46號線同站}
24. 青沙公路轉車站
25. 美松苑
26. 美槐樓
27. 美城苑
28. 大圍街市
29. 大圍鐵路站 (車公廟路)

(離開佐敦道後直達美孚嘅行法,請參閱  https://maps.app.goo.gl/WYWvmZZ84vM2wM9x8 )

建議服務時間 / 班次(分鐘)

新田圍 至 佐敦 (循環線)

05:30 - 06:50 / 20
06:50 - 07:05 / 15
07:05 - 22:05 / 20
22:05 - 23:05 / 30

短途班次:新田圍 至 大圍鐵路站 (循環線)
23:30 - 01:10 / 20

建議收費
(基本上與之前嘅「旺角/美孚」版本相同,惟取消「海富苑」優惠收費,287x線則繼續繞經柏景灣)

全程行車里數: 約35公里 (即新界往九龍之一半里程已超過17公里)

全程行車時間: 約118分鐘
全程行車時間連司機休息時間: 140分鐘  

用車:
7輛

暫定籌車方案:

281M線 3輛 (本帖貼文之日計,281M線仍然提供全日服務需要用3輛車)

81線調整班次,減1輛車,調至281線

86線 或可改為不經新田圍,減1輛車,調至281線

287x 建議因新增青沙公路轉車站往返旺角服務,減1輛車,調至281線

以下85B或82K抽車方案二選一:
(i) 82K建議改為循環線,往大圍方向繞經顯耀邨及「名城」後直接前往圓州角方向之「車公廟路近大圍鐵路站外」巴士站,減一輛車,調至281線

(ii) 85B線因屯馬線直通九龍城而致使與鐵路重疊,減一車調至281線。

樓主| cz9328 發表於 2021-10-9 03:38 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-10-9 00:30
而家條281印象中好似係區議員爭取出嚟既產物
而呢個建議所經過地方有晒249X 286X 287X等等既青沙線
為咗保 ...

但美松苑在大部份時間都需要步行至美林邨巴士總站至有車出九龍(但淨係得深水埗長沙灣或東九龍), 其實係咪真係貫徹到 "無障礙運輸" 呢個目標與方向呢?

(當然有人或者會坳話有啲大屋苑都要行一段路才去到巴士站, 但總可以拋啲改善方案出嚟探討)

至於所謂281 同 282 合併...一邊收$4.4但另一邊收$4.1......合併又係咪真係咁簡單呢? 收費差異呢關亦唔見得容易搞

kmb71k 發表於 2021-10-9 05:40 | 顯示全部樓層
都係果句
你設計既新281重覆咗幾條現有青沙線
間接影響佢哋客量
九巴肯定唔會咁樣搞
再者
條281係開嚟俾新田圍多個選擇轉鐵
拉出九龍冇意思
就算新田圍要搞條青沙線都唔應該郁佢
你不如善用87B去改好過

仲有
其實美松苑行過去美林總站唔係好遠
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| cz9328 發表於 2021-10-9 09:26 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-10-9 05:40
都係果句
你設計既新281重覆咗幾條現有青沙線
間接影響佢哋客量

問題係依家青沙轉車站尚欠一條直接落旺角的路線, 要無須像287x線繞經佐敦才到旺角亦無須像270B線要先經長沙灣深水埗才到旺角。

當年嘅規劃係用272x全日服務去做旺角特快, 但272x多年來都只係每日開幾班, 未能如願。況且272x 要先兜奧運站觀感上又好似唔係最快...

無錯, 收$7.5一位嘅287x可能真係會因為新服務而跌客, 但條新線我從來無講過話收$7.5咁平去 "攬炒" 囉。

當然, 去到2021年新規劃嘅服務應該點定價...呢啲敏感問題我就唔多講嘞, 所以呢個建議淨係列出 "車費等級表" 容許收幾多錢一位。

除此之外, 旺角街市經西九龍走廊快速去美孚其實值得發揚光大(當然條新線嘅初版要經一經柏景灣係慢咗少少), 63x得20-30分鐘一班略嫌單薄......

其實個建議係暗藏咗一啲開發新市場嘅概念。搞premium service 係咪淨係得新界西先至有得做呢...新界東會唔會有啲吊腳位有空間搞semi-premium service (做番舊有嘅短途路段服務當然只能收正價...我指分段收費只能收現有價位)

當然, 我嘅講法絕不反映營辦商是否真係咁樣諗...如有雷同實屬巧合。

xdxd 發表於 2021-10-9 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-10-9 09:26
問題係依家青沙轉車站尚欠一條直接落旺角的路線, 要無須像287x線繞經佐敦才到旺角亦無須像270B線要先經長 ...

281同282合併要煩嘅嘢係少好多,但樓主嘅出發點-直落旺角都唔太差。

但我完全睇唔明啲走線,
點解西廊落橋要特登屈入弼街而唔直接用701行法去旺角道?
同埋點解要特登走去行染布房街/衛理道落佐敦?
成件事變得好奇怪,係就係做到旺中但係亞皆老街以南嘅一帶完全服務唔到…
簡簡單單同287X做一對順逆時針循環線似乎客路比較大,尤其是當樓主條新281係諗住sell直落旺角嗰陣。

另外,睇兩個版本都唔知點解會經櫻桃街三次,唔知係電腦出錯定有意為之(如果係後者咁問題都幾大),
至於美孚或者南昌我覺得可以考慮雙向經停。

仲有一個問題,
新281所經嘅路面狀況都幾唔穩定,
玩循環有機會甩班,唔知樓主會唔會有特別安排。
同埋停完西九法院之後,現實中好難cut去最右線上橋,如果唔係701都應該會加站啦…
hellomato 發表於 2021-10-9 10:43 | 顯示全部樓層
281最好應該同82B合併,做新田圍至大圍四美,KO半條82K
但係82K另外半條(四美——威爾斯/第一城/黃泥頭)要留底,可以走返86而家係沙田條路
不過要加密班次,至少做返15-20——但係都簡單,攞85B祭旗
咁86就應該可以安心上青沙(參考方案:九龍塘站——黃泥頭,石硤尾至荔枝角逆走,入沙田第一件事直接去沙中/沙田站,然後跟88X/798行沙瀝直插威爾斯/第一城,當然第一城圈要改返順)
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| cz9328 發表於 2021-10-9 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-10-9 10:04
281同282合併要煩嘅嘢係少好多,但樓主嘅出發點-直落旺角都唔太差。

但我完全睇唔明啲走線,

如果彌敦道可以無限制地開設巴士路線,無quota限制,咁梗係行彌敦道最實際,唔駛左兜右兜。

呢次劃線其實想表達,未來新開發住宅區,如果不幸地離鐵路站稍遠,咁樣想有架正正常常嘅車搭去傳統旺區,在現有運輸政策框架下(例如途經彌敦道嘅巴士數目係設咗限額),將會越來越艱難,呢次劃線係嘗試在夾縫中求生嘅示範。

佐敦道版本係想睇睇有冇辦法在不佔用彌敦道quota嘅前提下,回程返沙田都同時做佐敦及旺角兩水客,結果因為渡船街/塘尾道不能右轉亞皆老街/旺角道,但我又想「堅持入一入旺角」(哪怕只是擦邊皮)搵客......加上「不經彌敦道」而又需要「上西九龍走廊」嘅三項「」設限之下,google map 俾我嘅結果似乎係要行3次櫻桃街。

新田圍及美松苑去旺角或南九龍嘅交通配套,係唔多理想,當然或會有人話差極未算差 (新田圍條旺角線只係慢and 美松苑行去搭81對長者乘客都幾甘,行去搭286x或者叫做行少啲但要在青沙轉車站搞一輪去佐敦係快但落旺角反而慢,當然呢點都有人會覺得...這配套只係「不完美」而係satisfactory arrangement).

新田圍與美松苑嘅情況或者還可以,但未來更多新開發住宅區會係點......搭車出傳統旺區會否更艱難...憑呢次劃線應該可見一斑。

返回281線v2.1版,如果回程返美松苑時兜一兜新填地街太慢,倒不如大膽啲回程不經旺角,試吓開發 「佐敦道往美孚」經西九龍走廊特快嘅市場。

即係「佐敦道」方案停站改為......
B走線:經佐敦道
16. 九龍佑寧堂  
17. 佐敦白加士街  
18. 佐敦炮台街   
19. 西九龍站   
20. (Optional) 銘基書院
21. 美孚站 {與新界市區巴士路線46號線同站}
22. 饒宗頤文化館
23. 青沙公路轉乘站

之後返回美松苑...

地圖版:

https://maps.app.goo.gl/WYWvmZZ84vM2wM9x8

樓主| cz9328 發表於 2021-10-9 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2021-10-9 10:43
281最好應該同82B合併,做新田圍至大圍四美,KO半條82K
但係82K另外半條(四美——威爾斯/第一城/黃泥頭) ...

呢條建議中嘅281延長版都算係partially做咗 「281大圍掉頭原線與82B合併」呢個動作,然而純粹地做區內大圍接駁係蝕硬,所以有需要搵美松-旺角特快新客來試吓增加少少營收,但為避免與286x在美田邨百份百重疊,今次嘅「281大圍掉頭原線與82B合併」動作唯有放棄美田。況且美田出大圍如果唔想搭小巴,都叫做有條80號巴士線做後備選擇。

假如能抽調其中一輛85B車輛來支援281延長建議,使82K線繼續服務美林一帶,呢個我當然贊成...畢竟82K線在美林邨有幾多客係由美松苑行去美林巴總站搭82K去李嘉誠專科診所覆診,多唔多人咁樣搭,我未有數字在手。搭80K唔係唔得,但由美松苑行去80K巴士站對上咗年紀嘅人嚟講都幾unfriendly,返屋企嗰程80K落車後嗰條行人隧道好似冇lift (要行石級?路記得有冇斜路)才能過馬路,呢樣我諗漏咗。