hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴33B線開辦
開啟左側

[路線消息] 九巴33B線開辦

KMB-E50D 發表於 2021-10-17 00:04 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-10-16 23:18
我同意唔需要條條直行觀塘道

就算九龍灣 Megabox 客量係出面四分之一都好,入面擺一條、出面擺四條,其實 ...

但係冇人會想自己條線俾人踢走觀塘道,就算真係有一條行 megabox, 如果要20/30分鐘一班, 其實都好吸引唔到人轉車
dennis28a 發表於 2021-10-17 00:08 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2021-10-16 23:35
油塘去新界嘅需求本身就偏低,就算行觀塘道嘅 62X/ 259D/ X42C 一樣唔多人油塘上,要去到觀塘先開始多人 ...

X42C 非係連青衣都需求麻麻,油塘得大本營同聖安當兩個站咁大吧有幾多客?

油塘需求偏低一回事,但 33 下繁成 15-20 分鐘一班一樣低到個位數字離開藍田、油塘,同時段 62X、259D 夾埋做緊咩野班次?
你將件事放大去睇,就發現 33 油塘去荃灣客量出奇地低。

淨番班客去左邊?就算唔係巴士紅小身上,一定會係港鐵身上,
尤其係屯馬線通左車 45 分鐘直達西站,33 係油塘開車,30 分鐘到左黃大仙未?

有板友曾經講過,油塘巴士無得做,
主因就係連觀塘道直出佢地都覺得慢,更何況屈入九龍灣?唔好挑戰佢地底線好唔好?

希望大家終有一日就會發現,宏照道 + 偉業街既線,去到麗港城茶果嶺就好收手,
一係就學 215P 做完觀市好拿拿飛去九展上路,而唔係學 14X 15A 咁九曲十三彎左兜右兜。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2021-10-17 00:16 | 顯示全部樓層
KMB-E50D 發表於 2021-10-17 00:04
但係冇人會想自己條線俾人踢走觀塘道,就算真係有一條行 megabox, 如果要20/30分鐘一班, 其實都好吸引唔 ...

正如前見講,直線就直線,分家咪分家,
15A 同 40 依類線想食兩家茶禮,一個開源道塞車都 KO 左佢地。

睇番 40 觀碼去荃灣非繁客量,大家明知果個位上車隨時 30 分鐘都未必出到駿業里,一樣有 10 個客左右上車。
即係觀碼並唔係無客,而係 33 走去行龍德街結果做唔到 40 批客。

難在重組時機未到,觀市有需要一條創紀之城點對點經中九龍幹線直達荃灣西既巴士線,
然後西面拉去青龍頭,東面拉去藍田山,到時位位收 15 蚊都會有人搭。

而唔係因為九龍灣隔離係宏照道,整條兜齊宏照道、半條偉業街仲要屈番出觀塘市中心既 15A / 215X 東行出黎。
惡意回復是不道德的行為。
3AD170 發表於 2021-10-17 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2021-10-17 00:00
城隧密車先搞得起, 主要路線10分鐘內一班, 就算疏啲嘅車大部份時間都係12~15分鐘內有一班。

但係葵青荃堆 ...

而家搞到有啲似薄扶林道咁一邨一線,結果條條線鬥疏
MT695 發表於 2021-10-17 00:23 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-10-16 16:44
我覺得33B開辦唔係鬥快,而係九龍灣假日客量低,
得個行街人數不Mega的Megabox, 加上假日觀塘道交通情況略 ...

因為有啲人話40慢所以要一條快啲嘅33來往東九同荃灣啫

講真33東九沿線紅日係唔多人行,但係又未至於荒廢地方,唔明點解加一條半粒鐘一班嘅線都唔可以
紅日都有人會返工喎
個個工業邨紅日都有巴士啦
反而觀塘道咁多條線,紅日又坐唔滿,唔見得好需要一條33B
你話抽走原本嘅線去megabox就話唔好啫
而家既然有新資源開新線,去開下荒何樂而不為?

Megabox係隔涉所以人流少
但係正正因為咁,個個要去都係揸車,結果咪每個紅日都塞死

MT695 發表於 2021-10-17 00:24 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-10-16 18:04
有無考慮過 33 沙咀道油塘客量低就係因為用多 15 分鐘入九龍灣?

唔好講到每日好多人油塘來回荃灣西咁啦
係咁多人坐,就直接開條線油塘不停站直達荃灣啦

要快就唔應該旨意巴士
又要有直接車,比得幾蚊架車行多兩三個字都嫌慢
應該要搭的士或者自己揸車
如果我係九巴,你嫌慢,我會叫你坐290轉259D,頂多俾個轉乘優惠你,車又密啲,33摺埋都得

學樓上話齋,城隧模式係最理想
至於可唔可行,睇政府有無決心搞啫

MT695 發表於 2021-10-17 00:32 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2021-10-17 00:00
城隧密車先搞得起, 主要路線10分鐘內一班, 就算疏啲嘅車大部份時間都係12~15分鐘內有一班。

但係葵青荃堆 ...

你有心搞的話,重組完到時加班就可以
無人話重組後要keep住一堆垃圾班次
S3BL100 發表於 2021-10-17 00:41 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-10-17 00:08
X42C 非係連青衣都需求麻麻,油塘得大本營同聖安當兩個站咁大吧有幾多客?

油塘需求偏低一回事,但 33  ...

油塘兜九龍灣慢係一件事,但如果佢地連直出都嫌慢,開條油塘觀塘道直去荃灣,又可以有幾多客回流?

但而家九龍灣儲到既客,倒唔返走就真。畀你呢刻拉直條 33,咪又係要搵條線補返九龍灣往來荃灣

當然而家未到大重組時機,但唔代表呢一刻無野可以執。而日後中九幹通車後,油塘經九龍灣、中九幹,同今日又係咪無分別?

都唔止我一個提過,整體規劃計,如果無麗港城因素,掟 40 入商貿區,掟 33 出返去,會比較理想。但之後又輪到麗港城無左觀塘道車往來德福,唔易搞

反而好似我上面話齋,反正 14X 都開左個頭,直接同 33 交換偉業街唔係無得諗。反正偉業街入機隧都係直路,仲可以改路食住日後茶果嶺發展條水

fb.com/scientisthk2usa/
clivetock 發表於 2021-10-17 00:41 | 顯示全部樓層
3AD170 發表於 2021-10-16 19:59
其實城隧嗰種模式應該係最好,用最少嘅資源服務到最大嘅範圍,但係又好似套用唔到喺其他地方咁 ...

城隧模式要唔少地方放棄直車 山頭主義下未必咁易成事 好似大圍要放棄全日車去荃灣 葵芳無全日車去大埔北區

同埋喺邊個位做轉車站都係問題 暫時睇豐力樓似乎最多位可以做轉車站?
kmb71k 發表於 2021-10-17 01:00 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-10-17 00:08
一係就學 215P 做完觀市好拿拿飛去九展上路,而唔係學 14X 15A 咁九曲十三彎左兜右兜。

14X觀塘/牛頭角走線咁極品
只因為佢獨巿位客量唔太多
所以先至兜多啲路搵客

15A要做九龍灣商貿區流水就冇得好講
盡量兜九龍東屋邨屋苑

以上回應,是否可行?是否合適?