hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦全新繁忙時間過海快線690x
開啟左側

建議開辦全新繁忙時間過海快線690x

Twicetagram 發表於 2021-11-14 14:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

坑口北-灣仔(會展)
時間表
往港島
星期一至五
07 30/50
08 10
將軍澳隧道轉車站(G3)開出之加班車
07 40
08 00

服務對象
• 坑口>轉車站(設5.4分段收費及轉車站與其他路線之轉乘優惠)
• 將軍澳/康城/寶琳/調景嶺/尚德一港(設轉乘優惠)
• 東隧口(新界北區乘客)一港島(經中環-灣仔繞道)

收費
全程$14.1
轉車站前下車 $5.4
藍田站後$11.3

1.坑口北巴土總站
2.重華路
3.培成路
4厚德邨
5.將軍澳隧道巴士轉乘站 (G3)
6.藍田站
7.東區海底隧道轉車站
8.國際金融中心商場
9. 交易廣場總站
10.德忌利士街
11.皇后像廣場
12. 金鐘站
13. 軍器廠街
14.分域街
15. 菲林明道
16.香港會議展覽中心
17.灣仔會展總站

樓主| Twicetagram 發表於 2021-11-14 14:50 | 顯示全部樓層
另外問早繁有咩車可以柯打呢條線?
690?
JX9097 發表於 2021-11-14 15:13 | 顯示全部樓層
坑口去轉車站唔可能收$5.4(區內分段)
否則上面寶達/ 秀茂坪都一樣會要求
咁就冇得再借290A長途短食,得不償失

另外唔需要行中灣繞,因為外告士打道都唔塞
灣仔咁屈番轉頭比行外告士打道更慢

至於柯打方面,690都已經好疏
唔太可能再喺690抽車
但將北資源本身都好緊張

仲有,巴士公司立場基本上唔會再投於資源做將軍澳《》港島
否則當年692/ 692P唔會搞咁多動作去「證明」載客率低
所以,呢條線出現嘅機會係近乎零
ronaldlau 發表於 2021-11-15 08:45 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-11-14 15:13
坑口去轉車站唔可能收$5.4(區內分段)
否則上面寶達/ 秀茂坪都一樣會要求
咁就冇得再借290A長途短食,得不 ...

1. 條線係咪應該叫X692?
2. 理論上,係咪行將軍澳藍田隧道之後直出東隧會好啲?
3. 其實去一去將南,停播道中將軍澳中心對面,有無得諗?
4. 回樓上,樓主係咪想做中環客?
JX9097 發表於 2021-11-15 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ronaldlau 發表於 2021-11-15 08:45
1. 條線係咪應該叫X692?
2. 理論上,係咪行將軍澳藍田隧道之後直出東隧會好啲?
3. 其實去一去將南,停播 ...

1. 號碼重要咩?重點係巴士公司唔會放資源落去將軍澳《》港島

2/3. 行將南就食唔到藍田山
不過藍田山本身都係搶690P客
將南加站的話不如跟796P行海旁
起碼博啲客唔願行番出去黨鐵站
4. 其實行外告,正常情況唔會比中灣繞慢太多
但行中灣繞番轉頭就肯定做唔到灣仔客
3ASV174 發表於 2021-11-15 22:56 | 顯示全部樓層
有轉車站就直接用 98D 坑口直出特車轉返 690P 吧
反正 98D 坑口直出特仲有位坐

同埋朝早行告士打道去中環都唔慢
行中灣繞返轉頭,連中環近金鐘一邊既客都未必睬你,唔好講你仲要中環 U Turn 三次返灣仔
如要討論,請先自貼差餉單一次
將軍澳特快 發表於 2021-11-15 23:32 | 顯示全部樓層

都係我嘅建議比較好, 起碼西貢經將藍出港島有一定需求, 況且早繁已有98D特, 唔駛特登就坑口直出

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2116164-1-1.html
214P_world 發表於 2021-11-17 22:07 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2021-11-15 23:32
都係我嘅建議比較好, 起碼西貢經將藍出港島有一定需求, 況且早繁已有98D特, 唔駛特登就坑口直出

https: ...

唔係認同樓主嘅方案,但閣下嘅方案好似仲衰...
少客嘅位(例如昭信路田下灣)就站站停, 多客嘅位(例如厚德街市)就唔停, 寶邑路塞燈位就食到正...
而且到將軍澳站如果坐位任揀(繁忙時段計)便有大把線需求更殷切,得企位班客就會落地底...
獨學而無友,則孤陋而寡聞