hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃葵東九線應如何自處
開啟左側

[經歷分享/報告] 荃葵東九線應如何自處

JX9097 發表於 2021-10-21 17:38 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2021-10-21 09:23
十年前得38同42C好單純,後面越開越多線先難搞

不過又認真
38葵芳得單向服務呢個問題存在咗好耐
Mercer 發表於 2021-10-21 18:00 | 顯示全部樓層
葵涌最多就係區內線做唔倒自己本份, 變咗要用長途線做流水, 唔計38 42C 仲有40X 46X, 去沙田價搭幾個站.
已經做亂晒, 基本上冇得搞.
十四鄉準居民 恭喜晒!
無敵風火輪 發表於 2021-10-21 21:00 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2021-10-21 18:00
葵涌最多就係區內線做唔倒自己本份, 變咗要用長途線做流水, 唔計38 42C 仲有40X 46X, 去沙田價搭幾個站.
已 ...

46S嗰啲咩黎ga????

特車要搞就一定有得搞
ATE7025 發表於 2021-10-23 09:04 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2021-10-21 00:05
42C最多區內短途個位係荃富街同長安,呢啲地方你點補都唔會補得到42C原本ge服務水平,所以樓上慳翻淡氣好過 ...

從取消263M,到62X/259D重組,就知道不嬲做重組都係有乘客群需要犧牲,只要受益嘅人係多數,利益受損嘅人有適度嘅補償就冇乜太大問題
你開口埋口日日就喺度講42C 有幾多流水客,所以就唔可以重組,唔講我真係以為條42C 由藍田縮短咗去華員邨,變咗區內線,好心你就唔好將自己放到咁大啦,家陣你係「流水大帝」,個世界要圍住你轉?

無敵風火輪 發表於 2021-10-23 15:42 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-10-23 09:04
從取消263M,到62X/259D重組,就知道不嬲做重組都係有乘客群需要犧牲,只要受益嘅人係多數,利益受損嘅人 ...

你哋比唔到合理方案,咁你都冇資格提出所謂ge重組。

BBI???嗰堆咁疏車ge 43B 243M搞BBI??? 人唔笑狗都吠啦,仲未計而家42C中午一堆中小學生同老野搭,對面X42C仲係運緊空氣。

再講凡事都要一步步黎,換走X42C堆碌神先啦,搞慢哂個車程。

除非屎水嗰條將青線行青公上路過九龍,否則42C唔可能會有咩大改。

講明先,前幾年42C早繁的確冇乜青衣上路非學生流水,但而家嗰堆客越黎越多,一巴巴咁打落你哋塊面嗰度
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 16:08 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-10-23 09:04
從取消263M,到62X/259D重組,就知道不嬲做重組都係有乘客群需要犧牲,只要受益嘅人係多數,利益受損嘅人 ...

同埋X42C全日嗰陣,九巴有喺屏麗徑數客,應該係有研究過分拆ge可行性。可惜嗰度係42C流水客倉,拆唔成線,你應該鬧埋佢哋阻住地球轉。
荃富街長安班客成日都搭42C落青南,你都應該鬧埋佢哋唔死等243M。

兩條線我都受惠過,但啲客點搭唔到你管,佢哋中意當42C係流水線咁搭都冇計ga喎,有本事咪放工嗰陣去屏麗徑/荃富街,鬧走班客咯
rusf101001 發表於 2021-10-23 17:09 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2021-10-23 16:08
同埋X42C全日嗰陣,九巴有喺屏麗徑數客,應該係有研究過分拆ge可行性。可惜嗰度係42C流水客倉,拆唔成線 ...

42C改做長亨直落長安已經好正路
反正雙向補償都要補返M線轉42C BBI

X42C踢去青機未算
唔差在食埋44M去青機個方案

936收皮935全日
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 17:21 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2021-10-23 17:09
42C改做長亨直落長安已經好正路
反正雙向補償都要補返M線轉42C BBI

如果樓上嗰位板友日日都過去鬧爆荃富街 屏麗徑啲流水客,鬧到繁時青公冇人上42C翻青衣,我都認為42C分拆係好正路
ATE7025 發表於 2021-10-23 19:47 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 15:42
你哋比唔到合理方案,咁你都冇資格提出所謂ge重組。

BBI???嗰堆咁疏車ge 43B 243M搞BBI??? 人唔笑狗都吠 ...

咩叫俾唔到合理方案?上面大把人講話整BBI,甚至有人講話整42S,咁都唔夠?
41 43B 44 243M 249M 五條夾埋有幾疏?直情車海嚟。再唔係咪整多條42S

43B 點解疏左咁多就問吓長康某個以為自己好醒嘅社區主任,人哋為咗爭取X42C 上下午繁各加一班,犀利到不惜工本去換取43B 全日大幅減班~但明明九巴原先根本冇諗住要減43B,只係想入紙減43M,我就真係唔明佢點解可以寧願要43B減班,都唔借勢同九巴傾,將43M 減班之後嘅車全部攞晒去開X42C

X42C 油塘方向班人碌車係因為油塘冇位放車,所以早到油塘冇着數,焗住要慢慢行,除非將X42C 調落去214 條坑,否則呢個情況都會繼續維持

仲有九巴搵人喺屏麗徑/業成街數客唔係你諗嘅分拆X42C,係嗰陣有諗過進一步幫38/42C 減班,甚至係睇吓邊條路線可以減車俾40P 全日

你成日講到42C 好多流水客,青衣段嗰啲就唔好計,反正佢哋都可以坐43B/243M/41 嗰幾條線,只計上路/荃灣段嘅話,實際數字有幾多?佔42C 整體客量幾多?以全日拉勻去睇,42C 荃灣/上路嘅流水客對比東九客簡直係九牛一毛
就算近年流水客比例上升,都依然佔42C 整體客量嘅一個低水平

最近幾次星期六夜晚坐42C 返荃富街,同前車一直保持10分鐘距離,去到黃大仙差三四個位就坐滿,而去到上路係一個上車嘅客都冇,係荃富街叫做有五六個上車返青衣咁,真係好多喎

根本呢班上路客就應該用其他車(44M/43>38/43A/42S)去分流,而唔係霸住架42C,搞到朝早大窩口甚至荃富街上車都要企

無敵風火輪 發表於 2021-10-23 20:15 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-10-23 19:47
咩叫俾唔到合理方案?上面大把人講話整BBI,甚至有人講話整42S,咁都唔夠?
41 43B 44 243M 249M 五條夾埋 ...

咁你咪用行動去完成分拆42C ge心願咯,鬧走哂啲流水客,恐嚇佢哋,咁九巴就可以大條道理改快42C咯,你都識講而家九巴冇意欲拆線啦係咪,如果你唔咁做,九巴真係由得42C養流水客ga

如果他日42C都仲係咁兜,我哋咁多位版友第一時間入你數。

再講,43 243M係聯合到站班次黎,唔密。