hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解唔畀260X,268B,269B,280X彌敦道左轉佐敦道? ...
開啟左側

[問題] 點解唔畀260X,268B,269B,280X彌敦道左轉佐敦道?

tkglobe 發表於 2021-11-9 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-11-9 08:45
其實同一時間兩邊路口車入同一條路(分好行車線)得唔得?
即係彌敦道北行左轉(指定用彌敦道左線入佐敦道最 ...

呢個冇可能,㗎巴士要左轉最少要用兩條線,有車轉緊灣,直行嘅行唔到,日日撞車都似
Ohm 發表於 2021-11-9 09:58 | 顯示全部樓層
為咗幾車新界牛,就要改動市區一個咁繁忙嘅路口,諗下都知無可能會咁做啦,況且咁做只係製造緊更多交通問題
天空之神 發表於 2021-11-9 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-11-9 09:58
為咗幾車新界牛,就要改動市區一個咁繁忙嘅路口,諗下都知無可能會咁做啦,況且咁做只係製造緊更多交通問題 ...

咁以前咪又係為左 300 大費周章

問題係今日巴士地位真係好低,政府都唔同哂
ky927 發表於 2021-11-9 14:50 | 顯示全部樓層

1) 俾巴士個個位轉,巴士都未必夠轉
2)要入炮台街,係上海街一樣可以轉右
3)不過中九龍幹線地盤改到咁,入左炮台街其實點都係要出返佐敦道先上得返三號幹線
4)行炮台街出係方便上荔橋,但行左荔橋就上唔返三號幹線或者兜好遠
5)我都覺去得眾坊街,倒不如索性落去亞皆老街先上公路
Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-9 16:16 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-11-9 14:50
3)不過中九龍幹線地盤改到咁, ...

5.而家彌敦道左轉亞街個combo
大部分時間都係用唔少行車時間
油麻地走仍然有優勢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
rusf101001 發表於 2021-11-9 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-9 16:16
5.而家彌敦道左轉亞街個combo
大部分時間都係用唔少行車時間
油麻地走仍然有優勢

琴晚6點半後268X拖卡,後面個架仲要行最右條線插隊,最7係仲要插唔到,成條彌敦道咁就塞住左

4大廠U廠d carlo最唔守規矩

流星☆雨 發表於 2021-11-9 17:09 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-11-9 14:50
3)不過中九龍幹線地盤改到咁, ...

開放左轉窩打老道仲好過

新西車同青沙車都要用匯豐左轉,個流量一早已經爆左,要分流返
直頭要容許返部份九龍車直接右轉旺角道
趕客路上 理_得你
Ohm 發表於 2021-11-9 17:25 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-11-9 14:36
咁以前咪又係為左 300 大費周章

問題係今日巴士地位真係好低,政府都唔同哂 ...

300個年代巴士地位咪仲低,260X、269B全日由新界出尖沙咀簡直係天方夜譚,300都只係因為鐵路載唔哂所以先有得食二手飯
ky927 發表於 2021-11-9 20:03 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-11-9 17:09
開放左轉窩打老道仲好過

新西車同青沙車都要用匯豐左轉,個流量一早已經爆左,要分流返

我會情願眾坊街入新填地街不設站
s3n370 發表於 2021-11-9 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-11-9 00:38
的確嗰單意外係牽涉孖仔燈
但好明顯係司機問題
1. 孖仔燈唔係新嘢,全港九新界都有,有無理由渣車嘅會唔識 ...

呢個位唔適合整孭仔,
係因為會搞到直去得番一條線,
多過真係唔夠位加個島。

試諗下,真係俾佐條捷徑呢4條巴士線,
但換來北行得番一條線,搞到D車去唔切,
行車時間隨時倒蝕之餘,仲連累埋另外廿幾三十條,
原本可以開開心心直去嘅路線,值得嗎?

講多少少個島同單意外嘅問題。
單意外無疑兩個司機都有責任,
咁係咪一句無理由唔識就可以乜都唔做?

知道同實戰係兩回事。
Supposed每個人返佐學,應該知道哂教學內容,
咁係咪人人考試都一百分?Supposed識哂架喎。

孭仔燈最易出事嘅位,
係中間幾條線只能靠對面馬路盞燈,
較容易會因為障礙,甚至其他燈號而誤判。
加個島就可以擺多盞近D嘅燈,
同埋俾唔同方向嘅車多個separation,而減低誤判。

就算你所口中嘅離地官員,
有司機車出車入,公共交通點慘烈,
直接燒唔到佢哋都好。
呢D問題好易浮番上條路果度,
一日佢要靠條馬路,馬路上有乜問題同陷阱,
佢哋同樣要硬食。