hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [2021/10] Mini Trip Report 1 Class 150首試
開啟左側

[英國] [2021/10] Mini Trip Report 1 Class 150首試

Fuk19805 發表於 2021-10-24 04:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢篇文係講Class150嘅坐感同少少內籠相,不過有大量我去Park嘅相,會擺係最尾,嫌垃圾就X細力D,唔該

講少少Class 150嘅背景先:

Class 150嘅製造商係BREL York,於1980年代早期投產,屬於當時新款的Sprinter型柴聯車,或者叫DMU。這批列車屬於第二代柴聯車,通常比較短小。第二代柴聯車比第一代遲出現不足20年,但當時卻急於引退第一代柴聯車,其原因是第一代柴聯車使用了有毒材料石棉(asbestos),而為了保障乘客健康安全,鐵路公司曾打算大幅翻新列車,但基於成本高昂,加上對年紀不輕的列車翻新的回報不大(要知道當時技術沒有現在般先進),故此第二代柴聯車便誕生了。

Sprinter只是第二代柴聯車的其中一種等級,另有Pacers、Turbos、Turbostars 等其他等級。Sprinter列車大部分使用康明斯引擎同Voith波箱,最初只有3款樣版車:Class 150/0、Class 151同Class 154,可惜最終只有Class 150有量產,另外還有Class 153/155/156/158同159列車。Sprinter列車大多只有2卡,另外有少部分1卡車和3卡車。在我現在身處的Cardiff,營運公司Transport for Wales 有 Class 150/2 、 Class153 和 Class 158,其他型號則遍布英國各地區。

廢話未完:而家講我坐車嘅原因。話說小弟所讀嘅sixth form college基於某国肺炎,對學生外出要求非常嚴格,就算係要去超市買野都要提前1日問學校批leave request。今個禮拜係mid-term,學校都唔比離開Cardiff,要留係宿舍自high,難得有個去城市邊緣嘅公園嘅活動,二話不說就即刻報名,放鬆下剛考完校內試嘅心情。

係去相前事先聲明:本次活動沿途有house parent監視,好多車廂同車站設施都無影到,謹此道歉

我地原本搭12:05班車,但某幾位仁兄遲到,搞到遲左3班車,要搭12:50班車。不過又唔怪得曬D同學,因為我地上星期已經報名,去到朝早10點半先send e-mail通知活動詳情。而家D學生邊會時時刻刻check e-mail丫,咪唔知有得去玩lor

12:30分剛到達Cardiff Queen Street Station

車站班次資訊牌
Cardiff Queen Street 係個比較細嘅轉車站,主要站係Cardiff Central Station

我地成班人圍住部ticket machine買飛,部機突然應付30幾個人,搞到佢壞左。我同2個frd要買online ticket。老師話我未過17歲,可以買半價嘅小童飛,而家比全班笑我

話說有部機,但係唔知有何作用,好似係增值機?

搞左差不多10分鐘,我同2個frd先入到閘 (閘後全村人等我地

呢一刻,我以為搭緊london underground

Cardiff Queen Street 嘅站牌。上面果行係Welsh,雖然身處威爾斯,但而家好多人都唔會講Welsh,令呢種方言開始衰落,希望將來香港嘅小朋友仍然會講廣東話,唔會只講蝗語

3號月台上等待。我地要坐嘅車15分鐘一班,本來12:35有一班,但因為車飛嘅問題,搞到miss左

在月台上影車,全部都係Class 150。Transport for Wales 嘅 Class 150 都係150/2

部車delay左2分鐘,終於到站
由於太少車埋站,本站無分1/2月台,部車一到,我地都要睇部車停左係邊

用車:150253 (2卡車)
Cardiff Queen Street 往 Lisvane & Thornhill
原訂行車時間:12:50--13:00 (10分鐘車程)
實際行車時間:12:53--13:04 (11分鐘)

我地是但上左第一卡。第一眼感覺係:東鐵頭等

但一開車就感覺好差,停係到開盡引擎先開車,好嘈
沿途開得唔太慢,但係凳下凳下好唔舒服
咁樣嘅座位,加上康偈同V箱,我覺得我坐緊巴士多過火車

中途見到某站,因為位處郊區,客量少,全站只有候車亭一個,連閘機都無,個樣都係巴士站😄

13:04落車,上橋過對面嘅出口,回望車站

然後行左去個公園到

======分隔線======

行左2個幾鐘,要番去。呢個車站都係無閘機,全靠乘客自律買飛

列車到站

用車:150280(2卡車)
Lisvane & Thornhill 往 Cardiff Queen Street
唔知原訂scedule
行車時間:15:45--15:56(11分鐘)

內籠以及車身色彩同去程部150253 都不盡相同
走嘅時候太疲累,無再影相。同時,基於老師太麻煩,無走去影廁所等設施,在此再度抱歉

======分割線======

Cefn Onn Park 是第二級歷史公園。佢嘅上部分原本係Rhymney Valley Railway嘅擁有者Ernest Prosser嘅私人花園,到1944年才由Council收購,開放予普羅大眾,不過有少部分係私人高爾夫球場,不得內進。

門牌

今日唔算多人去,大部分都係我地學校學生

公園地圖(請問點校正張相?)
不過就算佢係upright,都無人睇得明。佢係介紹公園各部分多過一張公園地圖,連你係邊都唔知

亂衝只下,你會發現頭先張地圖根本無用。全個公園就係一個大森林,雖然聽聞D樹都係亂種落去;我覺得應該係,每棵相鄰嘅樹都唔同品種,連我無識睇樹都知唔同品種

沿途跟住條Path行,見到好多楓樹,但得呢棵紅左,可能未夠凍

hello,我上左大棠呀(曲)

無啦啦有條咁嘅橋,好唔融合背景

開始變紅嘅樹(sorry各位,唔知點解又側左)
過一兩個禮拜可能好睇D

又有條橋,係石屎橋,望落去見到頭先嘅路軌

係一個宅男行左5km之後,開始腳痛同肚餓,去番入口隔離有間pub
不過佢真係唔似一間pub,比較似Cafe(聯想到九龍城石屋

坐左係戶外嘅位,野食好貴
一份Triple Chocolate Brownie & Ice Cream 加杯Cafe Latte 要我9鎊幾,荷包好痛
不過又幾好食嘅

去完今次之後,又要預備禮拜一上堂啦
下次有機會坐火車,可能最快已經係聖誕節,不過學校功課好忙,都唔會想去其他city 玩

對於少圖同劣質相,深感抱歉,也感激各位師兄體諒小弟講咁多廢話
多謝點閱!

評分

參與人數 4aPower +7 HugeC +31 收起 理由
YY487 + 1 + 10 多謝分享
DIH + 4 + 8 多謝分享,畀心機讀書
S3BL100 + 1 + 8 多謝分享
cyc_yin + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
TE8311_QTR 發表於 2021-10-24 07:20 | 顯示全部樓層

其實個老師係錯,搭火車係16歲或以上就要買成人飛,或者用Rail Card買Young Person
一般係無人站上車之後會有車廂職員渣住個賣飛嘅手提包比乘客即場買,過多一轉就查飛。
如果撞正呢程車有人查飛嘅真係多得個老師唔少,要罰嘅個罰款都幾甘下

同埋TfW啲大站 (例如Cardiff Central / Newport / Hereford 亦包括Queen Street) 有得嘟QR Code入閘,其實可以係Apps到買定飛,去到閘口前開QR Code scan就直接入,根本唔使靠ticket machine

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
Fuk19805 + 3 給你一個like

查看全部評分

樓主| Fuk19805 發表於 2021-10-24 15:04 | 顯示全部樓層
小童定大人嘅問題我就唔知,老師叫落費事亂黎,比TfW罰我就會追究個老師

我地全部其實有買到Open-return ticket,所以我地回程其實是有飛的。賣飛果個人差唔多去到Cardiff Queen Street 先開始賣飛(但見我地成班學生完全無走埋黎),如果有人去中途嘅Heath High Level或Llanishien,D人咪逃到票lor

仲有呢,其實我同2個frd係部ticket machine壞左之後就係用app買QR Code飛lor,個老師好驚慌咁問職員:點算呀,無曬飛啦,跟住先話可以係APP買,我個frd即刻down app,買左online飛,但係真係唔明點解唔係大家一早買定飛lor
JH_LE4612 發表於 2021-10-25 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

Cardiff QS 嗰部黃色機似係 Cardiff Metropolitan area嘅 smartcard reader嚟,見 Yorkshire 曼城 Scotland都有類似嘅機,你當係當地嘅 Oyster/八仔就得。另外快啲買張三年期 16-25 railcard 先,放假嗰陣回本唔難。
 樓主| Fuk19805 發表於 2021-10-25 14:39 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2021-10-25 07:52
Cardiff QS 嗰部黃色機似係 Cardiff Metropolitan area嘅 smartcard reader嚟,見 Yorkshire 曼城 Scotland ...

哦,原來有咁嘅玩具嘅
不過都要考慮一下

學校唔係話放假就放假,放mid-term有2-3日都要上堂,即使係真放假都要申請曬leave request 先走到,好難先有機會坐到火車

Waiyin12 發表於 2021-10-26 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2021-10-25 14:39
哦,原來有咁嘅玩具嘅
不過都要考慮一下

Half term都要上堂?
我人都係讀緊Sixth form但唔駛...
 樓主| Fuk19805 發表於 2021-10-26 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-10-26 08:17
Half term都要上堂?
我人都係讀緊Sixth form但唔駛...

係。。。
雖然係D人生規劃堂。。。
我地學校成日強調係top school,話要做得比其他學校多。。。

我識D朋友其他學校係2星期half-term,但我學校已經回復哂課堂
DIH 發表於 2021-10-26 15:35 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2021-10-24 15:04
小童定大人嘅問題我就唔知,老師叫落費事亂黎,比TfW罰我就會追究個老師

我地全部其實有買到Open-return t ...

老師要帶團做乜唔摸熟個ticketing system先,連我呢個遊客都知可以網上買飛

唔知你讀完書會唔會/有冇得返嚟,趁呢段時間好好享受喇~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
Fuk19805 + 1 + 3 Thx

查看全部評分

Waiyin12 發表於 2021-10-27 01:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2021-10-26 14:23
係。。。
雖然係D人生規劃堂。。。
我地學校成日強調係top school,話要做得比其他學校多。。。

咁人生規劃我嗰間真係少理...
但我得一個星期假

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
Fuk19805 + 3 都好過我學校

查看全部評分

嶼南唯一 發表於 2021-10-27 02:46 | 顯示全部樓層

多謝介紹~~

題外話,英國eat out的確幾貴,食個甜品過5鎊都係正常事...
惟有食少D