hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 286M客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 286M客量

tszhinchan3 發表於 2021-11-6 21:55 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-11-6 17:01
佢「20分鐘」我估係錦泰苑去到鑽石山,不過大水坑站正正就喺錦泰苑隔籬,除非你晨早買咗九巴月票,唔係嘅 ...

馬鞍山街內人特別烏溪沙至市中心一帶唔多妥輕則兜一兜亞公角街,中則兜埋石門第一城(只限87D係中度,85X、680同682係重則),重則係去到第一城都唔肯上隧道(86c、40x)。
你個建議會令89D做唔到恆耀直出,而且錦駿苑入伙之後,馬鞍山路果邊會起巴士站,又有天橋通去欣安,到時欣安班人都大可能過橋坐快車。
所以我係建議「烏溪沙、馬鞍台、市中心、恆康街」同「恆耀、頌安、77區、大水坑」組合,可以參考980X同981P走線

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
黑白小王子 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

AV296-HL1875 發表於 2021-11-6 22:37 | 顯示全部樓層
286MAVBWU144PX6189
6/11/2021
時間
車站
上(+)
落(-)
車上人數
馬鞍山市中心總站
頌安總站
頌安邨
錦鞍苑
保泰街
德信中學
錦泰苑
亞公角
沙田醫院
大老山隧道
志蓮淨苑
鑽石山站總站
  大老山隧道

xxx
>馬鞍山
xxx

今日搭都數左客,無學生客情況下呢班任何時候車上人數都係少過一架19座小巴,來回過大隧都只係得10幾人

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
黑白小王子 + 5 多謝分享

查看全部評分

Justshamxx 發表於 2021-11-7 10:12 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-11-6 21:55
馬鞍山街內人特別烏溪沙至市中心一帶唔多妥輕則兜一兜亞公角街,中則兜埋石門第一城(只限87D係中度,85X ...

都係嗰句:我唔係要89D恆耀直出,我係要77區嘅人放心撒手286M,因為每兜多一段路仔出到大老山隧道(尤其是富安花園),保留286M嘅呼聲就會更大,到時會斷尾不成(類似93M、796S)。286M作為唯一一條[錦泰苑->亞公角街]不入富安花園嘅路線,同埋唯一一條[錦鞍苑->保泰街]、[海典灣->聽濤雅苑]不入欣安邨嘅九巴路線,倉猝取消會令當區買菜客嚴重不公(一唔係搭A41P,一唔係擒綠小(810)嗰幾級梯,虐待輪椅客)。呢兩點值得保留,喺我嘅重組方案裏面嘅[恆安、頌安、錦泰]往觀塘嘅路線中呈現。
至於欣安邨線,我唔排除攞佢延長去烏溪沙,改喺錦駿苑對出嘅馬鞍山路新設巴士站取代「欣安邨總站」,初期要陪兜富安巴總同埋小瀝源路嘅啦,之後都有重組空間嘅
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
天空之神 發表於 2021-11-7 10:47 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-11-7 10:12
都係嗰句:我唔係要89D恆耀直出,我係要77區嘅人放心撒手286M,因為每兜多一段路仔出到大老山隧道(尤其是 ...

將 89C 拉到頌安,81C 搬去馬市
咁就解決到區內線問題啦係咪

有好多數據都係講緊非繁 89C 直出無客
當然如果真係試個人唔反對,始終富安係入村對居民有利
亦唔涉及繁忙時間額外加車
但 89C 其中一個食糊位係石門,而大老山轉乘結構本身已經對 286M 有利(ie 平轉貴唔需要補錢)

77 區大水坑既output 真係好差

.
HV7025 發表於 2021-11-7 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
nchmt 發表於 2021-11-5 20:27
其實我感覺香港其實真係可以引進多啲單層車比啲有需要 但係又唔係好高客量既線 好過宜家好似呢啲線咁 明明 ...

喺香港,so called(巴士迷眼中嘅)廢線有好多
但單層巴士最大問題係,就算用喺呢啲廢線,繁時嘅客量用單層巴士都係頂閘上唔晒
另一篇文講載客量唔夠雙層巴士50%嘅線可以考慮取消,即是60幾個人,呢個客數擺落AVC度已經頂緊閘
(單層巴士內櫳後山唔好企,要做到額定嘅40人企位難度好高,實際載60幾個已經歡樂滿東華)
適合全天候用單層嘅路線,其實係好少

用雙層巴士130幾人嚟做統計基數,要做到減班門檻,確實係好易
不過數字嘅嘢,龍門任搬,要做大或者做死某條線,主觀意志佔咗大部分
其他版友都經常拎673做例子,如果單憑當年開早繁一班嘅客量數字,唔單只一班都唔使加,直頭可以往仙
但結果全日服務,全日大部分班次都唔只當年嗰班車嘅客量
如果當年巴士迷奉數據為神明咁拜,根本唔可能有呢條673
但如果掉番轉,有一日主觀意志嫌673賺錢少,以而家嘅客量唔算好標青,有心要郁佢嘅話,可以輕易拎到一堆客量差嘅數字,其實唔難
kay 發表於 2021-11-7 11:16 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-11-7 11:07
喺香港,so called(巴士迷眼中嘅)廢線有好多
但單層巴士最大問題係,就算用喺呢啲廢線,繁時嘅客量用單 ...

有辣有唔辣
拎單層所謂保住載客率
但同一時間人地依然用雙層計數
單層就變左個天花板矮左一半

好似條城巴43m
拎架單層就算爆晒
最繁忙時間載客率都係48-59%
結果比人多次減班

所以轉單層
除非條線唔打算cut
否則只會害左條線

世界很簡單 人類很複雜
teddybus 發表於 2021-11-7 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層

WN4156 發表於 2021-11-4 17:43
鑽石山三成合格,回程差D都祗可減班,未到281M嘅慘況,最多單層。

三成叫合格,冇兩成都只可減班,閣下啲要求都好低
leo_ku 發表於 2021-11-7 11:22 來自手機 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2021-11-7 11:59 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-11-7 10:47
將 89C 拉到頌安,81C 搬去馬市
咁就解決到區內線問題啦係咪

大老山轉乘,平轉貴係要補錢架.....
89C 轉 89D,都要執返你 $0.3
286M 轉 89D 的話,埋單都係變左 $9.40

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
黑白小王子 + 10 精闢見解

查看全部評分

HV7025 發表於 2021-11-7 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-11-7 11:22
你搵673比又係比喻失當,
第一,聯和墟出港島搭鐵你知唔知要轉幾多次車先得?
第二,北區區域重組下373A ...

我只係回應樓上版友建議部分路線改用單層巴士做統計基數
但單層巴士實際應用唔理想
同時統計數字可以搬龍門,無論用單層定雙層做基數,要做大或做死某條路線,都總有方法做到,要做大更加唔需要統計數字
相反286M就算改用單層做基數,載客量double咗,但要減要劏仍然可以

所以你呢篇回文完全唔需要,多謝收看