hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議281號巴士線延長至旺角弼街及美孚(循環線), 附v2.1 ...
開啟左側

建議281號巴士線延長至旺角弼街及美孚(循環線), 附v2.1至佐敦

hellomato 發表於 2021-10-9 14:43 | 顯示全部樓層

小小off-topic,而家沙田無直車上慈雲山,有無想過拉任何一條線上去?
我想到的是用樓主前幾篇post提到嘅80M,因為係過獅隧後最快到沙中嘅一條。
(據說區議會想286M上慈雲山,兼做大隧轉乘,但係老九係都要陰乾條線,推埋個波俾慈雲山電梯.....
我是一部小小MMC~~~~
xdxd 發表於 2021-10-9 15:27 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-10-9 11:39
如果彌敦道可以無限制地開設巴士路線,無quota限制,咁梗係行彌敦道最實際,唔駛左兜右兜。

呢次劃線其實 ...

我比較concern嘅嘢係九龍走線,而唔係新田圍/六美值唔值得一條直落鬧市嘅線而如果就著281應該同282合併做沙市接駁,定係左砌右砌砌條青沙線出嚟,
我覺得後者嘅潛力更大,亦都可以完善下青沙網絡

就著九龍段走線,
其實好睇師兄點define「佐敦」嘅服務範圍,係咪一定要行晒成條佐敦道?

喺唔用得彌敦道南行之下,與其行染布房街、衛理道塞落佐敦,
我會傾向洗衣街、亞皆老街、上海街南行嘅走法,
始終染布房街同旺角嘅中心有啲距離,又有東鐵,衛理道又偏靜,客流唔闊;
但上海街即使塞車,同傳統嘅鬧市都近唔少,做到嘅客量會更多。
亦都有諗過拉上何文田邨穩定班次,
但落山有啲難搞所以算數。

至於新281會唔會鎅客,
我覺得始終走線同287X相反,兩邊嘅客源唔同,似補位多啲
280X又唔係做到佐敦一帶,新281鎅客能力弱啲。

紅磡人。
 樓主| cz9328 發表於 2021-10-9 15:34 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2021-10-9 14:43
小小off-topic,而家沙田無直車上慈雲山,有無想過拉任何一條線上去?
我想到的是用樓主前幾篇post提到嘅80 ...

80M? 延長去慈雲山?肯定蝕死。

因為281M大幅減班,所以新田圍得番80M出九龍塘鐵路站轉車,假如抽走埋80M好難過到新田圍嗰關,於是最有效嘅80M改線版本而同時要令地區不至於反枱,係利用窩打老道近沙福道個巴士站。

如果係延長80M去南九龍甚至過海,咁都順路嘅,去慈雲山?要兜九龍塘嘅話太慢了,啲客都係會落鑽石山或黃大仙轉車;就算有30分鐘一班直車但要兜九龍塘嘅都趕晒啲客走啦,所以我話蝕死囉。80M的確有3部車,但要諗埋營運者有冇可能回本,同埋火炭and新田圍需要啲乜囉,假如仲要諗住靠81K減兩車而成就,咁必需係啲非常吸引嘅新增目的地,火炭/新田圍才不至於反對,對火炭嚟講出旺角或者過海都應該無人敢反對吧;新田圍可能想要南九龍但淨係靠新田圍俾客就人氣太單薄,過海就總會有啲居民要過海返工吧兼且火炭源禾都未有全日服務過海線。

至於經九龍塘後落深水埗...呢個選項係雞肋,有次區議會有人出咗聲講咗類似嘅嘢,但就算可以收到$9.4一位,人氣方面個人覺得都係蝕錢,叫做幫其它線推上青沙公路咁解;如果80M來回程都要入沙福道,南昌街嗰邊嘅客點諗又係未知之數。

樓主| cz9328 發表於 2021-10-9 15:44 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-10-9 15:27
我比較concern嘅嘢係九龍走線,而唔係新田圍/六美值唔值得一條直落鬧市嘅線而如果就著281應該同282合 ...

280x係做到佐敦客㗎,係炮台街嘅客要行番去彌敦道咁解,而唔想行嘅亦有287x但慢少少囉。
如果行上海街南下,應該就唔會兜去洗衣街了。但印象中上海街都可以好塞車...有時仲要係彌敦道南行暢順但上海街行得好慢......

將建議緊嘅281試吓拉長啲去佐敦,純粹係試吓為大圍一帶網民圓吓夢而劃遠啲咋,但顯徑面對鐵路競爭巴士都好難有得鬥真係愛莫能助,美松或者會有人肯搭premium service直出旺區吧...而拉長去佐敦道亦即刻要籌多兩架車,諗諗吓都係回程必須經美孚搏一搏$9.4-$10位由佐敦道往美孚特快premium service 有冇得做。

流星☆雨 發表於 2021-10-9 22:58 | 顯示全部樓層
其實新田圍美松開線,向荃灣方向會更有可為?
深長荔有86/286X甚至81(美林邊皮-深東);油旺有81/87B,覆蓋面算高

反而大圍去荃灣係一個有得打嘅市場,因為新田圍得47X特車,美松亦只得46P
---

新田圍-南九龍,
我會寧願諗辦法補左新翠/大圍站-南九龍,free條81C/281B改行新田圍後山,77區拆281X

六美-南九龍,81去程入美輝街已經有好足夠覆蓋,只係爭回程需要改進

講真,如果講乘客想要嘅目的地,我諗六美可能想要區內多過區外
新田圍難講
趕客路上 理_得你
流星☆雨 發表於 2021-10-9 23:10 | 顯示全部樓層
至於新界東/沙田搞Premium Service有冇可能

我覺得要認清形勢同西北有咩異同:
1. 「有位坐」邊際利益因車程較短而相對細
2. 距離市區相對近,定線一定要有可取之處,唔可以流於P960/P968層次(即客路同舊線相近)

3. P960/P968都要搞月票升級優惠
可想而知,諗新界東貴線之前,不如先叫九巴出款中價版月票,係可以吸引荃葵青/新界東/將軍澳值得買嘅
i.e. 賣平啲,可搭路線相對少啲(例如$1x 以上路線係唔包/只有折扣,過海/西北客要買返現行月票),每日最多8程
趕客路上 理_得你
 樓主| cz9328 發表於 2021-10-9 23:11 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-10-9 22:58
其實新田圍美松開線,向荃灣方向會更有可為?
深長荔有86/286X甚至81(美林邊皮-深東);油旺有81/87B,覆蓋 ...

新田圍去荃灣,最快捷最直接方法始終係去沙田市中心轉車,城隧線由沙田市中心去荃灣葵涌亦唔算慢。

美松開荃灣嘅巴士線可能要自己嗰區努力諗籌車了,但去荃灣嘅需求較為鬆散,比起旺角/佐敦呢啲旺區更難做得起。水泉澳人口算多但係條47A人氣仍略嫌不足,美松就算併美田做城隧線唔見得會比47A好...

481B睇落好似好繁榮,但用雙層巴士做應該就唔係嗰回事。

但其實新界東巴士營運狀況開始越嚟越難搞...如果依家啲巴士唔收夠十蚊一程兼唔識頂閘就驚維唔到皮冇心機做嘅話...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
流星☆雨 + 1 + 9 依家啲巴士唔收夠十蚊一程兼唔識頂閘就驚維.

查看全部評分

流星☆雨 發表於 2021-10-9 23:26 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-10-9 23:11
新田圍去荃灣,最快捷最直接方法始終係去沙田市中心轉車,城隧線由沙田市中心去荃灣葵涌亦唔算慢。

美松 ...

做荃灣就唔係單諗新田圍/美松,而係做埋大圍市區,
睇下有冇少少逆向客源執到,i.e.可能係楊屋道/荃灣東

481B做唔起,唔見得係純粹客源/班次問題
趕客路上 理_得你
 樓主| cz9328 發表於 2021-10-9 23:34 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-10-9 23:10
至於新界東/沙田搞Premium Service有冇可能

我覺得要認清形勢同西北有咩異同:

新界東當然冇本錢搞P960/P968嗰種天價級數嘅premium service...

但所謂中型巴士服務概念...我反而覺得 旺角<特快>美松苑-新田圍 其實係似似地合適嘅地方去搞 (預期客量),只係一諗到人力成本又可能差咁啲。

xdxd 發表於 2021-10-9 23:39 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-10-9 15:44
280x係做到佐敦客㗎,係炮台街嘅客要行番去彌敦道咁解,而唔想行嘅亦有287x但慢少少囉。
如果行上海街南下 ...

只係比多啲可能性
如果畀着我搞,我會揀彌敦道南行,同287X組成順逆時針循環,
一係就索性拉埋上何文田邨,做多水新東-何文田客。

經美孚做市區特快呢樣我唔睇好,
63X雖然衰咗幾次,但老老實實真係美孚上落嘅人唔多,
同時佐敦道行多少少又有西鐵返美孚,
旺西要行遠啲去奧運+轉車又唔同玩法;
倒不如做好老本行-新田圍/大圍/六美→旺角同埋佐敦→新田圍/大圍/六美好過。
紅磡人。