hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議848, 887改道
開啟左側

建議848, 887改道

KW2523 發表於 2021-10-26 18:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

沙田馬場散場服務需求在武肺疫情下大降, 各路線皆客量偏低, 未能支持848及868同時服務荃灣 ; 另外887途經的九龍塘需求極低, 只服務旺角, 大角咀的乘客, 因此建議此兩線改道, 加大服務範圍至青衣島及深水埗區, 盡量改善客源。

848 沙田馬場 -> 青衣 (長安)
1. 沙田馬場總站
(大埔公路-沙田段, 城門隧道公路, 城門隧道)
2. 城門隧道轉車站
(象鼻山路)
3. 大窩口邨富安樓        
4. 大窩口邨富貴樓        
5. 葵涌邨曉葵樓        
6. 葵涌街坊會        
7. 葵興路葵興邨
8. 新葵興花園
9. 葵芳邨葵信樓        
10. 新都會廣場
(青衣南橋)
11. 長青邨青桃樓
12. 美景花園        
13. 長青邨
14. 青盛苑
15. 長康邨康順樓
16. 職安健學院
17. 長康邨康富樓
18. 青衣警署
19. 綠悠雅苑        
20. 青衣邨宜業樓        
21. 楓樹窩體育館        
22. 長安總站

887 沙田馬場 -> 旺角 (柏景灣)
1. 沙田馬場總站
(大埔公路-沙田段, 青沙公路, 呈祥道, 葵涌道)
2. 美孚站
3. 荔枝角站
4. 昌華街        
5. 元州邨
6. 深水埗九江街        
7. 深水埗北河街
8. 深水埗楓樹街        
9. 旺角警署
10. 西洋菜南街
11. 旺角街市        
12. 銘基書院        
13. 帝柏海灣        
14. 奧運站
15. 海富苑
16. 旺角 (柏景灣) 總站

Thanks for reading
Wallacetylt 發表於 2021-10-26 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
德士古道巴士可以左轉大窩口道嗎?
 樓主| KW2523 發表於 2021-10-26 18:52 | 顯示全部樓層
Wallacetylt 發表於 2021-10-26 18:13
德士古道巴士可以左轉大窩口道嗎?

個位闊度同反方向左轉出去差唔多 (但條線窄D唔發得尾)
如果930堆12.8行到個位我諗12米MMC都行到反方向左轉入去

行唔到嘅話就唯有兜返熊貓酒店食或者將大窩口客送去48X/73X/278X換行梨木樹...

kmb71k 發表於 2021-10-26 20:25 | 顯示全部樓層

青衣自己開一條好過啦
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| KW2523 發表於 2021-10-27 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-10-26 20:25
青衣自己開一條好過啦

問題係馬場需求武肺之下本身太低, 先會向現有路線加多堆服務範圍, 再開新線只會加劇載空...
tt777 發表於 2021-10-27 00:30 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-10-27 00:03
問題係馬場需求武肺之下本身太低, 先會向現有路線加多堆服務範圍, 再開新線只會加劇載空... ...

1. 青衣會唔會坐一條經哂荃葵去青衣嘅線已經係問題2. 848 城隧轉 49X / 0066 大圍轉249X 仲快過你個建議
3. 行車里數長咗咁多但新增客唔多,對厹來講冇咩好處,分分鐘開條新嘅仲好。
4. 848 收緊 $31.7,就算客量偏低(未至於好似811/802咁要cut),都容易回本

樓主| KW2523 發表於 2021-10-27 06:18 | 顯示全部樓層

tt777 發表於 2021-10-27 00:30
1. 青衣會唔會坐一條經哂荃葵去青衣嘅線已經係問題2. 848 城隧轉 49X / 0066 大圍轉249X 仲快過你個建議
...

1/2其實都適用於889, 以至893同紅館嘅41R
散場線都係for客唔駛行就有得直達, 對區內一段直接走線要求其實比常規線低 (新東去新西就更加)
同埋假設馬場去新增直達地方嘅客量冚唔到增加嘅油錢, 用多架車同司機開條線咪仲衰?

currypig 發表於 2021-10-27 08:11 | 顯示全部樓層
同意887 可以改尖山服務返美孚至深水埗一段
848 改唔改都無咩所謂
青衣唔想陪兜,可以考慮向 869 埋手,
來個E43 2.0 版本,將佢都改埋行尖山
先落青衣,然後先上大欖隧道返原線
落車拍咭回水
ate214 發表於 2021-10-27 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2021-10-27 08:11
同意887 可以改尖山服務返美孚至深水埗一段
848 改唔改都無咩所謂
青衣唔想陪兜,可以考慮向 869 埋手,

869就係唔想俾大欖既隧道費先兜大圈
應該唔會咁改