hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K58下繁遊河客量分享
開啟左側

[經歷分享/報告] K58下繁遊河客量分享

樓主| AE367 發表於 2021-11-7 11:32 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-11-7 11:12
如果你做到屯門輕鐵站內shopping就可以

可能我講漏咗,I mean在屯門站拍入,然後行去or搭一個站去屯門市中心買嘢,再在市中心站搭輕鐵返兆康(但不可以搭751)。
teddybus 發表於 2021-11-7 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2021-11-7 11:32
可能我講漏咗,I mean在屯門站拍入,然後行去or搭一個站去屯門市中心買嘢,再在市中心站搭輕鐵返兆康(但 ...

理論上你離開輕鐵站要拍卡出,再入任何輕鐵站要重新拍卡入。
 樓主| AE367 發表於 2021-11-7 13:32 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-11-7 12:17
理論上你離開輕鐵站要拍卡出,再入任何輕鐵站要重新拍卡入。

轉乘制度是MTR+LRT全程不多於2小時即可,只要第2程LRT落車唔拍出,在限時內搭返輕鐵返去即可,不過就要預返時間。
如果搭輕鐵轉K車,輕鐵同K車上車前同樣只有2小時俾你。如果想攞盡著數,落咗輕鐵就唔駛拍出,預返時間 shopping 完後先返輕鐵站拍出,再上K車即可。
teddybus 發表於 2021-11-7 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2021-11-7 13:32
轉乘制度是MTR+LRT全程不多於2小時即可,只要第2程LRT落車唔拍出,在限時內搭返輕鐵返去即可,不過就要預 ...

唔關轉乘事,自己睇以前嘅討論
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1183087-1-1.html
shakugan2005 發表於 2021-11-7 16:09 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-11-7 11:10
「D買餸客拍輕鐵入閘去市中心站, 唔出閘住, 2小時內買完餸再搭輕鐵出閘」唔該唔好亂教人,好似唔得㗎喎。 ...

「D買餸客拍輕鐵入閘去市中心站, 唔出閘住, 2小時內買完餸再搭輕鐵出閘」

點樣唔得? 依個係複雜的輕鐵票務問題,
1. 鳴琴站入閘, 搭505去市中心站落車唔出閘, 2小時內先返市中心站出閘, 依個實得!
2. 鳴琴站入閘, 搭505去市中心站落車唔出閘, 再去搭614/614P去兆康站, 去到兆康站係2小時內出閘, 依個實得!
3. 鳴琴站入閘, 搭505去市中心站落車唔出閘, 再去搭614/614P去兆康站, 於兆康站搭505/610/615/615P算唔算違規要罰錢?

之後就係複雜的輕鐵轉乘屯馬線問題
4. 如果3唔得其實都仲可以轉返重鐵落屯門站再轉過505返山景/良景? 結果係2小時內未又唔係搭緊果一程車
5. 如果2小時內搞唔掂, 兆康站搭屯馬線到尖東站, 尖沙咀站轉荃灣線往美孚站再搭屯馬線返去屯門站係唔係會退返錢當一程兆康站往屯門站?

之後返返去複雜的九巴轉乘問題,
6. 市中心站上A33X, 富泰上261返市中心算一程錢?
7. 屯門碼頭上259D, 富健花園上59M返屯門碼頭算一程錢?

2076 發表於 2021-11-7 17:02 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-11-7 16:09
「D買餸客拍輕鐵入閘去市中心站, 唔出閘住, 2小時內買完餸再搭輕鐵出閘」

點樣唔得? 依個係複雜的輕鐵票 ...

戴返個頭盔先。以下純粹一個小小屯門人的個人經驗,只作參考用。

1. 呢個情況係冇得捉的,可以放心使用。2. 係逃票,如果有查票員見到你由站外走入站冇拍卡,上左614/614P,理論上係捉得,但實際上捉唔捉到呢? 就係玄學問題。
3. 當2係逃票,3都係逃票,但撇除市中心比人捉的問題,事實上,兆康搭505/610/615/615P係絕對合乎規則,因為冇重覆車站。當然,505/610/615/615P最遠只能搭到去石排。

4. 冇問題,輕>西>輕 係冇問題。我經常更過份地用的係 K51>輕鐵一個站>K51,連青山公路沿線都可以只付一程錢來回市中心買野。不過要留意時間限制。
5. 呢個未試過

6. 261果程有龍運BBI,即係一程A33X錢就可以來回,因為A線轉乘只要係往市區方向,分段價上車都可以享用轉乘九巴優惠。
7. 呢個都冇問題,都係259D一程錢就可以來回,因為屯轉轉乘冇限分段同冇限地點。

抗議962B重組
還我962全日服務
shakugan2005 發表於 2021-11-7 17:23 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-11-7 17:02
戴返個頭盔先。以下純粹一個小小屯門人的個人經驗,只作參考用。

1. 呢個情況係冇得捉的,可以放心使用 ...

2點樣逃票? 有鳴琴站入閘紀錄搭左505過黎市中心站嫁喎? 跟住未過去轉614/614P往兆康囉, 咁查票員理得我上左屯門市廣場買野?

反而值得探討既應該係3, 去到兆康可唔可以搭505/610/615/615P返良景/大興方向, 港鐵D資料寫到唔清唔楚都唔知得唔得咁, 但應該好多人都咁樣用緊一程車過, 到佢查票果陣先再爭論

K51>輕鐵>K51好似唔得, 要K51>西鐵>K51先得, 十幾年前我試過輕鐵扣完積分優惠後收左幾毫, 再轉K51居然係要補返三個幾減果幾毫, 後面果程K51只會減(K51收費減輕鐵實際收費), 所以K51>輕鐵, 當輕鐵減完K51收費後收左幾毫, 再轉K51時會收(K51收費減輕鐵收果幾毫), 咁十幾年後既今日係唔係改左我就唔知, 衰過一次仲搭咩?

以前仲可以K51>西鐵屯門站同站出入>K51, 但港鐵改左條款同站出入冇得免費轉乘輕鐵/港鐵巴士

tt777 發表於 2021-11-7 17:27 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-11-7 17:23
2點樣逃票? 有鳴琴站入閘紀錄搭左505過黎市中心站嫁喎? 跟住未過去轉614/614P往兆康囉, 咁查票員理得我上 ...

2. 輕鐵只可以單一方向乘車,505(三聖方向)只可以轉507/614/614P/751往屯門碼頭/友愛,轉614/614P往兆康=坐回頭車(回程)
*PS. 輕鐵廣播有提醒乘客單程車票或已的確定的八達通卡只可作單一方向乘車,不可以作回程或重複車站使用
 樓主| AE367 發表於 2021-11-7 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
tt777 發表於 2021-11-7 17:27
2. 輕鐵只可以單一方向乘車,505只可以轉507/614/614P/751往屯門碼頭/友愛,轉614/614P往兆康=坐回頭車(回 ...

單一方向乘車冇理解錯只係不重複車站就得。其實我都問過港鐵職員,佢哋話搭輕鐵行大運是可當單一方向,只要不重複車站即可。

(eg:由屯門醫院去洪水橋,可以先搭去市中心,然後再由市中心搭去洪水橋。雖然可算作單一方向,但係第2程只可選擇614,如果搭751就會違規)

shakugan2005 發表於 2021-11-7 17:50 | 顯示全部樓層

tt777 發表於 2021-11-7 17:27
2. 輕鐵只可以單一方向乘車,505(三聖方向)只可以轉507/614/614P/751往屯門碼頭/友愛,轉614/614P往兆康= ...

505往三聖方向去到市中心站唔轉得614/614P往兆康方向咁點去到杯渡至鳳地各站? 反而去到安定先轉就值得相榷

輕鐵既複雜程度就係成日有D人話得有D人話唔得