hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議A29、E22A及E22C線加站
開啟左側

建議A29、E22A及E22C線加站

214P_world 發表於 2021-11-23 23:28 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2021-11-23 16:24
E22C應該加停將軍澳隧道巴士轉乘站,冇理由去調景嶺仲要陪兜埋坑口寶林而唔可以轉796X/C
...

796R, 893, 690, 690P 加齊轉乘優惠先啦
獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| AE367 發表於 2021-11-24 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2021-11-21 18:07
其實A29機場方向更應改回原有路線,即不停觀塘三站,A29/E22A/E22C去將軍澳也應該將鑽石山至觀塘警署之間車 ...

不可行。城巴屈唔到觀塘道去機場的人42蚊,又屈唔到機場去黃大仙/觀塘道的人42蚊,又屈唔到東涌去黃大仙/觀塘道的人24蚊,少晒咁多收入城巴肯定唔濟。

仲有觀塘道去機場就得返A22同E22遊車河,觀塘人爭取咗7年有直達機場車,而家又要收返,肯定反枱。
214P_world 發表於 2021-11-25 00:03 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2021-11-21 18:07
其實A29機場方向更應改回原有路線,即不停觀塘三站,A29/E22A/E22C去將軍澳也應該將鑽石山至觀塘警署之間車 ...

減至觀塘三站仲有得傾, 但全cut真係冇乜可能
LauCT 發表於 2021-11-27 15:58 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2021-11-22 01:08
將來其實要開條A29X 做康城-將南-藍田站 既路線同A29P 分家, 利用T2, 中九幹, 西九龍公路直接出入機場

甚 ...

應該開A28P(A29X)做西貢-康城-藍田 往返機場,好似A26P咁繁忙時間開兩班西貢區嘅A28, A29、觀塘區嘅A22, A26,其中兩者應該利用T2、中九幹、西九龍公路直接出入機場(個人建議A22、A29行新走線)
另外兩條A線就服務觀塘道+龍翔道一帶

A23繼續服務慈雲山,啟德開新線A25

西貢區居民
JX9097 發表於 2021-11-27 18:33 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2021-11-23 16:24
E22C應該加停將軍澳隧道巴士轉乘站,冇理由去調景嶺仲要陪兜埋坑口寶林而唔可以轉796X/C
...

收$27.5,搵鬼上車咩
 樓主| AE367 發表於 2021-12-2 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-11-23 23:28
796R, 893, 690, 690P 加齊轉乘優惠先啦

796R 893呢啲特別路線冇BBI是常識吧。
214P_world 發表於 2021-12-2 22:43 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2021-12-2 21:52
796R 893呢啲特別路線冇BBI是常識吧。

所以E22C停嚟都冇乜用
 樓主| AE367 發表於 2021-12-8 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-12-2 22:43
所以E22C停嚟都冇乜用

差矣。
796R同893係大型活動路線,大型活動路線/節日路線冇BBI的確係常識(最多好似14S/63R/68R呢啲慳1至2蚊優惠)。
但E22C係常規路線,停咗其實有機會有BBI,但城巴加唔加BBI就佢自己問題。
JX9097 發表於 2021-12-8 20:51 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2021-12-8 19:06
差矣。
796R同893係大型活動路線,大型活動路線/節日路線冇BBI的確係常識(最多好似14S/63R/68R呢啲慳 ...

E22C某程度上係員工巴演變出嚟嘅路線
算唔算係「常規路線」呢?

另外E22C連分段都冇
(返到將軍澳都仲收緊$27.5)
即使停將轉都唔見得會有轉乘
簡單啲講,得物無所用
最多係畀興田/ 南邨叫做有一線直達
214P_world 發表於 2021-12-12 18:17 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2021-12-8 19:06
差矣。
796R同893係大型活動路線,大型活動路線/節日路線冇BBI的確係常識(最多好似14S/63R/68R呢啲慳 ...

連分段都冇,又何來指望會有BBI呢?