hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 171減班
開啟左側

[路線消息] 171減班

EvilKo 發表於 2021-11-4 15:03 | 顯示全部樓層

kenytw 發表於 2021-11-3 22:31
可能係同深灣o個三條線 (48, 72A, 75) 都用得12米有關,因為城巴有唔少南區線係用唔到12米車。

講番正題 ...

我就真係諗唔起除左數碼港、置富、華富北以外南區西部有邊個總站有城巴路線有車型限制
好似72/592呢啲多客線就成日出架9頭唔知做乜
HR1377 發表於 2021-11-4 17:31 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2021-11-4 15:03
我就真係諗唔起除左數碼港、置富、華富北以外南區西部有邊個總站有城巴路線有車型限制
好似72/592呢啲多 ...

城巴南區路線只要途經赤柱、置富、堅道/般咸道、司徒拔道、大坑道等都有用車限制
7,71其實可以用12米,但城巴傾向派11米

98因為成都道總站唔夠位擺兩部車才使用11.3米或以下
AtrHenu 發表於 2021-11-4 17:37 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-11-4 17:31
城巴南區路線只要途經赤柱、置富、堅道/般咸道、司徒拔道、大坑道等都有用車限制
7,71其實可以用12米, ...

不如實際D 98學595一樣轉循環線咪可以解決成都街擺車問題,反正多年來架車到香港仔落完客轉牌就即刻俾人上車.
KG1428 發表於 2021-11-4 20:41 | 顯示全部樓層

因為金鐘站的東鐵線月台
只需下一層就可係南港島線月台
比起東鐵線紅磡站行上行落和塞堅拿道天橋之苦

因為171會在東鐵線延至金鐘後,所受的影響更大
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
hp8961 發表於 2021-11-4 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層

171都幾神奇,走線冗長,途經多個塞車位,通咗SIL後大量跌客就係預料之內。但係勢估唔到嘅係171都竟然有唔少客喺地鐵回流,再加上南區出紅磡啲人係繼續坐171唔會坐鐵,所以難怪兩巴仲肯密密開。 171基本上繁時跌得最勁,慘不忍睹(尤其171A),但係非繁減咗做10-15分鐘一班之後部份時段係可以坐到滿晒,難怪有時週末肯開8分一班(非兩巴交接時段),仲密過592 。

所以今次減班算係減得唔係太過分。
 樓主| FBI2 發表於 2021-11-4 23:04 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2021-11-4 21:59
171都幾神奇,走線冗長,途經多個塞車位,通咗SIL後大量啲客就係預料之內。但係勢估唔到嘅係171都竟然有唔 ...

係好神奇,171除左早繁外,大部分時間D客量都屬中高水平,當然差過107少少啦.

黃竹坑係好奇怪,近黃竹坑站那幾幢樓返工既,一定揀地鐵,但黃竹坑道返工既,多數搭番巴士走人,171單係黃竹坑道東行可以上到坐滿.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kenytw 發表於 2021-11-4 23:05 | 顯示全部樓層

hp8961 發表於 2021-11-4 21:59
171都幾神奇,走線冗長,途經多個塞車位,通咗SIL後大量啲客就係預料之內。但係勢估唔到嘅係171都竟然有唔少客喺地鐵回流,再加上南區出紅磡啲人係繼續坐171唔會坐鐵,所以難怪兩巴仲肯密密開。 171基本上繁時跌得最勁,慘不忍睹(尤其171A),但係非繁減咗做10-15分鐘一班之後部份時段係可以坐到滿晒,難怪有時週末肯開8分一班(非兩巴交接時段),仲密過592 。

所以今次減班算係減得唔係太過分。

始終由SIL沿線搭鐵去東鐵沿線,要轉三次車,尤其係尖沙咀站行去尖東站都幾係野。
相比之下,171直接去到紅隧口(紅磡站),方便得多,不過遲D東鐵過埋海就……。

Boeing 777-267ER
hp8961 發表於 2021-11-4 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-11-4 23:04
係好神奇,171除左早繁外,大部分時間D客量都屬中高水平,當然差過107少少啦.

黃竹坑係好奇怪,近黃竹坑站那 ...

神奇在星期六日雖然啲人唔趕時間,但係日間中段永遠都成車人陪我塞車塞成差唔多一個鐘車先去到旺角,有時海怡上車人數仲多過利東。例牌塞車時段鐵路車程更具優勢之下完全估唔到南區有咁多人紅磡之後先落車。

不過一至五朝早返工時間個個用錢買時間,171系列就真係好差,所以理解減到17分一班。試過有一排搭開08:36/08:51/09:07 171,過咗紅隧上層有時真係得返我一個。但係過咗返工時間,九點幾十點又多番啲唔趕時間嘅人搭171去旺角甚至深水埗。

減完嘅班次更明顯反映唔同時段嘅需求,同時反映到紅隧最塞車嘅時段。
hihiman 發表於 2021-11-5 11:05 | 顯示全部樓層
kenytw 發表於 2021-11-4 23:05
始終由SIL沿線搭鐵去東鐵沿線,要轉三次車,尤其係尖沙咀站行去尖東站都幾係野。
相比之下,171直接去到紅 ...

171 都只係俾$15 隧道費
唔好忘記仲番九龍仲有堅拿道西呢個神奇分站, 隨時一站上30-50 人,
位位$10.6 wo, 好做過成堆南區線啦