hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東九龍綫的最新消息:替代/高架方案 (#1 附走線圖) ...
開啟左側

東九龍綫的最新消息:替代/高架方案 (#1 附走線圖)

qunow 發表於 2021-11-13 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層

oopsspoo 發表於 2021-11-13 13:24
牛池灣,彩雲北,藍田北,油塘都可以有上蓋物業補貼

順天冇諗住搞?定係站位會比較近聯合醫院/安泰邨所以冇位?
oopsspoo 發表於 2021-11-13 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-11-13 14:11
順天冇諗住搞?定係站位會比較近聯合醫院/安泰邨所以冇位?

無位。除非個站起在順利村道
oopsspoo 發表於 2021-11-13 15:04 來自手機 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2021-11-12 16:36
淨係做觀塘區內, 咁不如淨起一條高架橋....
乜車都唔俾行....只俾14D行咪得囉....唔見得會慢過鐵...
駛乜用 ...

有機會,不過到時安達臣塞過泰國,要6點幾就出門番工,否則預行落山....。或者攪BRT
LessIsMore 發表於 2021-11-13 17:24 | 顯示全部樓層

oopsspoo 發表於 2021-11-13 15:00
無位。除非個站起在順利村道

唔行順利邨道,去行利安道?
按照前面畫嘅圖,如果油塘線站喺高超道,行利安道好似唔夠7.1公里
MrLau 發表於 2021-11-13 19:18 | 顯示全部樓層
oopsspoo 發表於 2021-11-13 13:26
唔慳成本,根本起唔成。哩條鐵路只係補助性質,無提過解決塞車問題.。

起動九龍東嘅背景下,九東嘅路越來越塞,新清都越來越塞,東九半山居民眾多,但係出街要依靠路面交通,但係佢地唔可靠,車程長年累月被交通擠塞耽誤,浪費時間,社會額外付出成本,隨石礦場發展,問題只會惡化下去,所以有必要起,將軍澳有多條出市區通道
MrLau 發表於 2021-11-13 19:28 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-11-13 01:52
如果呢條東九龍線真係上山果條,
睇怕無得用龜龜最愛嘅鋼軌。
仲要乜都由頭黎過。

就算係山城重慶都唔係得單軌,仲有鋼軌地鐵,用As型車,爬坡能力比普通地鐵車輛強
就算唔考慮爬坡,車站埋深啲都唔成問題,只要有地面出口就得
換言之,制式唔係重點,覆蓋先係重點
巴士的膠 發表於 2021-11-14 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層

如果照#1個行法,開290A區間車來回寶達同彩虹算啦,彩虹站擺到聖若瑟咁遠,。
DIH 發表於 2021-11-14 12:11 | 顯示全部樓層
按#1幅圖,高架方案去到寶達就完,唔駁返任何一條綫經東隧過海,效益成疑,而且迫爆彩虹同鑽石山(本來可以直接轉屯馬綫的要經觀塘綫轉,令轉乘通道人流量增加)。

而且咁樣沿住馬路行只可以係單軌或膠輪,容量唔慌多,多急彎又令車速不能太快,好大白象feel喎。
User12345678910 發表於 2021-11-14 13:02 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-11-14 10:15
如果照#1個行法,開290A區間車來回寶達同彩虹算啦,彩虹站擺到聖若瑟咁遠,。 ...

政府、傳媒同部分市民覺得鐵路遠勝巴士,而開新線傳媒唔會報,令新巴士線無法帶動人流,業主亦唔會加租金

SV3077 發表於 2021-11-14 13:52 | 顯示全部樓層

Can share the photos?