hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴經營老化問題
開啟左側

九巴經營老化問題

ATE7025 發表於 2021-10-28 22:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

紅公司嘅營運手法好似完全跟唔上時代嘅步伐,顯得過時,間接降低左競爭力

唔知大家有冇發覺紅公司嘅路線好多時都冇改道嘅彈性,有啲路線嘅站同站之間其實有幾條路線可以選擇,但係偏偏公司就限死啲司機一定要行其中某一條路,變相拖慢咗行車時間,例如948,968,明明停完永吉街其實直接可以行永和街甚至係禧利街出去皇后街,960/961/978 亦都可以行禧利街出去皇后街,但係偏偏公司就一定要啲車行晒西港城,然後繁忙時間一多車埋急庇利街個站(尤其係九字頭車上客時間長),就頂死晒啲巴士,條龍可以排到去上環站,結果啲968 塞起上嚟由永吉街去皇后街都要12分鐘先到,人哋969 行永和街5-7分鐘就已經去到皇后街,其實九巴可以用返博愛迴旋處嗰招,向運輸署申請將永和街同埋禧利街納入巴士的替代路線,然後再喺站頭出通告叫班卡佬一到繁忙時間指定要用永和街出(948/968)同埋禧利街/摩利臣街出(934/936/960/961/978),減少返行車時間,起碼啲車冇咁易過鐘,亦都唔使搞到上環段咁趕客先

另外紅公司好多時反應都好慢,唔能夠因應乘客需求而變陣,例如某部份路線繁時跌哂客都可以唔減班(373,681),反而部份有潛力嘅路線就郁都唔郁,例如934A 回程頭班開得太遲,去到上環都6:30,但都可以企十幾個返荃灣,證明下繁直入荃富街同埋眾安街係有客,咁九巴就應該開多幾班,將頭班提早到去17:30啦,明明呢條線係可以比934更直接同930X競爭,而 934A其實贏面唔係細,只係暫時輸在知名度,對家930X 下繁越做越旺,由幾年前20分鐘一班冇客做到而家私下加到去9分鐘部,但都班班企人返荃灣,紅色鬼其實有張好牌喺手,既然咁想追住黃色鬼去打,點解唔將934A發大嚟做?另外249X 都係一樣,最近條線俾人篤爆上繁7:00-8:00 基本上所有班次全部都頂哂閘出青衣,某幾個班次直情要靠後門先上到車,車上逼到傻,但係九巴都側側膊唔加班,其實呢條線繁忙時間好應該加到去15分鐘一班

仲有九巴應該搞下啲站位問題,好多地方啲巴士站都黐埋一舊,一去到繁忙時間啲巴士就排晒長龍,典型例子一定係創紀之城,荃葵青線,元天線,上水線全部塞晒喺唔夠20米嘅距離,結果啲巴士淨係排隊埋站都排幾分鐘,但明明前面30-40米係可以擺多幾個站。仲要唔止一個站係咁,成條觀塘道加加埋埋不知幾多站都係黐埋一舊,一到繁忙時間啲車都唔知浪費咗幾多時間排隊埋站,咁搞法其實係巴士公司自己玩死自己,其實好趕客,亦都降低左自己嘅競爭力。例子多到數唔晒,菲林明道,太古廣場,西隧北行,荔枝角站全部都係啲巴士站位全部黐埋一舊,但明明前面仲有好多位可以放站柱,點解唔可以盡量拉闊站入面每條線上客位置嘅距離?咁就唔使啲巴士浪費咁多時間去排隊埋站

WN4156 發表於 2021-10-28 22:46 | 顯示全部樓層
九巴經營冇老化,係老化就唔會巴士由10-15減到20-25加收車。
Choi 發表於 2021-10-28 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層
淨係加士居道上唔上橋已經分到兩間公司
ate214 發表於 2021-10-28 23:13 | 顯示全部樓層

我只講你第一點
如果你覺得行禧利街好好實在太天真
個垃圾燈位分分鐘直行到西港城都快過等

同一位置不乏有車長自由發揮
kay 發表於 2021-10-28 23:21 | 顯示全部樓層
都要運吉比唔比改

好似城巴
如果當年投到290 安達臣
今日可能都唔駛蝕大本
所以運吉係有能力決定間公司命運
世界很簡單 人類很複雜
tunghang 發表於 2021-10-28 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層

創紀之城個站位再擺前,cut線落隧道會有難度觀塘堆站係咁集中既就唔使分咁多月台
ANA 發表於 2021-10-28 23:33 | 顯示全部樓層

九龍公司行ISO,有好多走盞位佢地都唔會博,公司話乜就乜。
YY487 發表於 2021-10-28 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-10-28 23:55 | 顯示全部樓層
運輸署唔比做嘅話講咩都無用
而家下繁唔少 934 935 960 961 968 已經用永和街 / 禧利街出干諾道

至於咩巴士站問題 , 對面海公司一樣災難 , 英皇道沿線好多線都係放埋一齊求其停就算
係近期七海同電廠街終於重組 , 但其餘站都係塞埋一舊
andy92 發表於 2021-10-29 00:12 | 顯示全部樓層

繁時特別線唔係無加班,只係睇地區

好似 960B 可以兩年間由 4 班加到 8 班,打到 962C 應一應