hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃葵東九線應如何自處
開啟左側

[經歷分享/報告] 荃葵東九線應如何自處

無敵風火輪 發表於 2021-10-24 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層

Tobia28 發表於 2021-10-23 23:06
至於42c,好多時反應都幾兩極,一啲版友覺得冇問題,一啲就總係睇佢唔順眼。如果你問我,其實我覺得42c流水 ...

當九巴加車落42C車隊,想加密X42C嗰陣,其他版友可能唔抵得點解42C有咁嘅待遇,眼紅運用咁多資源,所以先ff要拆線
ATE7025 發表於 2021-10-24 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 21:33
將青唔係長亨長安直出吖嘛,亦都唔可能咁做,長亨都唔夠位,只有將青行上路,威脅42C地位先會令九巴改快 ...

究竟上網查下資料先係咪咁難?將青RPP定線係係長亨長安直出佐敦道去觀塘喎,咁都唔叫長安直出?長安去觀塘坐將青肯定快過42C

你啲邏輯都幾好笑,將青行上路出去東九咪即係同42C 平行,青衣坐將青都唔會快過坐42C,咁九巴仲改42C嚟做咩?只有將青繼續長安直出先會逼到九巴重組42C,因為唔改就等於將大半個青衣嘅客送晒俾對家

42C 以前嘅車程唔係咁耐㗎,早十年前仲可以下繁一個鐘內由藍田返到長亨,四十分鐘內到荃富街,係搞吓搞吓條路越嚟越塞越拖越耐咋

正正係因為嚟緊X42C 繁時需求越來越大,而42C/X42C 呢兩條線根本賺錢能力唔係最高嗰批,所以九巴根本唔會加車落去個pool,變相令到如果X42C要加班嘅話就一定係42C到抽車,間接削弱42C 服務水平,而呢個情況係唔健康,所以更加唔應該接受現實就算

講到分莊閒就啱啦,咪就係你呢啲人自私,唔分莊閒,42C 嘅東九客同流水客邊個係莊?邊個係閒?俾晒轉乘優惠開埋42S 俾你都要嘈喧巴閉

正如當年取消264M,咪就係因為青衣去大馬路嘅需求唔足以維持直車,搞到要用轉乘優惠去解決,42C 咪出現同樣情況,流水客唔係冇,但亦唔能夠支撐一條線,所以咪有需要用轉乘去解決。依家話開埋42S,再加38<>43A/43M/43/44M,42C<>43B/41/44/243M/249M 轉乘,直情係賣大包,都仲唔夠?做人唔好咁貪心啦

你都識講九巴係賺錢行先,東九客唔坐42C,啲錢就落咗去地鐵/屎水個袋度,但啲流水客唔坐42C咪又係要坐返其他九巴路線,成件事只不過係左手交右手,啲錢點到喺返自己個袋,所以九巴緊張邊個多啲呢?

peterkl 發表於 2021-10-24 16:30 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-10-20 11:07
咁美孚一樣可以夾四小龍砌條觀塘線啫,何必一定要拖人地落水?

你咪睇下那兩班東行長荔街特車美孚上到幾 ...

晚晚上到頂哂閘
你唔用唔代表其他人唔用

leo_ku 發表於 2021-10-24 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2021-10-24 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-10-24 11:32
究竟上網查下資料先係咪咁難?將青RPP定線係係長亨長安直出佐敦道去觀塘喎,咁都唔叫長安直出?長安去觀 ...

第一次見人鬧客,流水客點搭關你咩事呢,我比全價又唔係兩蚊,九巴何樂而不為。

你不如關心吓將青走線仲好啦,咁兜法點回得切車啊,點搶客啊。同20A搶1A客一樣係荒謬。

你咁想X42C做大,一係聽我講鬧走流水客,一係寫信比屎水,叫條新線唔入佐敦。

真係好彩主流意見都冇你哋咁涼薄,都無謂浪費時間喺呢度,focus翻條將青仲好啦,改吓條線先好同42C爭客啦唔該
hadboy5 發表於 2021-10-24 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
將青線已經拍板俾屎水做?
sammyleung719 發表於 2021-10-24 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2021-10-23 20:56
變咗麗港城冇車去荔枝角同美孚.

補番個38/40轉乘咪得
Quanta 發表於 2021-10-24 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Tobia28 發表於 2021-10-23 22:46
其實講開又講,290系都幾難處理,事關290/A/X 各自服務嘅地區都唔同,當290x都轉全日,好難隨便取消任何 ...

290系淨係執執個時間表已經可以好好多
而家西行290/ A長期前後腳,290X不時拖埋一份
改早改遲幾分將兩線時間分開啲好過啦
Quanta 發表於 2021-10-24 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-10-24 16:33
美孚上得幾個人咋,成車都係荃葵客,邊度多美孚客上呀睇過?

吹水都有個限度啦
是旦一日去美孚睇都唔止呢個數啦
Tobia28 發表於 2021-10-24 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-10-24 17:46
290系淨係執執個時間表已經可以好好多
而家西行290/ A長期前後腳,290X不時拖埋一份
改早改遲幾分將兩線 ...

本身290/290a 已經有20分鐘一班嘅聯合班次,可以見到其實九巴唔係亂編個時間表。所以我估你意思係將兩線改到各30分鐘一班?不過咁做,反對聲音實好大,就算成功,條線嘅吸引力都大減。

我之所以話難搞係有兩個原因。首先,無論你點改時間表,西行方向到咗彩雲拖車情況一樣會出現,因為290/290a 順利秀茂坪一段行車時間冇可能夾得準。第二,無論你點減班,始終有個事實係有4條線(290/a/x, 40)由大窩口至彩虹係(接近)重疊,咁多車行一條路,非繁有吉車一啲都唔出奇。但嗰4條線絕對唔係你話cut就cut