hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西隧快線-948長安來往天后
開啟左側

[經歷分享/報告] 西隧快線-948長安來往天后

brianso198 發表於 2021-12-19 02:25 | 顯示全部樓層

KC8249 發表於 2021-12-9 10:24
尋晚起灣仔約睇完戲又可以搭948返屋企,見有班車2分鐘到修頓但趕唔切就直接行去軒尼詩道官立小學搭10分鐘( ...

2140正班來
不過呢班車無加班前一般中環已經頂閘

反而加左班之後客量係分散左所以望落少左客係好正常

brianso198 發表於 2021-12-19 02:26 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2021-12-9 20:04
2155軒小咪即係2140 正班
以前冇2130加班
2140呢班車最誇張聽過金鐘已經打爆

差唔多
我坐果次中環都打爆左

偏偏呢班車唔係948自己車

Sita1004-1017 發表於 2021-12-19 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層
岩岩坐17:40開新巴,過咗時代廣場已經全部飛站
ATE7025 發表於 2021-12-20 08:32 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-12-18 23:34
上、下繁根本應該將948/948A/948B 收檔,
直接用948P同948X類似41A同42A形式既分工去做,
吸引更多青北人 ...

一早應該咁做,連948E都應該分返開948D同 948E

不過要拆線嘅話地區上應該點都有啲阻力,尤其青南梗會少咗啲班次,某出哂名只顧自己嗰區嘅王姓社區主任唔出嚟嘈至奇,所以唔係咁易成事

山下可能要拎243M 出嚟trade off 先搞得掂,咁嘅話佢應該會收貨唔嘈
WR309 發表於 2021-12-21 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-12-20 08:32
一早應該咁做,連948E都應該分返開948D同 948E

不過要拆線嘅話地區上應該點都有啲阻力,尤其青南梗會少咗 ...

某王姓社區主任當然有計劃上嘅問題, 如大家識睇當地社區媒體群組嘅話, 就知長發要左擁右抱, 山上人漠不關心, 碼頭人又暗諷不如開返船直出荃灣及中環, 三面不討好, 各有潛台詞, 但又搞笑喎, 三日唔埋五日一嘈。啲朋友仔講到不如拆埋條南北橋, 甚至影住架頂閘948講“青衣人冇個可憐”, 幾咁好笑

其實任何重組可以係喺公平抽調資源之下做, 令幾方面一齊得益, 絕對唔係壞事。好可惜就係, 居民只識0同1(i.e. 一拍兩散或唔好郁), 唔會識點樣將舊餅猜過等大家都食得開心, 亦保證大家都有得食

雖然948對比起960 968回車唔算快, 新巴亦應該因為私牌成本高所以唔樂意主動加強服務, 不過當1系隧巴條數愈做愈條爛或多人支持巴士服務, 成件事應該仲有轉機, 監到佢要抽車嚟做

巴士公司再唔做嘢, 到時當青富苑咁唔好彩落紅色金剛圈或紅太陽, 去到唔係你死就係佢亡, 結果就會重演啟德現時問題。個人可預料, 件事都幾大機會會出現, 到時喊就已經太遲
ATE7025 發表於 2021-12-21 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2021-12-21 08:57
某王姓社區主任當然有計劃上嘅問題, 如大家識睇當地社區媒體群組嘅話, 就知長發要左擁右抱, 山上人漠不關 ...

其實局內人一早收晒風知道青富苑會棟乜嘢顏色嘅站牌,除非有大事發生,唔係嘅話個變數都好細,至於點解某公司近排冇運行,投唔到啲招標線,隔離post都有人講咗個答案,咁我都唔使多講

啟德嘅情況出現喺青衣嘅話,其實對紅鬼不利,到時紅鬼想做啲乜嘢重組基本上九成九都會俾運吉ban,所以紅鬼要大執嘅話,就一定要趁呢段時間快手快腳做晒去,路邊消息話下年RPP嘅青衣區部份都會有啲睇頭,當然呢啲計劃全部都要先經過運吉審批先可以放得上RPP,所以仲有些少變數

至少依家948 系列仲有成個山下,再加寮肚山嘅過海市場未完全開發,希望新巴會喺東鐵過海嘅時候將部份所節省嘅資源投放於青衣嘅過海市場,真正將佢發大嚟做

kay 發表於 2021-12-21 14:18 | 顯示全部樓層

其實唔駛咁複雜
居民肯搭咪比車你
唔搭咪一架都唔比

不過除住市區越黎越多人入新界住
先養到咁多線
人口轉變下
過去現在其實難以直接比較
世界很簡單 人類很複雜
kingprowm 發表於 2021-12-21 20:37 | 顯示全部樓層

如果繁時開 948 分支,青衣跟 42M 咁行,北橋上三幹,有冇得做
brian 發表於 2021-12-23 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層

下繁青衣方向,最繁忙時段港島段有冇可能拆線?天后開去到軒尼斯官立小學就轉盧押道出告士打道、干諾道中、上天橋直去西隧
同時加開948修頓起載班次

滿座碌到上環,不如襯早出海皮直入西隧
williamau 發表於 2021-12-28 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層

今日下午3點20分左右係灣仔修頓見返青衣既948都幾乎坐滿上層...另外唔知點解d九巴司機連下繁都好鍾意停完永吉街直行電車路陪塞,有時真係好忟,塞一塞又唔見幾分鐘..