hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議修改新巴796S號線
開啟左側

建議修改新巴796S號線

nchmt 發表於 2021-10-31 22:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景
1. 調景嶺區(彩明、健明、善明邨)及將軍澳南居民有出入觀塘直達車的需要及訴求;
2. 未有巴士服務覆蓋翠嶺路近健明邨的範圍;
3. 增設將軍澳南前往調景嶺的短途車廉價服務;
4. 週末市民有出入將軍澳南及觀塘購物的需求。

路線
將軍站 → 觀塘(裕民坊)
1. 將軍澳站
2. 將軍澳廣場,寶邑路
3. 怡明邨,至善街
4. 播道書院,至善街
5. 海天晉,唐俊街
6. 藍塘傲,唐賢街
7. 調景嶺站,景嶺路
8. 彩明苑彩貴閣,彩明街
9. 都會駅,彩明街
10. 匯知中學,翠嶺路
11. 健明邨明域樓,翠嶺路
12. 將軍澳隧道巴士轉乘站
13. 觀塘站,觀塘道(西行)
14. 創紀之城5期
15. 創紀之城,觀塘道(西行)
16. 牛頭角站,觀塘道(東行)
17. 創紀之城,觀塘道(東行)
18. 觀塘(裕民坊)

觀塘(裕民坊)→ 將軍澳站
1. 觀塘(裕民坊)
2. 創紀之城5期,觀塘道(西行)
3. 創紀之城,觀塘道(西行)
4. 牛頭角站,觀塘道(東行)
5. 觀塘市中心,觀塘道(東行)
6. 觀塘游泳池,觀塘道(東行)
7. 觀塘警署,將軍澳道
8. 將軍澳隧道巴士轉乘站
9. 彩明苑彩富閣,景嶺路
10. 彩明苑彩貴閣,彩明街
11. 健明邨,景嶺路
12. 健明邨明宇樓,翠嶺路
13. 維景灣畔,翠嶺路
14. 將軍澳中心,寶邑路
15. 天晉III,至善街
16. 海天晉,唐俊街
17. 播道書院,至善街
18. 寶盈花園,寶邑路
19. 將軍澳站

班次
將軍澳站開
星期一至五
0530 - 0630 班距20分鐘
0630 - 0800 班距30分鐘
*1310 - 1340 班距10分鐘
*1400, *1430
1700 - 2200 班距30分鐘
0030, 0110

星期六
0530 - 0630 班距20分鐘
0630 - 1200 班距30分鐘
1200 - 2200 班距20分鐘
2200 - 0030 班距30分鐘

星期日及公眾假期
0530, 0600
1000 - 2200 班距20分鐘
2200 - 0030 班距30分鐘

觀塘(裕民坊)開
星期一至五
0630 - 0730 班距15分鐘
0820 - 0900 班距20分鐘
*1310 - 1340 班距10分鐘
*1400, *1430
1530 - 1630 班距30分鐘
1630 - 1730 班距20分鐘
1730 - 1900 班距15分鐘
1900 - 2100 班距20分鐘
2100 - 2400 班距30分鐘
0040, 0110, 0150

星期六
0640 - 1210 班距30分鐘
1210 - 0010 班距20分鐘
0050, 0110, 0150

星期日
0610, 0640
1050 - 2310 班距20分鐘
2310 - 0110 班距30分鐘

*只限上學日

收費
軍澳站開
全程收費 $5.7於健明邨明域樓前落車 $3.9
轉乘優惠:將軍澳隧道轉車站各新巴城巴路線
首程792M 往將軍澳站 後往觀塘減$1.0

觀塘(裕民坊)開
全程收費 $5.7
彩明苑彩富閣站起 $3.9
轉乘優惠:將軍澳隧道轉車站各新巴城巴路線
次程792M 往西貢 減$1.0

kmb71k 發表於 2021-10-31 23:50 | 顯示全部樓層

當年796A併入796S都叫做唔住既時候
796S開番全日似乎係妄想

而家老九296A都係靠批轉乘客撐住
如果冇轉乘優惠一樣難捱

以上回應,是否可行?是否合適?
天空之神 發表於 2021-11-1 12:27 | 顯示全部樓層
其實 796S 個 S 都變左深宵晨早服務啦
放過佢啦

地底快太多
.
BUSFANS 發表於 2021-11-2 01:51 | 顯示全部樓層

應該將頭幾班同尾幾班拉入康城開

因為康城而家通宵交通實在太差
Quanta 發表於 2021-11-2 11:51 | 顯示全部樓層
796S 收得平, 新巴唔想做咁款
而且將隧同觀塘咁塞, 巴士競爭力一定唔夠客收支平衡

掉返轉諗下將藍開咗之後, 有冇得改道好過
LN92830 發表於 2021-11-2 19:57 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-11-1 12:27
其實 796S 個 S 都變左深宵晨早服務啦
放過佢啦

單係地底唔夠架.

叫九巴開條彩明經將南, 將隧來往觀塘道及削減296A嘅班次.
一黎又多個地底以外嘅選擇, 二黎又可以經觀塘道轉乘其他九巴路線.

可謂「一家便宜兩家著」.

Citcalag 發表於 2021-11-2 23:45 | 顯示全部樓層

先唔同你講呢條線開來有無用,我只係想講觀塘方向,將軍澳站出來兩盞燈4分鐘,播道食兩次燈4分鐘,藍塘傲一盞燈2分鐘,調景嶺站燈2分鐘,兜入調景嶺巴總又2分鐘,彩明街食兩次燈4分鐘,兜入翠嶺路又3分鐘

算罷啦

而且兜入翠嶺路,平均來計,唔見得大部份座會行少左

如果你話用來特快上將轉,反而可以做下一兩班早繁特快:藍塘傲泊街 > 天晉三 > 播道 > 富康 > 廣明上公路

將南本身道路網絡太差,全日線直出就注定無得玩

樓主| nchmt 發表於 2021-11-3 07:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-11-2 11:51
796S 收得平, 新巴唔想做咁款
而且將隧同觀塘咁塞, 巴士競爭力一定唔夠客收支平衡

我夠膽賭將藍隧道開左就變兩邊一齊塞
 樓主| nchmt 發表於 2021-11-3 07:40 來自手機 | 顯示全部樓層
LN92830 發表於 2021-11-2 19:57
單係地底唔夠架.

叫九巴開條彩明經將南, 將隧來往觀塘道及削減296A嘅班次.

宜家繁時296A啲客已經冇以前咁旺盛
遲啲開多幾條將軍澳直通唔同區既車
宜家有計畫去馬鞍山 美孚 青衣 大埔
再減下班 越倒越多客真係搞唔掂
 樓主| nchmt 發表於 2021-11-3 07:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2021-11-2 23:45
先唔同你講呢條線開來有無用,我只係想講觀塘方向,將軍澳站出來兩盞燈4分鐘,播道食兩次燈4分鐘,藍塘傲一 ...

我承認將軍澳啲燈位真係好西
咁係將南角度黎講又真係唔算特快既
我既原意係想佢地多一個選擇同埋快少少出到九龍(相比796P同埋行出將軍澳坐鐵)