hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴即日起禁止車長做多於3條線(包括子線) ...
開啟左側

[突發!] 九巴即日起禁止車長做多於3條線(包括子線)

HT408 發表於 2021-11-21 12:16 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-11-21 11:55
傳聞之後一更車只可以柯打一條線,即係全日最多只可以做兩條線

咁搞法真係會搞到瘋狂脫班⋯⋯

疏車線壞車/收車咁就好玩
無人救到

PoohPoohJoe 發表於 2021-11-21 20:21 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-11-21 11:55
傳聞之後一更車只可以柯打一條線,即係全日最多只可以做兩條線

咁搞法真係會搞到瘋狂脫班⋯⋯

根本就係因為唔夠人
係咁壓時間
係咁柯打
係呀一路無事就繼續加
出事就可以話司機個別問題
命就無左啦
睇下大家交幾多條命出黎先會有人覺得有問題囉
ATE7025 發表於 2021-11-21 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2021-11-21 20:21
根本就係因為唔夠人
係咁壓時間
係咁柯打

現實最重要係喺安全同埋營運考量之中作出平衡,冇可能完全側重於其中一方面

依家九巴好多路線嘅行車時間已經比七八年前多咗好多,有啲線直頭多得有點兒過分,仲邊度有壓時間?淨係睇聯營線就知,九巴嘅行車時間比對家多一截

人嘅慾望永遠都係無窮無盡,嗰班司機梗係想人工不變,每日揸一轉車就收工㗎,最好車都唔使開,留喺廠度調車添,但現實係有冇可能?

個市好返少少巴士公司就請唔到人,咁可以點?可能你會話加人工就請到,咁成本轉嫁去邊個度?唔通又加價?

依家一轉車連埋柯打最多咪行三條線,講真有幾多?成個月都淨係行嗰三條線,仲想點?最多就應該再加強路線培訓。如果你話要加走,然後一更行四條線或以上,咁個負荷就真係有啲大,我自己都會反對

唔要一更做三條線?得嘅,咁咪減人工囉⋯⋯

TankKingEH9697 發表於 2021-11-23 20:53 | 顯示全部樓層

試過88改路由利安道順利宿舍直飛返中秀
個師兄手車即刻變左冇牌咁
逢彎上駁 隻隻彎都好似唔識轉咁
驚到瀨咁款
同埋厹司真係有手有腳 個腦彎彎地都請
坦克王EH 9697
PoohPoohJoe 發表於 2021-11-23 21:33 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-11-21 20:51
現實最重要係喺安全同埋營運考量之中作出平衡,冇可能完全側重於其中一方面

依家九巴好多路線嘅行車時間 ...

問題就係出事果個就出事個日三條
一個月止唔止個三條就無人知
安全應該永遠都係大過營運
唔會有退讓空間
今次咁岩就話得三條
但工會亦都講過現實已經一早有人四條
甚至做五單生意五條都唔同線唔係奇事
所以我會覺得九公只係好彩
今次果個好彩岩岩好三條
至於人工呢樣都好現實
人工高既一定留定班有經驗既人
人工唔好既不斷有新人
新人唔一定有問題
但係佢地既未知數一定比現職多
相信未來都會係呢個LOOP

1.人工唔高,唔夠人開車
2.左柯打右柯打
3.出左事,九公就話司機問題

如是者無限LOOP
而家都已經有論調話善水係咁跳都無事
我同意既
機師疲勞引致既空難未發生之前
無機師疲勞既...
所以就番番去
要幾多單意外先肯正視訓練/人工問題
唔好話咩加人工先
訓練都已經係一個問題
新人都未做熟一條線
經驗又未夠就四圍去都已經係問題
訓練巴得幾個人
同滿載成百人都已經兩回事

tunghang 發表於 2021-11-23 22:28 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2021-11-23 21:33

問題係車禍源頭是否一定同編制有關?
上次872明明係車長個人問題,一樣將編制問題放大,九巴事後都有加時
既然無有力理據指向車禍同編制有關,將重點擺去點樣減少傷亡好過
樂仔〞 發表於 2021-11-24 00:37 | 顯示全部樓層

PoohPoohJoe 發表於 2021-11-23 21:33

出事嗰個編更上 3 條 , 但佢事發時只係行緊第 2 條線
更何況九巴編更上好似都係一更 3 線
我反而想知有咩更係去到一更 4 條線
HT408 發表於 2021-11-24 01:26 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-11-24 00:37
出事嗰個編更上 3 條 , 但佢事發時只係行緊第 2 條線
更何況九巴編更上好似都係一更 3 線
我反而想知有咩 ...

多數係臨時拉伕先有一更4條
on11358 發表於 2021-11-24 01:36 來自手機 | 顯示全部樓層
記得路線太多行錯路一回事,行錯路點處理又係一回事,如果車長知道行錯路之後係可以兜返轉頭,係唔係可以減少緊張而突然扭軚嘅機會呢?如果長期做死一條線,對其他道路認識就會減少(如果平時唔係揸開車),當預上一啲突發性情況就無法冷靜應對。
marcolam205 發表於 2021-11-24 01:36 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2021-11-24 01:26
多數係臨時拉伕先有一更4條

都唔係多數咁簡單 直頭係99.9%
根本係工會班友借題發揮啫

我地落...落鵝頸橋打小...小人