hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 冀望政府能真正主導東涌線延線項目,對港鐵作出指示,.. ...
開啟左側

冀望政府能真正主導東涌線延線項目,對港鐵作出指示,...

eternalflame 發表於 2021-11-28 11:53 | 顯示全部樓層

TCLE 發表於 2021-11-28 11:47
目前「東涌-香港」的班次,大多是 7 或 8 分鐘一班:http://www.mtr.com.hk/ch/customer/services/train_ ...

你睇清楚一開始講嘅係整個大嶼山線系統最高班次
跟住你就用呢個數去做modelling
得出最高班次係分支情況下有9/13.5分一班嘅結果
再引港鐵網站星期日及公眾假期7-8分鐘一班做比較
其實你知唔知自己個堆數字係基於乜野做比較呢?

jpoon 發表於 2021-11-28 11:55 | 顯示全部樓層
TCLE 發表於 2021-11-28 07:21
你不需要轉彎抺角!

你指「"波口"倍增」,是不是由零個增加到一個?

所以咪話你連波口係乜都唔識囉
起支綫又點會只增加一個波口呀?
連波口都唔知係乜,好心就上網查下先出嚟貼文啦
(仲有:波口倍增唔係我講,不過我相信都係)
http://jpoon9394.blogspot.com/
eternalflame 發表於 2021-11-28 12:00 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-11-28 11:55
所以咪話你連波口係乜都唔識囉
起支綫又點會只增加一個波口呀?
連波口都唔知係乜,好心就上網查下先出嚟 ...

已經叫左佢俾個軌道配置出黎啦
一畫好就知要加多幾多個波口囉

樓主| TCLE 發表於 2021-11-28 12:10 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-11-28 11:40
所有野係立法會網站自己搵,唔好做伸手黨

原來你不願透露。
據我所知,是超支十多億港元。
總之,南港島線額外在 152 億港元以後需要撥款的,已經屬於超支!
根據港鐵一向表現,
可以想像,東涌線延線亦有極大可能會超支!
也可以想像,基數愈大、項目愈多細節,超支數額愈多!

eternalflame 發表於 2021-11-28 12:18 | 顯示全部樓層
TCLE 發表於 2021-11-28 12:10
原來你不願透露。
據我所知,是超支十多億港元。
總之,南港島線額外在 152 億港元以後需要撥款的,已經 ...

唔係我唔願意透露,你既然有咁多想法點解唔係由你搵出實際數據加上生產物價/通漲做返個調整黎比較?
如果愈多細節就代表愈貴,意味住你個支線規劃都因為多好多細節而貴過做延伸啦,我講得無錯嗎?

jpoon 發表於 2021-11-28 12:21 | 顯示全部樓層
TCLE 發表於 2021-11-28 07:55
港鐵方案,由「東涌站」出發往西終點站,隧道要穿越泥灘海床,並且轉急彎;
建議由「東涌東站」出發往西 ...

大把路綫有急彎啦,咁點?油麻地—何文田有,將軍澳—康城有,又如何?

參考東鐵綫接駁新路段,紅磡—旺角東都要停七個工作天啦,你咁起支綫,東涌站又要停幾多日?仲未計東涌東站西行開始撳低,夠唔夠位畀你起分支都成問題
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| TCLE 發表於 2021-11-28 12:55 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-11-28 12:21
大把路綫有急彎啦,咁點?油麻地—何文田有,將軍澳—康城有,又如何?

參考東鐵綫接駁新路段,紅磡—旺 ...

直至現在,幾位版友著眼於"波口"(轉轍器)。
然而,轉轍器佔總建造/維修成本多少百分比?

https://inews.hket.com/article/2612401

以立法會文件資料,以及近期港鐵更新沙中線的工程造價資料,東涌線每公里成本較高:

鐵路線全長(公里)鐵路成本(港元)每公里成本(港元)
東涌線延線(未計中環部分)1.3187億143.8億
東涌線延線(計及中環工程)1.76187億106.25億
西港島線3185億61.7億
沙中線17約830億48.8億
高鐵(香港段)26844億32.5億

Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-28 12:57 | 顯示全部樓層
TCLE 發表於 2021-11-27 13:21
模擬乃根據 170# 、 191# 和 203# 已經列出的參考數據作出示範。
「東涌東站」(每小時進站人數 = 16000 ...

人地就專業maybe
你就係亂吹confirmed
根本尾站都有位上既時候
東涌東點都有位上車
客量分怖係點已經唔重要
你吹到全世界都係東涌東上車都無用
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| TCLE 發表於 2021-11-28 13:00 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-28 12:57
人地就專業maybe
你就係亂吹confirmed
根本尾站都有位上既時候

扼要理據在 208#
詳細理據在 1#

eternalflame 發表於 2021-11-28 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層

TCLE 發表於 2021-11-28 12:55
直至現在,幾位版友著眼於"波口"(轉轍器)。然而,轉轍器佔總建造/維修成本多少百分比?
https://inews.h ...

你俾到個軌道配置先繼續討論啦
我敢講,你連呢度嘅問題都回應唔到
俾你送到上政府面前都係送入碎紙機