hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北環線的最新消息:地底方案
開啟左側

北環線的最新消息:地底方案

he_01 發表於 2021-11-14 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-11-14 10:43
咁咪買返C卡囉,但而家係可能有啲卡由6改8會由有變冇,而又好難改裝。咁咪浪費咗嗰啲卡囉
...

IKK重編 有啲卡拆crossover 有啲就加裝crossover 有啲就拆Hostler 不停加加減減都係咁
AVBWU291 發表於 2021-11-14 13:38 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-11-14 13:27
IKK重編 有啲卡拆crossover 有啲就加裝crossover 有啲就拆Hostler 不停加加減減都係咁
...

cross train line同hostler相對易搞。但好明顯如果整6卡假狗,唔係咁簡單

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
s3n370 發表於 2021-11-14 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2021-11-14 02:25
好明顯就係黨鐵唔想單unit跑地底(北環線站距都幾長),抽車有乜事好難行到去下一站,真係要推逃生門,而假 ...

倒頭來都係龜點訂新車嘅specification同functional requirements啫...
rickywk 發表於 2021-11-14 17:42 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-11-14 17:02
倒頭來都係龜點訂新車嘅specification同functional requirements啫...

不過掘得黎,唔好話IKK,玩下手連假九都準備退(假九行車品質真係非常非常差,我成日覺得假九好似歐、日DMU,無論噪音,車內共震都好似)
Kelvin15190 發表於 2021-11-14 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2021-11-14 17:42
不過掘得黎,唔好話IKK,玩下手連假九都準備退(假九行車品質真係非常非常差,我成日覺得假九好似歐、日DM ...

不用退,既然港共要奶北京,就安排千九退役後,假九行走這條幫助香港「融入」大灣區的「大白象」。對小粉紅而言,回內地,看到車廂有中車的標誌,再震再嘈都只是國家的味道,這樣黨鐵又可以慳錢,乘客也開心,何樂而不為呢?
s3n370 發表於 2021-11-14 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-11-14 05:27
...

正解。

就算頭等改普通等唔改卡車嘅屬性,
起碼要裝番果三度門嘅control同sensor吧?
拼結新嘅車組,要加減唔同module根本係閒事。

講到尾,每列列車都係由同一個車底,
再加唔同嘅module成為唔同功能嘅車卡。
咁當然唔係真係完砌積木就出得街,
關鍵係系統整合system integration。
用現有車卡重組同新造嘅分別,
只係有需要做到幾遠咁解。

更何況係,而家係訂過批新車,
唔係用現有車卡,或者按舊spec加訂。
搵現有車卡去討論意義唔大。

而system integration唔係講成堆系統可摸耳併得埋一齊,
而係how to make them work together。
再高層次係how to make them work best together。
成件事係門藝術多過科學。

正正系統整合唔係易事,呢點係除佐工藝技術之外,
各大製造商就係靠呢點分高下。
s3n370 發表於 2021-11-14 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2021-11-14 09:42
不過掘得黎,唔好話IKK,玩下手連假九都準備退(假九行車品質真係非常非常差,我成日覺得假九好似歐、日DM ...

假九唔好話開車咁遠啦,一上車望到D detail同裝工,
已經高下立見。

架車有乜功能,容易寫落spec度。整出黎合格亦唔難。
但求有架車行得走得,又會唔會出到靚野呢。
HV9990 發表於 2021-11-15 01:56 | 顯示全部樓層
其實你話係咪真係「新車」我就有啲保留,可以係用返假九個spec再改
對呢間公司嚟講最緊要係零件統一,啲先進嘢就唔啱我
一早已經係收成期,服務水平亦都冇需要再提高
架車行得走得做到生意就得,靚唔靚你咪又係搭
KCRC . Keep Moving
E3Tsubasa 發表於 2021-11-15 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-11-13 23:21
咪就係話假九如果要整6卡版本,好大機會要額外整一啲8卡版本冇嘅功能卡出嚟囉。當之後要擴編至8卡嗰陣, ...

講個故事

好耐之前唔記得係邊度聽過人講
東鐵西鐵嘅千九其實係砌唔到4卡組合的(至於能否對應6卡印象中聽過Yes同No兩個版本)
但係大家都知當初馬鐵嘅客量係點
夾硬比個7卡/8卡佢又唔係路
最後千九一個對應到組成四卡版本,相當於日本同一形式唔同番台(早年俗稱千九五)嘅馬鐵千九就出現咗係大家眼前

今時今日嗰17列假九未必可以砌做6卡,但係要推出一個小改版對應6卡編組,相信唔係一件難事
 樓主| tonyng 發表於 2021-11-15 18:29 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2021-11-13 12:57
其實六卡假九又唔係唔得,本身IKK係有6卡組合DPHMPD,而假九K具備Hostler同Crossover,所以假九六卡應該係D ...

DPHMPD 呢個編組唔係好妥喎,反而砌成 DPMMPD 而其中一個 M 改造成 crossover 對應車卡似乎較可行。