hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴第三期電子支付系統
開啟左側

[路線消息] 九巴第三期電子支付系統

Neutroginger 發表於 2021-11-6 03:11 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-11-5 21:30
72都有份
唔通因為272E帶挈?

好囉... 到時塞車果陣
拎唔到71K 果D 車去頂住先

呢間公司真心怪
係裝機咪一野裝哂佢囉

依家咁多線都有柯打
一架車可能行幾條線
到時做柯打果陣, 發現冇得嘟信用卡
又投訴....

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Fredhui + 2 + 10 裝機咪一野裝哂佢,等人搭車安心D la.....

查看全部評分

kei_hk 發表於 2021-11-6 09:45 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2021-11-6 00:43
新系統可否享有車費轉乘優惠?
新系統適用於下列九巴及龍運的轉乘優惠,乘客必須使用同一張信用卡或同
一 ...

九巴/龍運的轉乘﹐應該就唔係限指定路線的﹐係所有路線(只有有相關轉乘就可以)的。

至於點解寫指定的幾十條線﹐應該只係佢未裝晒機﹐未能全線使用﹐列出的路線就係可以使用的路線。
避免你坐完A路線﹐轉用B路線出現B線係無機﹐你用唔到轉乘﹐基本上只係頭盔mode。

至於跨集團轉乘﹐九巴就無言明﹐新城一邊我就無睇﹐睇下有無人肯做白老鼠試下啦。

kei_hk 發表於 2021-11-6 09:46 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-11-5 22:03
善水所有巴士裝哂電子支付,這項成為城巴成功競投招標線其中一個因素

如果九巴不是所有車所有路線能夠使 ...

有無資料可引證﹐城巴裝晒機就係成功投到新線的原因之一?

kei_hk 發表於 2021-11-6 09:50 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2021-11-6 02:59
就好似個通風窗甘,疫情初期話所有車都裝,依家仲有大部車都係未改裝

疫情穩定﹐本土清零﹐咪唔駛再急住做囉。
又或者﹐九巴已經睇死成為風土病﹐疫情唔會有完結的一天。
所以﹐幾時做完都係於疫情期間完成。

講真﹐這隻窗仔又唔係必要﹐唔落力去攪都唔出奇。
最少﹐新車全部已經加窗。

HT408 發表於 2021-11-6 12:26 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2021-11-6 03:11
好囉... 到時塞車果陣
拎唔到71K 果D 車去頂住先

你以為
冇車時乜都照啦㗎啦
唔係邊有嗰句頭盔

AVBWU291 發表於 2021-11-6 18:16 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-11-6 09:45
九巴/龍運的轉乘﹐應該就唔係限指定路線的﹐係所有路線(只有有相關轉乘就可以)的。

至於點解寫指定的幾 ...

冇講明唔可以跨集團,淨係話可以繼續享用新巴城巴轉乘優惠。

嗱,佢就講新巴城巴,冇講九巴/港鐵。而事實上亦都唔得。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AVBWU291 發表於 2021-11-6 18:17 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2021-11-6 00:43
新系統可否享有車費轉乘優惠?
新系統適用於下列九巴及龍運的轉乘優惠,乘客必須使用同一張信用卡或同
一 ...

其實九巴list出嚟嗰啲就係所有兩程車都接受e度嘟嘅組合。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
JB5571@3B/103 發表於 2021-11-6 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
81S就嚟取消都有?
shakugan2005 發表於 2021-11-6 20:22 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-11-5 22:03
善水所有巴士裝哂電子支付,這項可能係城巴成功競投招標線其中一個因素

如果九巴不是所有車所有路線能夠 ...

收費器不能運作時, 唔係可以免付該程車費既咩? 原來九巴到今時今日都要人另外比現金繳付車費吓?
HT408 發表於 2021-11-6 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層

JB5571@3B/103 發表於 2021-11-6 19:08
81S就嚟取消都有?

81S係81嘅特別班次
可能因為咁有埋

但81S本身係80K同87B柯打🤷‍♂️