hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 搭完九巴40P,發覺真係有唔少人以為40P等同40 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 搭完九巴40P,發覺真係有唔少人以為40P等同40

ricky 發表於 2021-10-29 10:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

40P 紅萼樓往梨木樹邨

26/10/2021

上落客記錄
(紅萼樓前,全車少於10人)
13:50 紅萼樓 +1 (即是我)   有2人問40P係唔係等於40,車長問「唔係」,佢哋無上車

13:51 鑽石山站 +1
13:53 沙田坳道 +6   有3人上車後即落車,可能問過車長,佢哋知道呢架唔係40,唔上車
13:55 永光書院 +1
13:58 豐力樓 -1
14:04 華員邨 +24 全數都係學生,但有學生說車長無調校分段收費,但照拍八達通卡
14:10 打磚砰街 +1 -4
14:12 石籬大隴街 -11
14:18 石籬邨石佳樓 +1
14:20 石排街石歡樓 +4 -4
14:23 石蔭邨 -8
14:26 石圍角新村 -1
14:27 梨木樹邨 -4 (包括我)

_____________________________________________________________________________________
40P 梨木樹邨往鑽石山站

26/10/2021

上落客記錄
(梨木樹邨前,全車少於10人)
15:46 梨木樹邨 +3 (包括我)
15:48 梨木道 +2
15:51 石蔭東邨 +2
15:53 安蔭邨豐蔭樓 -1
15:54 石籬邨石佳樓 +1 -1
16:07 豐力樓 +1
16:09 黃大仙站 -1
16:09 沙田坳道 +1
16:10 鑽石山站 +2 -1 (即係我)

___________________________________________________________________________________
搭後感受
1. 喺紅萼樓同黃大仙都有人問司機40P係唔係等於40,可以照去葵芳至大窩口。如果乘客問都唔問就上車,就好易搭錯車。一般乘客以為40P係40嘅「加班車」,大家總站都係寫去「荃灣」,但中間路段完全唔同,好易搞亂。九巴應該加以宣傳兩條線嘅分別,例如喺40P電牌寫類似「經:北葵涌、梨木樹」嘅字眼
2. 來往華員邨至如心廣場嘅學生客量不可忽視,九巴可考慮提早觀塘開出頭班車時間,以吸呢段乘客,甚至可加密中午放學時段(疫情期間大部分學校都只有半日授課)嘅班次去吸學生客。
3. 往荃灣方向和宜合道上石排街一段勁多燈位,路窄又易塞車,咁返去梨木樹打後會比出九龍用多兩個字。40P開線時石排街只係單向出九龍,但而家已改為雙向,青山公路又可以右轉石排街,如果40P願意犠牲唔停打磚砰街同大隴街總站,改為青山公路右轉石排街,快好多。
4. 搭40P由梨木樹出東九龍,快過搭36M轉40或290,非繁時搭40P又無咁迫人,始終用山上行青山公路直接過行葵涌道,唯回程受制於和宜合道至石排街嘅擠塞問題,可能慢過40或290轉36M。

歡迎討論﹗如此條目需轉版,請代為安排﹗

前荃葵青區居民
YY487 發表於 2021-10-29 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| ricky 發表於 2021-10-29 10:35 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-10-29 10:29
呢版近期有個風氣就係覺得路線編號唔重要

我傾向約定俗成,編號原本係咁,之後就盡量唔改,但發覺40P同40的混淆比想像中大。
前荃葵青區居民
neoplan720p 發表於 2021-10-29 10:45 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-10-29 10:29
呢版近期有個風氣就係覺得路線編號唔重要

一、乘客本身有責任上車前睇清楚架車去邊經邊。
二、經過左咁多年發展,路線編號安排、分佈混亂就一定。但要執既話,就一定要大執。
問題係,大執既話,又有幾多人接受到?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| ricky 發表於 2021-10-29 10:51 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-10-29 10:45
一、乘客本身有責任上車前睇清楚架車去邊經邊。
二、經過左咁多年發展,路線編號安排、分佈混亂就一定。 ...

我覺得編號唔使改,但在電牌加上「經:北葵涌、梨木樹」嘅字眼,好似X42C都寫「特快->青衣」嘅字眼,同分別佢同42C。
前荃葵青區居民
gkjkjk 發表於 2021-10-29 10:51 | 顯示全部樓層
青山公路右轉石排街要用短過11米車, 個人未見過九巴暫時有車咁轉, 反而相反方向石排街右轉青山公路一樣限制路口就見過九巴私走
lsc04d11 發表於 2021-10-29 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層

我琴日搭嗰架寫石圍角 所以冇乜事 反而有人問去唔去到荃灣站附近。 和宜合道運動場又有人問去唔去三棟屋   啲問題都好怪  香港怪人真係好多  最怪係問三棟屋嗰個 三棟屋又冇落 海壩村又冇落。。。。   所以不能一概而論  呢堆人啲路線點改名 點改得好 都係會問或者會搭錯車 救唔到
gkjkjk 發表於 2021-10-29 10:53 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-10-29 10:51
我覺得編號唔使改,但在電牌加上「經:北葵涌、梨木樹」嘅字眼,好似X42C都寫「特快->青衣」嘅字眼,同分 ...

X42C同42C一樣好多人上錯, 只不過時間過耐咗大家都知分別
就例如朝早38P都好多人上錯車以為跟38, X42P都以為跟42C, 要唔睇號碼上錯車既點寫都會上錯
kei_hk 發表於 2021-10-29 10:56 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-10-29 10:35
我傾向約定俗成,編號原本係咁,之後就盡量唔改,但發覺40P同40的混淆比想像中大。
...

過多一排﹐乘客就會了解係2條唔同的路線﹐熟客就自然唔會有混淆。

了解的方法包括 : 上車時問司機﹑自己去check(app/網頁/乳豬紙)﹑自己中伏坐一次。

至於生客﹐你用乜野number﹐只要無去預先做功能﹐情況都係一樣﹐都係要上車問司機/中伏。

之前 X42C 全日﹐初期咪一樣唔少人以為會經華員村一帶﹐結果咪偶然有人中伏 / 上車問司機後落番車。
而家﹐只有自己傻下傻下﹐眼花花睇漏左個X字的人中伏囉。上車問司機的人﹐已經係好少。

61233 發表於 2021-10-29 11:11 | 顯示全部樓層