hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 工聯會派巴士佬選立法會
開啟左側

工聯會派巴士佬選立法會

teddybus 發表於 2021-10-31 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-10-30 23:11
交通事務委員會討論範圍很大,以往業界代表主要關注渡輪、的士、小巴、邨巴業界,另一位前鐵路公司主席則 ...

Well again 佢係巴士佬,but not巴士迷
HY1012 發表於 2021-10-31 09:44 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-10-31 08:14
Well again 佢係巴士佬,but not巴士迷

巴士迷就識巴士? 唔好講笑啦有D區議員搵巴士迷做助手咪搞到一鑊粥, 仲得罪隔離區添

唔通mirror fans 就一定識演藝娛樂藝術啦

teddybus 發表於 2021-10-31 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
HY1012 發表於 2021-10-31 09:44
巴士迷就識巴士? 唔好講笑啦有D區議員搵巴士迷做助手咪搞到一鑊粥, 仲得罪隔離區添

唔通mirror fans 就 ...

Well what I mean is 巴士迷先或者會有興趣喺交通政策畀意見,but 巴士佬嚟講,除非影响佢份工,否則個人唔認為佢哋會喺交通政策有意見

至於啲意見係好定廢,我就無意評論
MrLau 發表於 2021-10-31 19:41 | 顯示全部樓層

HY1012 發表於 2021-10-31 09:44

唔通mirror fans 就 ...

咁交通事務唔係淨係巴士嘅,巴士迷諗嘢都唔全面,我無話做呢啲位要十八般武藝,但係識交通政策係份內事
MrLau 發表於 2021-10-31 19:50 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-30 18:38
出賣工人聯會有名你叫都唔識的話
真係唔知話你天真定低能

唔通職工盟能代表工人咩?搞暴動,攬炒搞到好多工人失業/開唔到工,咁算幫工人爭取權益?
爭取工人權益唔係硬碰硬就掂嘅
職工盟都解散咗咯,工聯會就係最大工會組織,一樣係為工人爭取權益,而且比較易話為
JX9097 發表於 2021-10-31 19:52 | 顯示全部樓層
MrLau 發表於 2021-10-31 19:50
唔通職工盟能代表工人咩?搞暴動,攬炒搞到好多工人失業/開唔到工,咁算幫工人爭取權益?
爭取工人權益唔係硬 ...

大而無當
當之無愧

P.S. 呢個世界唔係樣樣都二次對立
eternalflame 發表於 2021-10-31 19:55 | 顯示全部樓層

爭取工人權益最終就係保住老闆權益,咁樣叫新時代新工運?
你唔好唔記得工聯會先係放炸彈嘅鼻祖

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
nwfb1601 + 1 + 10 工聯會係放炸彈嘅鼻祖
MCMoore + 2 + 10 幾時都企喺打工仔對面

查看全部評分

cky 發表於 2021-10-31 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層

呢位新版友一嚟到就發表維穩 post
又將交匯犬公式的內容擺上嚟
將武廢嘅問題推晒落社運度
仲緊隨喉舌話係暴動

言文之間跟本就唔似係新站友
eternalflame 發表於 2021-10-31 21:12 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-10-31 21:08

一起底就見到晒啦,咩「黑暴」影響通關喎

MrLau 發表於 2021-10-31 21:36 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2021-10-31 21:08

穩定唔好唔通混亂好咩?社會亂,巴士司機同乘客都唔會好過。國安法下,愛國者治港,反中亂港者出局,任何公職,包括民意代表,都要愛國愛港,立法會不嬲要宣誓效忠特區同基本法。
香港係中國一部分,唔鍾意可以離開,唔好留喺度。
要記住,italk係討論交通嘅論壇,屬於所有交通迷,唔係黃絲嘅論壇。
言歸正傳,有巴士司機代表為勞工(特別係同行)發聲,點都唔係件壞事,希望佢地切實為工人爭取權益,推動政府改善窮人嘅處境。