hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [屯南過海] 建議重組962系列, 提升962P至半全日, 提早96 ...
開啟左側

[屯南過海] 建議重組962系列, 提升962P至半全日, 提早962X頭車

tonychow 發表於 2021-11-5 10:13 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-11-4 16:32
見到城巴咁多年來都冇大執過早繁服務,個人認為城巴想玩大執的機會唔大,重大改動分分鐘趕走客。所以早繁 ...

我一排無搭,屯赤開咗咁耐有幾大影響,我未實測
但係其實仲要計嘅係上車時間,以前搭 59M/X,慢嘅原因係因為新屯中 / 龍門居本身多人上車,而巴士等客拍八達通上車真係好慢 當然我同意時間個 variance 其實好大,因為泳池直去未必一定要等燈
但留意返你個方案下,962P 有一班客會因為貪快所以上咗新嘅 962A,所以下游湖景邨三站應該會多咗位先啱
而湖碧樓上車通常都仲有位坐;湖翠樓本身就可以行去兆山苑上車(一來其實可以考慮吓移前/加多個站位,二來湖翠樓本身就比較少人等車),加上天橋設計問題,湖景路以東嘅乘客去悅湖總站上會快過湖翠樓好多
所以如果你問我擔唔擔心屯門碼頭一站打爆架 962A,我比較少 concern

樓主| 2076 發表於 2021-11-8 22:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-5 09:37
但其實好似962X
減左班應該少人搭佢去屯市
唔知影響有幾大

正常來說來往屯市,首選都係960,除非由銅鑼灣入屯市就962X優勢較大,否則都係揀960>968為多,尤其是出市區方向站位係差啲。

主要逆通勤時段因為冇2拆3,962X的班次係冇減過,即係非繁來往屯市的外區客都係可以用番同樣的班次的962X。

影響就一定有少少,但屯碼尤其湖景路密左車,962P非繁行青山灣,對青山灣又有巨大吸引力,而且拆到962B開拓成個新的掃管笏市場,其實重整點都應該會有好處。

出面已經有風聲話962系列出年RPP會大執,早繁的962就基本上肯定榜上有名,回應置樂訴求開962X早繁都應該好大機會會實行,但個人希望會半全日2拆3,咁樣對城巴、乘客都有好處。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-11-8 23:00 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-11-5 10:13
我一排無搭,屯赤開咗咁耐有幾大影響,我未實測
但係其實仲要計嘅係上車時間,以前搭 59M/X,慢嘅原因係因 ...

個人認為962P的貪快客本身就唔會搭962P,而係一路用緊59M/59X轉960/961的方法出市區,所以962A行龍門路出,十居其九都係搶九巴的新客,而962P下游湖景邨的座位數應該唔會有大變化。962A本身去到湖景路就坐滿8-9成座位,本身架車就唔多空間留比龍門路客,換言之,龍門路的上客數目唔會多過59M/X,即係停站時間都只係有限數,但城巴係近乎0成本咁搶到客,而本身962A係飛走轉車站,悅湖/湖景路以東的962A客亦都唔會因為行左龍門路而唔搭962A,因為包有位又唔係慢,湖翠樓的962A客唔想行龍門路仲可以揀大量班次的962P,基本上對現有乘客的影響係微乎其微。

至於如果962A擺屯門碼頭,行悅湖出,就算頭兩站唔打爆962A,去到悅湖都只會得番窗口位,咁到時悅湖反枱的機會都唔細,龍門居開962P,其實flyer班次係有能力頭兩站已經打爆座位,962A本身班次仲少過962P,屯碼嫌962P唔穩陣有機會企,湧去搭962A都唔出奇。

另外出面已經有風聲話下年RPP會重組962系列,早晚繁服務重整機會極高,係唔知城巴會唔會搞埋半全日2拆3,令掃管笏可以半日有車出港島,以及屯碼可以有好過現時962X單飛的服務。如果城巴重組係962B來回入埋掃管笏,又唔搞下962X的話,咁就真係自取滅亡。

抗議962B重組
還我962全日服務
tonychow 發表於 2021-11-9 13:49 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-11-8 23:00
個人認為962P的貪快客本身就唔會搭962P,而係一路用緊59M/59X轉960/961的方法出市區,所以962A行龍門路出 ...

你呢個講法有少少似因為湖景路、悅湖無九巴競爭,所以行龍門路慢 2-5 分鐘唔係大問題,但有同九巴競爭嘅路段又想搶客,呢個方向有少少唔係幾好
如果真係好堅持悅湖要頭站嘅話,我會依然建議 962P 拆兩條,同樣一條龍門居開一條蝴蝶開;但龍門居開條線可以考慮經完湖山路後兜入悅湖一圈先上公路
咁嘅話對貪快同總站客都有相當嘅平衡,而加上龍門路左轉湖山路唔使等燈,計落都係等咗多診所外面枝燈一次,不論等燈定里數上都會快過依家 962P
至於湖畔、湖翠樓兩個站本身上 962P 都無位坐,到時就睇幾多人行去悅湖尾站搭

tonychow 發表於 2021-11-9 14:26 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-11-8 22:49
正常來說來往屯市,首選都係960,除非由銅鑼灣入屯市就962X優勢較大,否則都係揀960>968為多,尤其是出市 ...

其實屯市仲有個兩個問題
一來港島上車站位唔同,而行干諾道中有時的確順暢過電車路塞燈;落咗車後其實直行已經到屯市,熟路無想像中咁遠,去華都就更勝一籌
另一樣野係屯門區內流水,屯官中返碼頭其實好多人等 962X;同路嘅只得返 K52,但因為唔經美樂而且要兜入悅湖,所以對唔少人係唔吸引

lsc04d11 發表於 2021-11-9 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層
亂到乜咁。。。。宜家啲分支多 但起碼記到就ok 睇完你篇野 將三個區四條線都用同名。。。。真係。。。。。 但又會為豪景班次改962F...
 樓主| 2076 發表於 2021-11-10 00:27 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-11-9 13:49
你呢個講法有少少似因為湖景路、悅湖無九巴競爭,所以行龍門路慢 2-5 分鐘唔係大問題,但有同九巴競爭嘅 ...

但係將962P拆2,就算硬兜悅湖,美樂點都係少左一半班次。同埋成個碼頭區都跌到落8-10分鐘一班,城巴未必保得住962P=車海 的印象。雖然我知龍門居/新屯中搭962P,因為湖翠路早繁成日塞車,所以唔算太快,但其實蝴蝶/美樂/碼頭/湖景,962P都係有絕對優勢,始終密車觀感太好。龍門居/新屯中都算係幾buy 962P的服務,起碼有位坐又密車係一定有吸引力。早繁城巴在碼頭區只需簡單cut走完全冇作用的962,而且將962A扔去龍門路補一補龍門路想快的客,兼同59M/59X同站位,引人落搭就得。儘可能都唔想大改班客的乘車習慣,始終城巴在碼頭區優勢就真係只限早繁。而且962P拆2,龍門居經湖山路、泳池走人,一來泳池暫時仲係停唔到站,二來龍門居+新屯中冇可能會有人肯企962P,單靠湖山路一個站塞企位,載客率有機會會好難睇,雖然就話可以將呢堆班次全部用機場車(flyer/行李架車),但為何唔用更有效率的962A,三來其實咁行都唔會搶到好多九巴客,因為想快的客都已經企左喺龍門站的59M/59X站位,而泳池燈陣點都慢過龍門站上皇珠路成10分鐘。962A仲有個優點就係唔駛入轉車站,其實入轉車站的962A vs 行龍門路但飛轉車站的962A,對悅湖來說後者甚至更有優勢。換言之,當962A入左轉車站都趕唔走客,宜家行龍門路但飛轉車站,班客都會接受,但未計如果962A可以靠龍門路客填滿架車的話,962A係大有加班機會,點都好過同962P在湖景爭食。

至於962X市中心,我上面係講左入屯門方向站位係好啲,都會有人考慮下搭962X入屯市,但出市區方向要人特登行去屯官等單飛962X,客量注定冇入屯門方向咁好。至於中環走線,一定係960/961電車路穩陣啲,皇后大道中日日塞,而且962X點密都唔會夠960密車,倒不如下繁/晚間抽資源做好962S/962G,唔搶屯市但搶番九巴手上的轉車客,難度點都低過搶中環-屯市客。962X流水問題,在日間多流水客用962X的時段 (i.e. 1600前),962X係用番現有班次,晚間流水客較少,962X減班都冇乜大問題。同樣的道理亦可套用在962B的青公流水客,係1600打後,962B先入掃管笏倒走流水客,日間多流水的時段,服務是沒有改變的。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-11-10 00:38 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-11-9 21:08
亂到乜咁。。。。宜家啲分支多 但起碼記到就ok 睇完你篇野 將三個區四條線都用同名。。。。真係。。。。。  ...

962F係因為同962B同時並存,但962B去銅鑼灣,962F去金鐘,所以有必要分番開個名。

我篇野會亂,主要係因為要講晒屯門南咁多區的改動。如果只係一個居民,其實係冇需要記晒962的所有分支,只需要知道自己區有乜車搭,尤其是往市區方向,見到有962系列就可以上車,唔駛理佢之後點行,而因此重組係冇改過任何往市區方向的站位,居民只需在同一站位等車即可。例如美樂居民見到早上仲有962P往港島,都係可以照上的。置樂就會知道全日都有962X可以搭,唔駛再記幾時先有962X頭班車。

(例外的是: 龍門居/新屯中的962A快車要過對面,但企原位都有962P,以及青山灣/三聖早繁多左962X可以揀,但企原站都仲有962)

至於往屯門方向,屯碼區只要記得多左架962S都番到屋企就得,962G/X962只係改左路線,一樣去到晒成個屯碼區。青山灣都係多左962S,但搭番繞經掃管笏時段的962B都係返到屋企。

唯一較為混亂的係晚間時段往港島,恆豐園/青善遊樂場要去置樂大快活門口搭962B往市區,以及屯碼區要識上962B,但同樣情況天水圍北969都已經做緊,相信熟客仔問題不大。

相反,如果將962B拆做一堆號碼,深井青龍頭客先會更加混亂。
抗議962B重組
還我962全日服務
DC3938 發表於 2021-11-12 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層
我可以話比你知,962X 11:00前已經坐滿窗口位過屯門南廠條橋,我諗930X 都無咁嘅客量,樓主建議個個時段要碼頭同置樂,下路連成一線!
tonychow 發表於 2021-11-12 10:38 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-11-10 00:27
但係將962P拆2,就算硬兜悅湖,美樂點都係少左一半班次。同埋成個碼頭區都跌到落8-10分鐘一班,城巴未必 ...

我無一個好確切嘅統計,我自己就覺得有唔少人想像中係美化咗 59M/X 轉 960/1 呢個組合
固然皇后大道中係塞車,但係如果係中上環上車嘅話,962X 有唔少唔差嘅站位,例如交廣 IFC 行去搭 962X 會易過去 960;相反其實內街因為電車路關係,等燈同埋站成日塞死(當然干諾道中都不定時塞死)
但我自己身為前碼頭區居民,只會覺得轉車站來回都係 far from attractive:回程 59M/X 如果無 259D 救亡,基本上日日都係最長果條隊;去程 960/1 轉車站已經成日樓梯企人上公路 + 留後,其實呢個搭車方案最大好處反而係月票平咗 🤔
不過如果擔心美樂疏咗,咁跟你拆法其實都唔大問題,只係我估計唔到唔同區嘅居民點樣反應